Bildiginiz üzere Windows, sadece daha yeni bir sürüm yüklendiginde / yükseltildiginde her iki isletim sistemi için açılısı düzenliyor. Yani kuracagınız yeni isletim sistemi, varolan eski isletim sisteminizin açılıs sistemini kendisine göre düzenliyor ve eski isletim sistemi seçenegini de buna dahil ediyor. Böylece herhangi bir sorun yasamadan her iki isletim sistemini de kullanabiliyorsunuz.
Yeni kurdugunuz bir isletim sistemi üzerine [örnegin konumuz Windows Vista], eski bir isletim sistemi kurdugunuzda [örnegin konumuz Windows XP], yeni isletim sisteminin açılıs bilgilerini bilemeyeceginden, daha önceden belirlenmediginden, sadece son kurdugunuz eski isletim sistemi için açılıs seçenegi bulunacak, yeni isletim sistemini tanımlayamayacak ve siz yalnızca eski isletim sistemini kullanmak zorunda kalacaksınız.
Windows Vista kurdunuz. Kullanıyorsunuz. Ancak çok sık kullandıgınız yazılımlar henüz Windows Vista destegi ile birlikte yayınlanmadı ve bunun üzerine Windows XP isletim sistemini de kurmaya karar verdiniz. Gayet mantıklı. Kurulumu gerçeklestirdiniz, bilgisayarınız yeniden basladı. Windows XP gayet güzel basladı. Bir dakika, o da ne? E Windows Vista'm nerede? Bir reset attınız. Windows XP açıldı. "Ya sabır" dediniz, bir reset daha. Olamaz, Windows Vista nerede? Diskleri kontrol ettiniz yerli yerinde ama açılısta karsınıza gelen "İsletim Sistemi Seçenekleri" listesinde yok, daha dogrusu öyle bir liste yok!
Windows XP'nin açılısını düzenleyen ve isletim sistemi seçenekleri listesinin bulundugu Boot.ini dosyasını açtınız. Gerekli düzenlemeleri yaptınız ve Windows Vista isletim sistemi seçenekleri arasında yerini aldı. Açmaya kalkıstınız. Açamadınız. Paniklediniz ya da sinirlendiniz. Her ikisini de yapmayın. Bunun bir çözümü var. Hatta iki çözümü var.
1. Çözüm:
Microsoft, bu tür durumlarla karsılasılabilecegi düsüncesi ile [ister istemez] bir araç gelistirdi ve Windows Vista ile birlikte yayınladı: " BCDEdit". BCDEdit [Boot Configuration Data Editor] bir komut satırı aracı. Komut satırında bu komutu kullanarak ve çesitli parametreler yardımı ile açılıs sisteminizi düzeltebiliyorsunuz. İkinci çözümün dısında uygulayabileceginiz tek çözüm, bu komut satırı aracını kullanmak. Windows\System32 klasörü içerisinde bulunan " bcdedit.exe" dosyası aracılıgı ile gerçeklestirebileceginiz islem, geçis anahtarları / parametreler ve seçenekler kullanılacagından bir çok kullanıcı için karmasık gelecektir. Bu yüzden hiç deginmeden ikinci çözüme geçiyoruz.
2. Çözüm:
İkinci çözüm oldukça kolay. İlk yapmanız gereken sey VistaBootPRO isimli ufak yazılımı indirmek. VistaBootPRO, Windows Vista Açılıs Yapılandırmasını [BCD] düzenleyebilmek ve kayıt defterinde hızlı ve kolay bir sekilde degisiklik yapmanızı saglayabilmek için gelistirilmis bir araç.
Kod: Tümünü seç
http://www.vistabootpro.org/track/click.php?id=2
VistaBootPRO, orta seviye ve gelismis kullanıcıların, bcdedit.exe komut satırı aracının karmasıklıgından kurtularak Açılıs Yapılandırma sisteminde degisiklik yapabilmelerini saglıyor.
Gelismis ayarları sayesinde, mevcut yapılandırmayı yedekleyebiliyor ve daha sonra kullanabilmek için bir dosya olarak saklayabiliyor, gelismis "islevsel" degisiklikleri yapabiliyor, Windows Vista açılıs yapılandırma verilerini onarabiliyor ya da Windows Vista açılıs ayarlarını etkili bir sekilde düzenleyebiliyorsunuz.
VistaBootPRO 3.3.0, Windows Vista, 2008 Server [Longhorn Server], Windows XP [ Home, PRO, x64, MCE 2005] ve Windows Server 2003 üzerinde çalısabiliyor.

Windows XP sistem açılısı için üç ana dosyaya ihtiyaç duyuyor;
1. boot.ini
2. NTDETECT.COM
3. ntldr
ve Windows Vista'nın sistem açılısı için ihtiyaç duydukları;
1. Boot [klasör ve içerikleri]
2. bootmgr
simdi, kısaca yapılması gereken adımlara geçelim.
1. Windows Gezgini'ni açın ve Araçlar > Klasör Seçenekleri menüsünü seçin. Karsınıza gelen pencerede Görünüm sekmesine gelin ve Gizli dosya ve klasörleri göster seçenegini isaretleyerek Tamam dügmesine basın ve pencereyi kapatın.
2. Windows Vista yüklü sürücünüzdeki Boot klasörünü ve bootmgr dosyasını kopyalayın ve Windows XP yüklediginiz sürücüye yapıstırın.

3. Daha önce indirdiginiz VistaBootPRO yazılımını çalıstırın ve Bootloader sekmesine geçin. " Reinstall the Vista bootloader" seçenegini seçip " Apply" dügmesine basın.

4. simdi " Manage OS Entries" sekmesine gidin ve " Add new operating system entry" seçenegini isaretleyin ve " Windows Legacy" seçenegini seçtiginizden emin olun. Yeni isletim sisteminin adını yazıp [örn. Windows XP] yüklü oldugu sürücüyü seçin [XP için ntldr dosyasının oldugu sürücü] ve " Apply" dügmesine basın.

Hepsi bu! Bilgisayarınızı yeniden baslatın ve istediginiz isletim sistemini seçerek çalıstırın.
Eger NTLDR hatası veriyor ve XP acilmiyorsa:
Xp cd sinden boot edelim ve acilista sordugunda R ye basalim sorarsa password girin sonrasinda asagidaki komutlari uygulayalim
copy E:\i386\ntldr c:\
exit
Tüm komutlar basarili sekilde kabul edildiysa Pc yeniden baslayacaktir
ayrica bakiniz :
http://support.microsoft.com/?scid=kb%3 ... 7&x=8&y=12
Not: Xp nin C ye kurulu oldugu ve Cd sürücünüzün E oldugu varsayilmistir.
Derleme: velociraptor