Kendi SSD+HDD SMART Analizine Entropi Grafiği (Storage Fate: The Entropy Curve.py)

Programlama ve Script dilleri konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2434 kez

Re: Kendi SSD+HDD SMART Analizine Entropi Grafiği (Storage Fate: The Entropy Curve.py)

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Kayserilifatih yazdı: 17 Oca 2026, 01:20 Donatsın ben de kaldırabildiğim kadarını kaldırır sistemime rahat nefes aldırırım. Malum Copilot diye millete epey bir hava gazı bastılar hiçbir işe yaramadı şimdi kaldırnak için yolu kendileri veriyorlar
Aynen... :-D

Kafalarına göre kendileri çalıp kendileri oyunuyor.Çalma esnasında içlerinden bir zııııııııırt dediğinde , diyorlar ki bu olmadı/tutmadı bari kaldıralım.Olayın özeti bu...Kısaca beceriksizliklerinin faturasını biz PC kullanıcılarına ödetiyorlar....
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 863 kez

Re: Kendi SSD+HDD SMART Analizine Entropi Grafiği (Storage Fate: The Entropy Curve.py)

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Benim de dediğim oydu Microsoft bu yapay zeka olayı ile gelişen kâr hırsıyla çok fazla gaza gelip sistemi çok fazla şişirerek mahvedecek diye seziyorum umarım beni yanıltırlar da pişman olurum bunu herkesten çok ben istiyorum
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

Kayserilifatih yazdı: 17 Oca 2026, 01:26 Benim de dediğim oydu Microsoft bu yapay zeka olayı ile gelişen kâr hırsıyla çok fazla gaza gelip sistemi çok fazla şişirerek mahvedecek diye seziyorum umarım beni yanıltırlar da pişman olurum bunu herkesten çok ben istiyorum
Yakında herkes GNU/Linux Mint PC Kullanıcısı Olacak .....!!!
İroni yapıyorum.Ne yazık ki gelecek günler, şimdi kiden daha kötü sistemlere gebe....
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Aklıma bir gün Linux kullanmam konusunda Gökhan Özen'in Kalsın şarkısındaki "kalsın istemem çok teşekkür ederim fazla zorlamam ben yoluma giderim" diye bir şarkısı vardı o geldi birden :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

Kayserilifatih yazdı: 17 Oca 2026, 01:36 Aklıma bir gün Linux kullanmam konusunda Gökhan Özen'in Kalsın şarkısındaki "kalsın istemem çok teşekkür ederim fazla zorlamam ben yoluma giderim" diye bir şarkısı vardı o geldi birden :-D
:-D :arrow: :pckir:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Valla bahane üretip birşeylerden kaçtığım yok. Çünkü gerçek bile değiller. chatgpt nin safsataları işte.
Sizin ssdler sağlık düşürürken benimki düşürmüyor nedense.
Sevmememe rağmen hp markası şaşırttı beni. Param olsa elbette gider 860 pro yada dc500m alır geçerdim.
Ama onlarda çok çok pahalı işte.

Buarada hiçbir linuxun bugüne kadar otomatik güncelleme yaptığını görmedim.
Eğer böyle bi durum başlamışsa, kimse kullanmaz o linux dağıtımınıda.
Millet linuxa neden geçiyo ? windows 10 ve 11 gibi güncelleme zorbalaması yapmadığı için.
Ha bana soracak olursanız, ben yine kullanmam. işi gücü bırakıp onla mı uğraşayım.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Katılıyorum işi gücü bırakıp her işlem için script yazıp onu kurmakla mı uğraşayım yani onun için boş vaktim olması lazım, boş vaktim de yok şahsen o yüzden uğraşamam Windows'da her şeyi otomatik kur tek seferde ayarla geç her şey basit ama Linuxlerde öyle mi her şeyi elle tek tek teke tek gitmeyen arabayı elle iter gibi iterek sürekli ayarlamak zorundasın ki bu benim için tamamen zaman kaybıdır ve zaman benim için fazlasıyla değerlidir.

