Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat Nasıl olmalı?

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat Nasıl olmalı?

Mesaj gönderen burak35 »

Merhaba. Bildiğiniz üzere Windowslarda bir çok ayar bölümü var.
Bunlardan biride "Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat" yazan bölüm.
Bu bölümde her ne kadar "Net Framework" gibi gerekli modüller için ayarlar olsada,
Bazı gereksiz hizmetler için ayarlarda mevcuttur.
Tabi bu ayarlardan bazılarını kapatabiliriz ve az da olsa performans sağlayabiliriz.
Hatta bunların bazıları günlük kullanım için yeterli bile değildir.
Bakınız; "Windows Media player"ın yavaş ve kullanışsız olması. (Hatta kullanımı rahat değildir konforsuzdur).
Her neyse, Bir süre önce nette araştırabildiğim kadar araştırıp neleri kapatabilirim diye düşündüm.
En sonunda ise buradaki birçok gereksiz hizmeti kapattım. Az da olsa hız ve performans sağlayabilir.

Şimdi gelin birlikte bakalım, Ben neleri değiştirip kapatmışım.

"Denetim masası"nı açalım. "Programlar" altından "Program Kaldır" yazan yere tıklayalım.
Sol tarafta "Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat" yazan yere tıklayalım.
Bu pencere karşımıza çıkacak.

Resim

Ben burada En üstteki "Net Framework" yazanlara dokunmadan, Direkt onun altındakilerden başlayarak değiştirdim.
Hatırladığım kadarıylada Kapattıklarım şunlardı;

- Çalışma klasörleri istemcisi (Dosya Klasör eşitleme, Yani bir nevi kurumsal hizmet, Kullanmadığım için kapattım)
- Doğrudan Erişimli Smb (Smb protokolü denen bir ara fidye yazılımlarının kullandığı ve Günümüzde kullanılmayan bir hizmetti kapattım)
- Eski bileşenler (Bazı eski oyunların çalışması için gereklidir, Oyun oynayacaksanız açın oynamayacaksanız kapatın)
- Hyper V (Sanal makine desteği, Ben ihtiyacım olmadığı için ve Kullanmadığım için kapattım)
- İnternet Explorer 11 (2022'deyiz. İnternet Explorer kimin ne işine yarayacak? Kullanmadığım için kapattım)
- Media Features (Yani "Medya özellikleri" diğer adıyla "Windows Media Player")
(Bunuda kapattım çünkü hem rahat değil yavaş ve kullanışsız hemde bana göre yeterli değil ve Kullanımı konforsuz)
- Microsoft Print To Pdf (Microsoftun Pdf Özelliği, Ben Pdf kullanmadığım için direkt kapattım)
- Microsoft Xps Document Writer (Microsoftun Xps Belge yazdırma hizmeti. Tutmayan bir teknoloji olduğu için ve kullanmadığım için kapattım)
- Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma Api Desteği (Çalışma klasörleri hizmeti gibi bir nevi gereksiz ve Kurumsal bir hizmet olduğu için kapattım)
- Xps Görüntüleyicisi (Yanlış hatırlamıyorsam Microsoftun Pdf Teknolojisine karşı rakip olarak çıkarttığı bir hizmetti ve tutmadı. Bende kapattım)
- Yazdırma Ve Belge Hizmetleri (Adı üstünde Yazıcı Tarayıcı hizmetleridir. Yazıcı ve tarayıcı kullanmadığım için kapattım)

Edit 1 : Görmüş olduğunuz gibi buradan hemen-hemen "Net Framework" Hariç herşeyi kapattım. Herhangi bir sorun sıkıntıyla karşılaşmadım.
Yalnız Görselde Aşağıda "Windows PowerShell 2.0" Adında Birşey var. Anladığım kadarıyla bu Cmd gibi bir hizmet.
Ben hem daha önce bunu hiç kullanmadım. Hem de "Belki lazım olur" "Kullanmak zorunda kalırım" diye buna dokunmadım.
Umarım Ayarlar sisteminize katkı sağlar. İyi günler Dilerim :-)

Edit 2 : "Eski bileşenler" ile ilgili açıklamalar konuya eklenmiştir. Hatırladıklarımı Konuya eklemeye devam edeceğim.

Son Güncellenme : 14.06.2022 04:32
En son burak35 tarafından 14 Haz 2022, 04:32 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
zirvedeneme
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 71 kez

Re: Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat Nasıl olmalı?

Mesaj gönderen zirvedeneme »

konu için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
south
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 101 kez

Mesaj gönderen south »

paylaşımların çok değerli hocam hepsini bir araya toplayıp rehber yapabilirsen daha yararlı olur
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Net frameworklere dokunma
Legacy components altında yer alan DirectPlay eski oyunlar için gerekli olabiliyor.
Powershell 2.0 da kaldırdım ben, standart powershell yeterli benim için.

