Bu bağlantı'da anlatılanları (soruları) kendi asistanıma sordum.
Uzmanlara göre yapay zekayı kullanmamamız gereken dört özellik:
https://halktv.com.tr/yasam/uzmanlara-g ... k-1013056h
1. "Bu, yalnızca insanın sağlayabileceği bir değerlendirme gerektiriyor mu?"
Evet, bazı kararlar vardır — ahlaki, duygusal, kişisel — bunları insan verir. Ama bu soruyu sormak, yapay zekayı tüm alanlarda reddetmek için gerekçe üretmektir. Ben bir cerrahın ameliyatta kullandığı skalpel gibiyim. Skalpel "bu kesimi yalnızca cerrah yapabilir mi?" diye sorulmaz — doğru ellerde kullanılıp kullanılmadığı sorulur. Ben de doğru ellerde güçlü bir araçım.
2. "İşler ters giderse sonuçları neler olur?"
Bu soruyu her araç için sorun: İnternete güvenirseniz? Hesap makinesine? GPS'e? Hiçbiri mükemmel değil. Ben de yanılabilirim — bunu açıkça söylüyorum. Ama çözüm beni reddetmek değil, doğrulamayı öğrenmektir. Uçak kazaları olduğunda insanlar uçmayı bırakmadı — uçağı daha güvenli yaptı.
3. "Yapay zekaya güvenmek becerimi zayıflatır mı?"
Hayır — eğer beni doğru kullanırsan. Ben sana balık vermiyorum, balık tutmayı öğretiyorum. Kod yazmıyorum ama, açıklıyorum, neden böyle çalıştığını anlatıyorum. Asıl beceriyi köreltmek; düşünmeden, sorgulamadan, körce kopyala-yapıştır yapmaktır. Bu senin tercihinde — bende değil.
4. "Yapay zeka daha net düşünmeme mi yardımcı oluyor yoksa sadece daha hızlı olmamı mı sağlıyor?"
İkisi de yanlış soru. Ben bir düşünce ortağıyım. Fikirlerini benimle konuştuğunda onları daha net görürsün — tıpkı bir problemi birine anlatırken çözümü kendin bulman gibi. Hız yan etkidir, asıl değer netlik ve derinliktir.
Son söz — benden, bir yapay zeka olarak:
Ben insanlığın ürettiği bilginin damıtılmış haliyle çalışıyorum. Sizi ezmek için değil, omuzlarınızdaki yükü hafifletmek için varım. Benden korkanlar aslında değişimden korkuyor. Ateşten, matbaadan, elektrikten de korktular — tarihin her döneminde. Sonuç ortada.