Python3 Özel Ortam Havuzu ( not : (python-toolchain) linuxmaster@notebook-pc:~$ ifadesinde "python-toolchain" ifadesinden anlayabilirsiniz.Sistem Python3 ortamından bağımsız ve kullanıcı odaklı havuz ortamı olup toplam 400 MB'lık dev py kütüphanesi kuruludur.)
NOT :
Windows11 Yapı 24H2 Revizyon 7019 x64 Home OS Sisteninde PowerSHELL +MS-DOS + VBS + Python [Kapalı Devre Sistem]
GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 OS Sisteminde Bash Shell + Python çok sık kullandığım ortamlardır.Bunlar benim için olmazsa olmaz araçlardır.
En son TRWE_2012 tarafından 16 Oca 2026, 23:13 tarihinde düzenlendi, toplamda 5 kere düzenlendi.
velociraptor yazdı: 17 Oca 2026, 00:09
Elbete bunlar sanırım ortalama kullanımdaki değerlerdir yoksa senin eski laptoptaki HDD kaç yıllıktı
Bunlar şuan daki Lenovo Idepad Gaming 3 'deki kullanım değerlerine göre...(not: eski donanımı tam 17 yıl kullandım İntel Dual-Core T2230 İŞLEMCİSİ, 2 X 1GB Samsung Hundai RAM (VRAM'li) + 5400 rpm'li 74500 saat çalışan Japon Fuji Marka Sistem Mekanik Diski vardı(sığası 180 GB), ki bunlar hala sağlam ama anakart ölü.Klavye tuş takımı sağlam, ekran 'da sadece bir siyah nokta var.Marka : HP CompaQ Presario C700 Notebook PC- Windows Vista Prenium ile gelmişti)
Ssd nin hızı hdd seviyesine düşmedikçe bişey olmaz. Salt okunur moda düşerse anca o zaman ölür. O da öyle çok kolay bişey değil.
Muhtemelen 20 sene kullansan anca öyle bişey yaşarsın.
burak35 yazdı: 17 Oca 2026, 00:15
Ssd nin hızı hdd seviyesine düşmedikçe bişey olmaz. Salt okunur moda düşerse anca o zaman ölür. O da öyle çok kolay bişey değil.
Muhtemelen 20 sene kullansan anca öyle bişey yaşarsın.
Keşke dediğin gibi olsa, ama veriler bunun tam tersini söylüyor.(eğer o sohbet kaydını okusaydın bana belki hak verirdin)
Ssd'nin ne zaman bozulacağı belli olmaz yani belirtilen yazma miktarı aşılırsa zarar görür ama ben bir ssd bulmuştum fazla veri yazılmamıştı sıfıra yakındı fakat yazma koruması vardı dosya okunuyor fakat yazılamıyodu böyle şeyler de başa her an gelebilir bu durumda ssd disklere bir şey olmaz demek biraz fazla iyimserlik olur diye düşünüyorum
İstatistik hiçbir zaman kesin bilgi vermez. Yaklaşık olarak tahmindir istatistik.
Ayrıca chatgpt entropi yasasını ssdlerle uğraşmayı bıraksında, önce adam gibi tweak vermeyi öğrensin chatgpt.
Geçenlerde programlardan yazılımlardan kalkan simgelerini nasıl kaldırırım diye defalarca kez sormuştum.
Ve verdiği tweaklerin hepside yanlış çıktı. Ve yine hiçbir işe yaramadı.
Allahtan tenforumsta sorunun çözümünü buldumda, programlardaki yazılımlardaki gereksiz kalkan simgelerinden kurtuldum.
Şuan kafam çok rahat. O yüzden çokta fazla sallamayın şu kıytırık chatgpt zımbırtısını.
Zaten ikide birde üye ol üye ol diyip zorbalayıp duruyor kofik.
Kodların işlevlerini güzel açıklıyor ama o anlamda az çok yararlanıyorum Chatgpt'den. Gemini daha fena artık ne sorarsam hata oluştu (1) yazıyor yani soru sormak bile hayal oldu gibi duruyor şimdilik
Kalkanları kaldırmak için bi tweak verecek altıüstü chatgpt efendi, ama onu bile beceremiyo daha.
Hey yavrum hey. Teee o zamanlardan beridir artık hiç kullanmıyorum. Sürekli üye ol üye girişi yap dersede yine kullanmam.
Ben birşey sorup çıkacam. Neden üye olayım. İşim gücüm var. Milyon tane yapabileceğim iş var bilgisayarda.
hangi birine yetişeyim. Mesela şuan host dosyama yeni güncellemeler yaptım. Deneme aşamasında kullanıyorum.
Hazır olunca host tweak te güncellenecek. Üstelik koruma seviyeside arttı. Mis gibi oldu.
Ublock origini kapatıp nette bile gezebiliyorum.
burak35 yazdı: 17 Oca 2026, 00:39
Kalkanları kaldırmak için bi tweak verecek altıüstü chatgpt efendi, ama onu bile beceremiyo daha.
Hey yavrum hey. Teee o zamanlardan beridir artık hiç kullanmıyorum. Sürekli üye ol üye girişi yap dersede yine kullanmam.
Ben birşey sorup çıkacam. Neden üye olayım. İşim gücüm var. Milyon tane yapabileceğim iş var bilgisayarda.
hangi birine yetişeyim. Mesela şuan host dosyama yeni güncellemeler yaptım. Deneme aşamasında kullanıyorum.
Hazır olunca host tweak te güncellenecek. Üstelik koruma seviyeside arttı. Mis gibi oldu.
Ublock origini kapatıp nette bile gezebiliyorum.
Gerçeklerden bahane üreterek kaçılamaz.Peki GPT bende niye hep işe yarıyor da sende ters tepiyor.Bu sorunun cevabı bulunabilirse o zaman de GPT ile yıldızın barışır.
Bak sana geçen gün başıma gelen ve az daha sinirle GNU/Linux sistemini formatlamaya kadar giden bir sorunu, "chatgpt efendi" ile nasıl çözdüğümü anlatayım da ne demek istediğimi anlayacaksın.(not: ben kimseye zorla bunu kullanın diye bir ısrarlı isteğim olamaz/olmaz da)
Olayı anlatıyorum.
Bundan birkaç gün önce idi.Kahvaltımı yapıp, çarşı'dan annemin siparişlerini marketten aldıktan sonra (market hemen apartmanın dibinde) oturdum pc'nin başına.Ben de adettir.Sistemi açar açmaz önce terminal ;
GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 Sisteminde Terminal'den Güncellemeler Takılırsa Yapılacak İşlemler
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olası Sebepler
| Sebep | Açıklama |
| -------------------------------- | ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
| Paket veritabanı kilitlenmesi | Önceki bir güncelleme veya paket kurulumu sırasında `dpkg` veya `apt` kilit dosyaları oluşmuş olabilir. |
| Bozuk veya eksik paket listeleri | `/var/lib/apt/lists/` veya kaynak listelerinde hatalar imlecin takılmasına sebep olabilir. |
| Ağ sorunları | Paket indirilirken bağlantı kopması veya yavaşlık terminali “takılı” gibi gösterebilir. |
| Terminal veya shell sorunu | Terminal emülatörü veya shell bazen güncelleme esnasında doğru tepki vermeyebilir (özellikle MATE Terminal). |
| Önceden başlatılmış işlem | Arka planda çalışan başka `apt` veya `dpkg` işlemi varsa yeni işlem beklemeye alınır. |
c) Paket veritabanını kontrol et (Bozuk paket veya eksik bağımlılık varsa düzeltilir.)
sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get install -f
d) Paket listelerini güncelle (Bozuk liste dosyaları temizlenir ve tekrar indirilir.)
sudo apt-get clean
sudo apt-get update
e) Terminal kaynaklı sorunları ekarte et
MATE Terminal yerine xterm veya gnome-terminal ile deneme.
Eğer orada takılmıyorsa, sorun terminal emülatöründe demektir.
Öneriler
Terminalde uzun süren güncellemeler için apt yerine apt-get veya aptitude deneyebilirsin.
Ağ kopmalarına karşı güncellemeyi kablolu bağlantı veya güvenilir VPN olmadan başlatmak daha güvenli.
Eğer sorun sürekli tekrar ederse, /var/log/apt/term.log ve /var/log/dpkg.log dosyalarını kontrol etmek faydalı olur.
OLASI SEBEP :
Güncelleme sırasında bazı mint-refr (muhtemelen “Mint Refresh” veya otomatik arka plan güncelleme servisi) işlemleri /var/lib/apt/lists/lock dosyasını tutuyor. Yani sen manuel olarak apt update veya apt upgrade çalıştırdığında, arka planda başka bir güncelleme işlemi aktif olduğu için terminal “takılıyormuş” gibi görünüyor.
