Vedat KILIÇ İle (rahmetli) Bu Forum Mesajı Yüzdünden Kavga Ettim/Etmiştim...

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2772 kez

Vedat KILIÇ İle (rahmetli) Bu Forum Mesajı Yüzdünden Kavga Ettim/Etmiştim...

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar

Yıllar önce Vedat KILIÇ ile aşağıdaki forum mesajı (Debian Forum Türkiye) yüzünden kavga etmiştim...

Forum Mesajını Aynen Yazıyorum (not etmiştim bunu debian forum'daki mesaj kutumda)
Vedat KILIÇ demiş ki ;

Cilalı kullanıcılar gösterişe önem verir, kararlı kullanıcılar sistemin kararlı çalışmasına önem verir.
Cilalı kullanıcılar uçbirimi sevmez, her şeyin GUI olmasını ister. Kararlı kullanıcılar ise sistemin kararlı çalışmasından taviz vermemek şartıyla her ikisini kullanırlar.
Cilalı kullanıcılar sistem ayarlama, daha sağlıklı çalışması, sorunları giderme gibi işlerden uğraşmazlar, görünümü daha nasıl cafcaflı yaparım diye uğraşırlar. Kararlı kullanıcılar ise sistemi daha sağlıklı, daha kararlı çalışması ve sorunların üstesinden gelme gibi işleri yapmaktan keyif alırlar.
Cilalı kullanıcılar, dockbar, yedek panel, çifte conky kullanma, animasyon ve cümbüşlü masaüstü ile ekranı doldururlar. Kararlı kullanıcılar ise genelde sade masaüstü tercih ederler.
Cilalı kullanıcılar sistemlerine bir toz konsa hemen dağıtım değiştirirler. Kararlı kullanıcılar ise aksine onu düzeltmeye çalışırlar.
Cilalı kullanıcılar sistemi çözmeye, onu anlamaya çalışmaz. Kararlı kullanıcılar ise sonuna kadar gider, kolay pes etmez.

İşte bu nedenle cilalı kullanıcılar Debian gibi kararlı ve taban dağıtımdan anlamaz. Anlamadıkları için de mecnun gibi dağıtımlar arasında dolaşır dururlar

Bu tepkim üzerinde Debian Forum Yöneticisi : @fortran beni haklı olarak uyarmıştı.

Tabii o zamanlar deli doluyuz,kanımız deli akıyor...

Forum Yöneticisine yazdığım mesaj....
Adam bölücülük yapıyor, pc kullanıcılarını sınıflandırmaya tabii tutuyor.Bunun bu mesajına göz yumuyorsun da, benim buna tepki mesajımı siliyorsun.

Bu forum'un bir üyesini korumak için (o da nerede belli değil) diğer forum üyesine haksızlık yaptığının farkında mısın? Birisi senin mesajını silse hoşuna gider mi? bir düşün bakalım...!!!

Sanki küfür ettim arkadaş....Ya şu eleştiri kültürünü özümseyin....

Eleştiri olmazsa, linux'un gelişimi eksik kalır, tabii forum'un'da...

Şimdi beni banlayabilirsin...

Saygılarımla
TRWE_2012
Alaydan Yetişme PC Kullanıcısı

Ne kadar cesur ve cesaretliyim....!!!
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3978 kez

Re: Vedat KILIÇ İle (rahmetli) Bu Forum Mesajı Yüzdünden Kavga Ettim/Etmiştim...

Mesaj gönderen root@localhost »

Ben o ve o denli forumlar ile ilişiğimi kestim.

Bencil ve kibirli insanlardan nefret ediyorum.

Gidişim oldu dönüşüm olmayacak.

Kaç kişi ile bozuştum oralarda. Benim gibi ılıman insan düşünün çileden çıkardılar.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10635 kez

Re: Vedat KILIÇ İle (rahmetli) Bu Forum Mesajı Yüzdünden Kavga Ettim/Etmiştim...

