Otomatik Yazılım Kurabilen/Yeniden Yükleme Yapabilen SH Betiği
Merhaba
Sizlere öyle öyle uzun yazılar yazmaya niyetim yok..Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakınız.Kullanmak istediğinize kendiniz karar veriniz.
EKRAN GÖRÜNTÜSÜ : (Test Edilen Sistem : GNU/Linux Mint 22.2 MATE v1.26.2 x64 OS -Güncel Sistem)
Betiğin Özet Akış Algoritması (Sözel Anlatım) :
Bash [Oto Kurulum] betiği
Betik root hakları ile başlatılmalı, eğer tam tersi olursa uyarı mesajı gösterip kendini kapatmalı
Betik root hakları ile başladıktan sonra kullanıcıya kurmak istediği yazılımın terminal komut adını sorulmalı
Ondan sonra betik kullanıcının yazdığı paket ismini depo'da dpkg komutu ile arayabilmeli ve sonucu kullanıcı göstermeli.
Kuruluma geçmeden önce yazılım'ın sistem de daha önce'den kurulumu diye sistemi gözden geçirmeli.Eğer kurulu ise kullanıcıya yazılım sistem de kurulu ne yapalım demeli...Yeniden kur yada betiği sonlandır.
#!/bin/bash
# Dosya: auto_install.sh
# --- Root kontrolü ---
if [[ $EUID -ne 0 ]]; then
echo "Bu betik root hakları ile çalıştırılmalıdır. Lütfen 'sudo' ile çalıştırın."
exit 1
fi
# --- Kullanıcıdan yazılım adı alma ---
read -p "Kurmak istediğiniz yazılımın terminal komut adını girin: " PACKAGE
# --- Depoda paketi arama ---
echo "Depoda '$PACKAGE' aranıyor..."
if apt-cache search "^$PACKAGE$" &> /dev/null; then
echo "Paket bulundu: $PACKAGE"
else
echo "Paket depoda bulunamadı!"
exit 1
fi
# --- Kurulu olup olmadığını kontrol et ---
if dpkg -l | grep -qw "$PACKAGE"; then
echo "'$PACKAGE' sisteminizde zaten kurulu."
read -p "Yeniden kurmak ister misiniz? (evet/hayır): " REINSTALL
if [[ "$REINSTALL" != "evet" ]]; then
echo "Bitiş: Kurulum iptal edildi."
exit 0
fi
fi
# --- Kurulum ---
echo "'$PACKAGE' kurulumu başlatılıyor..."
apt-get update
apt-get install -y "$PACKAGE"
# --- Son durum ---
if dpkg -l | grep -qw "$PACKAGE"; then
echo "'$PACKAGE' başarıyla kuruldu!"
else
echo "Kurulum başarısız oldu!"
fi
NOT :
Bu betik Debian/Ubuntu/Mint dağıtımları için geçerlidir.Nedeni?.Paket yönetimi APT/dpkg üzerinden çalışıyor.apt-cache search ve dpkg -l komutları yalnızca Debian tabanlı sistemlerde standart olarak bulunur.
Kayserilifatih yazdı: 04 Oca 2026, 17:44
Yapay zekanın resimleri hiç güzel olmamış eminim sen normal halinle daha güzelsindir
Aynen ve bunu itifat alıyorum ve teşekkürler...Resimdeki çizim'in benzerlik oranı : %70-%80 ... Yani beni tam karakterize edebilmekten çok ama çok uzak...
Kayserilifatih yazdı: 04 Oca 2026, 17:48
Harfiyen katılıyorum yapay zeka çok çirkin bir resim yapmış. Sen bir cin ali çizsen eminim bundan daha güzel çıkardı
Aslında bu çizimler, AL'ın beni kendisi yönünden nasıl algıladığının resimli kanıtı da sayılabilir.
Kayserilifatih yazdı: 04 Oca 2026, 17:51
Benim takılmam böyledir elbette ki şaka yapıyorum. Ben kendi resmimi de versem yine çirkin çıkarırdı o halde desene eyvah yandık
Aslında her insan özünde güzeldir.Ama hayat şartları ve nefsi insanı ya iyi güzel olacaksın, yada kötü çirkin olacaksın diye taraf seçmeye mecbur bırakıyor.
Bu devirde menfaati için babam bile eve polis çağırıp benim için uzaklaştırma aldırmaya çalışıyorsa o bile tam olarak iyi birisi değildir yani kimse tamamen iyi ya da kötü değildir bu insanlara biraz da bizim nasıl baktığımıza bağlıdır
Keşke Linux'de Windows kadar autonattended script yapıp tek bir scrptle ayarlı şekilde kurulu gelseydi ama herşeyi Linux'te tek tek kurmak zorundayız bu yüzden Linux'e alışmak zor oldu ve ücretli olsaydı geliştiriciler de Lixux için programlar yapardı belki o an kullanılma şansı olabilirdi onun dışında kullanımı yüzde 3-5'lerden fazla yukarıya çıkmaz diye seziyorum
Kayserilifatih yazdı: 04 Oca 2026, 19:47
Keşke Linux'de Windows kadar autonattended script yapıp tek bir scrptle ayarlı şekilde kurulu gelseydi ama herşeyi Linux'te tek tek kurmak zorundayız bu yüzden Linux'e alışmak zor oldu ve ücretli olsaydı geliştiriciler de Lixux için programlar yapardı belki o an kullanılma şansı olabilirdi onun dışında kullanımı yüzde 3-5'lerden fazla yukarıya çıkmaz diye seziyorum
Benim açımdan sorun değil, yani alışkının...Bunda daha fazla eğleniyorum.Windows tarafından sadece oyun...