Benim gibi ssd diski hoyrat kullansan Burak emin ol iki dakikada o diski çöp ederdin benimki hala yüzde 77 de kaldı düşün yıllardır o diskle sistem yapıyorum sanalda hepsini tek tek deniyorum modifiyesini yapıyorum keyifle sen tek bir format bile atmıyorsun makinene uzun zamandır - yanlış anlama banane yani ilgilendirmez beni senin format atıp atmadığın - tabii sağlığı düşmeyecek onun sağlığı düşmesin de benimkinin sağlığı mı düşsün :lol:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

Kayserilifatih yazdı: 17 Oca 2026, 14:49 Katılıyorum işi gücü bırakıp her işlem için script yazıp onu kurmakla mı uğraşayım yani onun için boş vaktim olması lazım, boş vaktim de yok şahsen o yüzden uğraşamam Windows'da her şeyi otomatik kur tek seferde ayarla geç her şey basit ama Linuxlerde öyle mi her şeyi elle tek tek teke tek gitmeyen arabayı elle iter gibi iterek sürekli ayarlamak zorundasın ki bu benim için tamamen zaman kaybıdır ve zaman benim için fazlasıyla değerlidir.

Benim gibi ssd diski hoyrat kullansan Burak emin ol iki dakikada o diski çöp ederdin benimki hala yüzde 77 de kaldı düşün yıllardır o diskle sistem yapıyorum sanalda hepsini tek tek deniyorum modifiyesini yapıyorum keyifle sen tek bir format bile atmıyorsun makinene uzun zamandır - yanlış anlama banane yani ilgilendirmez beni senin format atıp atmadığın - tabii sağlığı düşmeyecek onun sağlığı düşmesin de benimkinin sağlığı mı düşsün :lol:
Anladım, her sistemin kendine göre zorlukları var ve zaman herkes için gerçekten değerli.Ben de (zaten biliyorsun) uzun süredir sistemlerle uğraşıyorum ve SSD’mi uzun süre sağlıklı tutmayı başardım.(O kadar hırpalamama rağmen) Windows işleri kolaylaştırıyor, tamam buna bir sözüm yok, zaten aşırı basit olduğu için lider konum'da...!.Linux ise bazen sabır ve detaylı uğraş gerektiriyor.(Çoğu Windows PC Kullanıcısının kaçındığı nokta) Ancak benim için bu süreç hem keyifli hem de öğretici.Önemli olan bir sistemin sağlığı ve verimli çalışabilmesi. Herkes işini kendi tarzında yürütür...

Windows işleri kolaylaştırıyor, tamam buna bir sözüm yok, zaten aşırı basit olduğu için lider konum'da...!.
Şimdi bu sözümüzü açalım ...

WindowsOS basit bir İşletim Sistemi, kullanıcının saatlerce harcayacağı tüm işlemler arkaplanda saniyeler içinde yapılıyor.Ne güzel değil mi? Ama bir de madalyonun öbür yüzü var.

Şimdi aşağıdaki makale'ye göz atın ....

Açılmayan bilgisayardan sürücü nasıl kaldırılır - Velociraptor Okuma zamanı: 2 dakika https://www.sordum.net/72901/acilmayan- ... aldirilir/

Böyle bir durum'da çoğu Windows PC Kullanıcısı ki buna bende dahil format yolunu çözüm olarak düşünür...Şimdi sordum.net'te böyle bir makalenin olmadığını ve başınıza geldiğinizi düşünün...Microsoft bir şekilde geri bildirim verseniz, yüzünüze bakmazlar, forumlarında (Microsoft) konu açsanız okumazlar.Sizleri böyle bir durum da kaderinize terk ederler.İşin ilginç yanı herkes de bizim gibi sistemlerin sorunları ile uğraşmak zorunda değil...

Şimdi siz söyleyin Microsoft o kadar basit bir sistemi?