Print to pdf yazdır deyince PDF dosyasına yazdırman için.

Açık olanları görebilmeniz adına:

Resim

Diğer tüm özellikleri kapatıyorum.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Tam zamanında yetiştin dostum :arrow:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

zirvedeneme Teşekkürler.

shampuan Teşekkürler.

feuer Teşekkürler. Net Framework'lere dokunmadım zaten olduğu gibi bıraktım.
"Legacy components" Türkçe adıyla "Eski bileşenler" bazı eski oyunlar için gerekli olabiliyor doğrudur.
Ama ben oyun oynamadığım ve ekran kartımda bozuk olduğu için kapattım. Konuya eklemeyi unutmuşum şimdi onuda ekliyorum.
PowerShell ve Print To Pdf de hiç işim düşmediği için kullanmıyorum ve kapattım. Aşağı yukarı aynı ayarları kullanıyoruz gibi.

south Teşekkürler hocam çok sağolun. Aslında söylediğiniz aklımdan geçmedi değil. Fakat bunu yapamayabilirim.
Neden? diyecek olursanız; Ben 12 yıllık çok eski klavyesindeki tuşlar bile yerinden çıkan arızalı bir dizüstü kullanıyorum.
Bu cihaz casper olunca malum öyle rahat-rahat uzun-uzun yazamıyorum. Şimdi bu ve bunun gibi birçok konu var hepsini biraraya getirsem,
Hem konu çok uzayacak oku oku bitmeyecek, Hemde siz okurken sıkılabilirsiniz, Hemde ben hepsini yazarken fazla zorlanabilirim.
Zaten Windows 10 da değiştirilmesi gereken nereler varsa hemen hemen hepsinin ayarlarını paylaştım sayılır.
Bu yüzden ara sıra bu ve bunun gibi ayarları müsait olunca paylaşmayı daha uygun buluyorum.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

Ben birkaç poershell scripti kullanıyorum ama yeni olan yeterli eski olana gerek görmedim şimdilik.

Print to PDF ise web sayfaları olsun bazı word excel dökümanları olsun, PDF olarak alıyorum çıktı almaya giderken.
Çıktıyı aldığım yerde şöyle olsun böyle olsun diye anlatmak ile uğraşmıyorum, PDF yi bas diyorum.

Geçen bir dükkana girdim çıktı alamaya adamın aldığı çıktılar arkalı önlü çıkıyor tek yüz dolu olarak çıkarmayı beceremiyordu.
Eve yakın olduğu için oraya gidiyorum. Tek sayfa PDF ler hazırlayıp götürüyorum. :)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

feuer Scripti hazır mı kullanıyorsun? Ve hazırsa Hangi kaynaktan kullandın acaba ? :?:
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

O cümlede geçen powershell scripti farklı konular ilgili scriptler.
Chrome bookmark export etmek
Dosya adlarına oluşturma zamanı vermek gibi.

---

Windows özellikleri ile ilgili kurulum sonrası bat scripti var.
Forumda başlık açmıştım sanırım.

Yoksa WIM editlemek başlığı var benim, o başlıkta ilgili bölümü online sistem üzerinde deneyebilirsin.

Kaynaklarım:
tenforums.com
elevenforum.com
Kullanıcı avatarı
zirvedeneme
Kilobyte2
Kilobyte2
Teşekkür etti: 71 kez

Mesaj gönderen zirvedeneme »

bunları kapattıktan sonra hızda ilerleme oldu mu?
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19104 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

burak35 yazdı: 02 Haz 2022, 01:30 Scripti hazır mı kullanıyorsun?
https://www.sordum.net/40110/powershell ... -kapatmak/
Resimleri düzenlenecek bir ton eski konu var biri daha takıldı radara :-)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

feuer Wim edit başlığını gördüm. Tenforums güzel bir kaynağa benziyor teşekkürler.

zirvedeneme Az da olsa katkı sağlayacaktır.

velociraptor Sevindim, Katkım oluyorsa ne mutlu bana. Çünkü Sordum'un hakettiği değeri görmediğini düşünüyorum. :kafavur:
Yani daha Popüler olmalı bence. Diğer siteler sarmıyor beni. Yok "Windows 10 kur", Yok "Güncelle", Bu Tarz Tavırlar açıkçası doğru değil. :pckir:
Ve beni rahatsız ediyor. Diğer siteler böyle, Oysa ki Burada kim ne isterse kullanabilir. Seçim Tercih hakkı olmasından yanayım her zaman. 8) :arrow: