Bunlardan biride "Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat" yazan bölüm.
Bu bölümde her ne kadar "Net Framework" gibi gerekli modüller için ayarlar olsada,
Bazı gereksiz hizmetler için ayarlarda mevcuttur.
Tabi bu ayarlardan bazılarını kapatabiliriz ve az da olsa performans sağlayabiliriz.
Hatta bunların bazıları günlük kullanım için yeterli bile değildir.
Bakınız; "Windows Media player"ın yavaş ve kullanışsız olması. (Hatta kullanımı rahat değildir konforsuzdur).
Her neyse, Bir süre önce nette araştırabildiğim kadar araştırıp neleri kapatabilirim diye düşündüm.
En sonunda ise buradaki birçok gereksiz hizmeti kapattım. Az da olsa hız ve performans sağlayabilir.
Şimdi gelin birlikte bakalım, Ben neleri değiştirip kapatmışım.
"Denetim masası"nı açalım. "Programlar" altından "Program Kaldır" yazan yere tıklayalım.
Sol tarafta "Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat" yazan yere tıklayalım.
Bu pencere karşımıza çıkacak.

Ben burada En üstteki "Net Framework" yazanlara dokunmadan, Direkt onun altındakilerden başlayarak değiştirdim.
Hatırladığım kadarıylada Kapattıklarım şunlardı;
- Çalışma klasörleri istemcisi (Dosya Klasör eşitleme, Yani bir nevi kurumsal hizmet, Kullanmadığım için kapattım)
- Doğrudan Erişimli Smb (Smb protokolü denen bir ara fidye yazılımlarının kullandığı ve Günümüzde kullanılmayan bir hizmetti kapattım)
- Eski bileşenler (Bazı eski oyunların çalışması için gereklidir, Oyun oynayacaksanız açın oynamayacaksanız kapatın)
- Hyper V (Sanal makine desteği, Ben ihtiyacım olmadığı için ve Kullanmadığım için kapattım)
- İnternet Explorer 11 (2022'deyiz. İnternet Explorer kimin ne işine yarayacak? Kullanmadığım için kapattım)
- Media Features (Yani "Medya özellikleri" diğer adıyla "Windows Media Player")
(Bunuda kapattım çünkü hem rahat değil yavaş ve kullanışsız hemde bana göre yeterli değil ve Kullanımı konforsuz)
- Microsoft Print To Pdf (Microsoftun Pdf Özelliği, Ben Pdf kullanmadığım için direkt kapattım)
- Microsoft Xps Document Writer (Microsoftun Xps Belge yazdırma hizmeti. Tutmayan bir teknoloji olduğu için ve kullanmadığım için kapattım)
- Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma Api Desteği (Çalışma klasörleri hizmeti gibi bir nevi gereksiz ve Kurumsal bir hizmet olduğu için kapattım)
- Xps Görüntüleyicisi (Yanlış hatırlamıyorsam Microsoftun Pdf Teknolojisine karşı rakip olarak çıkarttığı bir hizmetti ve tutmadı. Bende kapattım)
- Yazdırma Ve Belge Hizmetleri (Adı üstünde Yazıcı Tarayıcı hizmetleridir. Yazıcı ve tarayıcı kullanmadığım için kapattım)
Edit 1 : Görmüş olduğunuz gibi buradan hemen-hemen "Net Framework" Hariç herşeyi kapattım. Herhangi bir sorun sıkıntıyla karşılaşmadım.
Yalnız Görselde Aşağıda "Windows PowerShell 2.0" Adında Birşey var. Anladığım kadarıyla bu Cmd gibi bir hizmet.
Ben hem daha önce bunu hiç kullanmadım. Hem de "Belki lazım olur" "Kullanmak zorunda kalırım" diye buna dokunmadım.
Umarım Ayarlar sisteminize katkı sağlar. İyi günler Dilerim
Edit 2 : "Eski bileşenler" ile ilgili açıklamalar konuya eklenmiştir. Hatırladıklarımı Konuya eklemeye devam edeceğim.
Son Güncellenme : 14.06.2022 04:32