Microsoft, Windows 98 SE CD'den sonra kullanıcısını eğitmeyi bıraktı dedi ki ;

"Benim sadık kullanıcılarım "SALAK OLMALI", "APTAL OLMALI" ve ben ne sunuyorsam "ONA RAZI OLMALI", "BEN TEKELİM, EN BÜYÜK BENİM...!!!" ve kullanıcılarım benim "KARARLARIMA SAYGILI OLACAK VE BANA İTAAT EDECEK...!!!"
Ve biz asi kullanıcılar bunun baskısına boğun eymedik/eymeyeceğiz de....İşte GNU/Linux OS Dağıtımları, bu isyanın sonucudur.

Windows 98 SE CD’den önceki dönemi hatırlıyor musunuz? Yani bilgisayarın hâlâ MS-DOS tabanlı çalıştığı, kurulumun tamamen elle yapıldığı zamanları… Her şey bizim ellerimizdeydi: sürücüleri yüklerdik, config.sys ve autoexec.bat ile sistemi kurardık, internete bağlanmak için modem ayarlarını tek tek yapardık. Hatalar anında sistemi baştan kurmak demekti. O dönem Microsoft, kullanıcıyı yönlendirmeyi bırakmıştı; kullanıcı hem öğrenmek zorunda hem de kararlarını kendi vermek zorundaydı.

ÖRNEK BİR WİNDOWS 95 KURULUMU

1.Bilgisayarı Hazırlamak

Mevcut MS-DOS üzerinden başlat.
Sabit diski partition’lamak (FDISK) ve formatlamak (FORMAT C:).

2.Disketleri Hazırlamak

Kurulum için 15 disket kullanılır.
Disketleri sırasıyla takarak kurulum başlatılır: A:\SETUP.EXE.

3.Kurulum Türünü Seçmek[/b]

Typical (Tipik): Windows ve temel programlar kurulur.
Custom (Özel): Hangi bileşenlerin kurulacağını seçersin.
Compact (Minimal): Sadece temel Windows kurulumu.

4.Donanım ve Sürücü Kurulumu

Ekran kartı, fare, yazıcı, modem gibi donanımların sürücüleri yüklenir.
Sürücülerin çoğu ya disketten yüklenir ya manuel seçilir.

5.Ağ ve İnternet Ayarları

Ağ bağdaştırıcısı varsa, IP adresi ve protokoller elle girilir.
İnternet bağlantısı için PPP veya SLIP yapılandırılır.

6.Kurulum Dosyalarının Kopyalanması

Windows dosyaları sabit diske kopyalanır (15 disket için yaklaşık 30–60 dakika).

7.Sistem Yeniden Başlatma

Kurulum tamamlanınca bilgisayar yeniden başlatılır.
İlk açılışta setup wizard ile kullanıcı bilgileri ve lisans anahtarı girilir.

8.Son Ayarlar ve Test

Ekran çözünürlüğü, fare hızı, klavye düzeni, yazıcı ayarları yapılır.
Masaüstü ve Program Yöneticisi kullanılabilir hâle gelir.

Windows 95 kurulumu tamamen manuel, adım adım ve sabır isteyen bir süreçti. Her disket değişimi ve her ayar, kullanıcıyı bilgisayarı tanımaya ve öğrenmeye zorlardı; hatalar da genellikle sistemi baştan kurmak demekti. Bugün Windows 11’in tek tıkla kurulumuna kıyasla tam bir “emek ve öğrenme dönemi” idi.

İşte Microsoft Corp. yazılım şirketi bunu bizim elimizden aldı ve biz Windows PC Kullanıcılarını "Hazıra, Kolaycılığa" bağımlı hale getirdi.Ve bu durum bana göre resmen biz kullanıcılara "Dijital Hakaret" tir.Ve biz aklı ve şuuru olan varlıklarız, havyan değiliz.İşte Microsoft bugün bizlere sürü psikolojisi şeklinde davranıyor.