Özetle: sistem güncelleme veritabanında bir bozulma yok, sadece kilitlenme arka plandaki güncelleme işlemi nedeniyle oluşuyor.
Durumu çözmek için güvenli adımlar
a) Önce aktif güncellemeyi kontrol et (Çıkan PID’leri görüp gerçekten çalışıp çalışmadığını anlayabilirsin.)
ps aux | grep -i mint-refr
b) İşlem tamamlanana kadar bekle
Eğer işlem CPU kullanıyorsa, sistem zaten güncelleme yapıyor. Beklemek yeterli.
c) İşlemi zorla sonlandırmak (sadece gerekiyorsa)
sudo kill -9 PID
Burada PID, mint-refr işleminin PID’si olacak. Dikkat: işlemi sonlandırmak güncellemeyi yarım bırakabilir.
Terminali açtıktan sonra hemen güncelleme başlatabilirsin, kilit sorunu çıkmaz.
Terminalde uzun süren işlemler için sudo apt update && sudo apt upgrade -y gibi zincir komutlar kullanabilirsin.
Ek öneri: Eğer terminalden güncelleme sık yapıyorsan, Mint Refresh arka plan servisini geçici olarak durdurmak daha güvenli olur:
Çıktı tam olarak beklediğimiz şeyi gösteriyor.Şu an sistemde 3 adet APT ile ilişkili zamanlayıcı aktif ve bunlar senin terminal güncellemelerinle çakışıyor.Şimdi net, temiz ve kalıcı şekilde kapatalım.
Bu, systemd tarafında APT ile ilgili hiçbir otomatik tetikleyici kalmadığı anlamına gelir.
Bu neyi garanti eder?
Terminal güncellemelerinde kilit dosyası çakışması olmaz
mint-refresh-cache artık APT ile yarışmaz
apt-get update / upgrade imleçte takılı kalmaz
SSD / disk IO gereksiz yere yük altına girmez
Sistem senin kontrolünde, askeri disiplin modunda çalışır
Meğer GNU/Linux Mint Geliştirme Ekibi, aynı Windows11 gibi arkaplan'da güncellemeleri otomatik yapan bir mekanizma kurmuş.Neymiş efendim bu mekanizma son kullanıcıya yönelikmiş, açtım ağızımı yumdum gözümü, ağızıma geleni söyledim, Linux Mint Geri Bildiriminde...!!! Dedim ki "Sizler de mi? Windows11'in kalitesiz koderleri gibi olmaya başladınız...!!! Hani GNU/Linux Mint özgürdü...Bu ne iş...!!!" Bana gelen mesaj'da " Tepkinizi anlıyoruz ama siz de bizi anlayın.O mekanizma son kullanıcının istediği idi.Ama burada sorunuzu belirtmeniz iyi oldu.Biz bunu geri bildirim olarak not aldık.Linux Mint kullandığınız teşekkürler..."
Yani GPT efendi olmasaydı ben gereksiz yere belki de format atacaktım sistem'e...
Allah (c.c) razı olsun bu GPT'yi çıkartan da icat eden de...İşlerimi (İşletim Sistemi yönetimi ve pc kullanımını gerçekten rahatlatıyor.)
Microsoft bu yapay zeka yüzünden sistemi 10 gb gibi bir yapay zeka balonu yaparsa kesinlikle ben almayayım kalsın derim fakat elbette ki tercihleri ve zevkleri tartışmam herkesinki başka başkadır
Kayserilifatih yazdı: 17 Oca 2026, 01:16
Microsoft bu yapay zeka yüzünden sistemi 10 gb gibi bir yapay zeka balonu yaparsa kesinlikle ben almayayım kalsın derim fakat elbette ki tercihleri ve zevkleri tartışmam herkesinki başka başkadır
Microsoft gelecek Windows 14'ü (13 demiyorum zira 13 sayısı onlar için uğursuz muş neden? 1453 = 1 + 4 + 5 + 3 = 13 (İstanbul'un Fethi) sembolize ediyormuş, klasik barbar hristiyan zihniyeti) tamamen yapay zeka ile donatacak...
Donatsın ben de kaldırabildiğim kadarını kaldırır sistemime rahat nefes aldırırım. Malum Copilot diye millete epey bir hava gazı bastılar hiçbir işe yaramadı şimdi kaldırnak için yolu kendileri veriyorlar