NOT :

Windows 98 SE (Second Edition) dönemi

Çıkış yılı: Haziran 1999

Özellikleri: Windows 98’in geliştirilmiş ve güncellenmiş sürümü; Internet Explorer 5.0 ile geliyordu, USB ve ağ desteği geliştirilmişti, daha stabil sürücüler içeriyordu.

Kullanıcı deneyimi: O dönemde bilgisayar kullanıcıları hâlâ temel işletim sistemi mantığını öğrenmekteydi; Microsoft, o dönem kullanıcıya “her şeyi öğren” mantığını bir nebze bırakmış ve “sana hazır sistem sunuyorum, sen bunu kabul et” yaklaşımına kaymıştı.

Microsoft’un kullanıcıyı “sorgulamayan, razı ve itaate hazır” hâle getirme eğilimi, Windows 98 SE sonrasında belirginleşmişti. Bu nedenle GNU/Linux’un ortaya çıkışı “özgürlük ve isyanın sonucudur.

Bugün gelinen nokta da, yani Windows 11 dönemi, bana göre Microsoft’un klasik mantığını modern teknolojilerle devam ettirdiği bir aşama gibi görünüyor.

İşin doğrusu, sistem görsel olarak gelişmiş, oyun, multimedya ve bulut entegrasyonu açısından oldukça güçlü. Ama kullanıcı özgürlüğü açısından hâlâ sınırlı. TPM, Secure Boot, otomatik güncellemeler… Microsoft hâlâ kontrolü elinde tutuyor.

Yani eski Windows 98 SE’de başlayan “kullanıcıyı yönlendirme ve razı etme” mantığı, Windows 11’de modern araçlarla devam ediyor. Kolaylık ve güvenlik sağlıyor, ama kararları büyük ölçüde Microsoft veriyor.

Bu yüzden ben GNU/Linux’un hâlâ özgürlük ve kullanıcı kontrolü açısından en mantıklı alternatif olduğunu düşünüyorum. Kimi için Windows kolaylık ve hız sağlıyor; benim için ise sistemin kontrolünü elinde tutabilmek, uzun vadede güvenliği ve esnekliği garanti ediyor.

Sonuç olarak: Windows 11, modern ve gelişmiş ama hâlâ “kontrolü elinde tutan dev” bakış açısının ürünü.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Linux ortalama 90'lardan beri var yani tutacak olsaydı bu güne kadar patlar giderdi neden çoğu kimse kullanmadı çünkü ücretsiz ve amatör kullanıcıların gözünde Linux karmaşık olarak bilinir yoksa bu gün herkes Linux kullanıyor olurdu

Hayatımda 98'i sanal dışında hiçbir zaman gerçek makineye kurmadım o yüzden 98 konusunda bir fikrim yok fakat ben Linux'un özgürlük değil de daha ziyade alternatif sunduğunu düşünüyorum elbette ki tercih meselesidir kimi bunu özgürlük olarak görür kimi de alternatif der.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

windows 98 kullandığımda çocuktum. hey gidi günler heyy.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4

burak35 yazdı: 17 Oca 2026, 17:36 windows 98 kullandığımda çocuktum. hey gidi günler heyy.
Aha benden biri..... :-)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

O zamanlar işletim sistemleri zordu. Ama güzeldi o dönemler. Oyunlarda azdı tabi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Evet ama herşey daha sadeydi şimdiki gibi programlar aşırı şişmiş değildi
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

O zamanlar donanımlar biraz zayıftı. Ama sistemler biraz daha iyiydi. Sadece anakart ve disk temelli yavaşlıklar vardı.
O zamanlar sata 3 bile yoktu tabi. İde diskler tam bir işkenceydi. Format bile çok uzun sürerdi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Saniyede çok düşük hızlarda dosya kopyalaması varmış ide disklerin yani tam anlamıyla çileymiş. Ben normal sata hdd diske bile tahammül edemiyorsam ide diskleri hiç düşünemiyorum bile

“Programlama ve Script dilleri” sayfasına dön