Mesaj gönderen burak35 »

3 günlük dünya. Kavgaya tartışmaya değmez. Malesef ülkemizde bilişim çok iyi ilerlemez. Bunun çok fazla nedenleri var.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 980 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Bilişim ilerlese bile Türkiye'ye pahalı olarak geldiği için çok fazla bunu yaşayıp hisseden olmuyor onun da payı büyük bu bilişim işinin geç ilerlemesinde.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Adam hakettiği takdiri görmemiş. Yok site aç bilmem ne falan diyip çemkirmişler reconun sitesinde.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 05 Mar 2025, 00:48 Adam hakettiği takdiri görmemiş. Yok site aç bilmem ne falan diyip çemkirmişler reconun sitesinde.
Öyle olsa bile gelen baskı ve eleştirelere boyun eğmeyecekti.....İnandığı yolda sağ sola sapmadan ilerleyecekti.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Adam ne kadar baskı gördüyse belli bir yerden sonra kaldıramamış yoksa eminim kendini en son raddeye kadar zorlayarak direnmiştir ve sonra bu işin olacağına dair umudunu tamamen kaybettiği için siteyi kapatıp gitmiştir piyasadan. Yoksa durduk yere kimsenin kolay kolay pes edeceğini düşünmüyorum.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

"illedelinux" Hikayesi Ve Sonu

Kayserilifatih yazdı: 05 Mar 2025, 01:50 Adam ne kadar baskı gördüyse belli bir yerden sonra kaldıramamış yoksa eminim kendini en son raddeye kadar zorlayarak direnmiştir ve sonra bu işin olacağına dair umudunu tamamen kaybettiği için siteyi kapatıp gitmiştir piyasadan. Yoksa durduk yere kimsenin kolay kolay pes edeceğini düşünmüyorum.
"illedelinux" Hikayesi Ve Sonu

NOT:

Bu forum yazısı başka bir forum'da kendisinin klavyesinden, 16 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır.Kendisini rahmetle anıyoruz....!!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Herkes illedelinux kelimesini benim sıradan bir takma isimden ibaret olduğunu zan eder.
Oysa illedelinux basit bir takma isimden ziyade bir öyküyü, bir mücadeleyi ve biraz da komediyi içinde barındıran yaşama sahiptir.
"illedelinux nedir?" sorumuzun cevabı için bundan 17 yıl öncesine 2003 yılına gidelim.
O tarihlerde köşe yazarlığı yapıyordum, yazılarımı e-mail yoluyla gazeteye gönderiyordum, fakat bilgisayarım olmadığı gibi kullanmayı da bilmiyordum. Yazılarımı kağıda yazıyordum, internet kafelerde çalışan elemanlara parasıyla düzenletip öyle gönderiyordum. Tabii bu gönderme işini utandığım için gizli yapıyordum, bilgisayarım olmadığını ve kullanmayı bilmediğimi gazeteden ve herkesten gizliyordum.
2009 yılında hapishaneden çıktığımda gazetecilik bitmiş ev hapsine maruz kalmıştım.
Evde yapacak bir şey yoktu, sıkılıyordum. Evde çocukların bir kenara attığı antika bir bilgisayar vardı. Vakit geçirmek hem de öğrenmek için iyi bir fırsat saydım. Hiç kimseden yardım almadan bir hafta içinde kullanmayı öğrendim. Lakin bilgisayarla birebir tanıştığım gibi virüslerle de tanışmıştım. Bilgisayarda normalde bile film izleyemezken virüsler yüzünden sitelere dahi giremiyordum. Bir ay içinde format atmayı öğrendim. Bu bir nebze işe yaradı ama bir-iki gün sonra yine kullanamıyordum.
Bu durum beni bir hayli sinirlendiriyordu, arama motoruna küfür yazacak hale getirmişti. Yine böyle küfür yazdığım bir gün bir sitede şu yazıyı gördüm "Boşuna küfür etmeyin, Linux kullanın" yazıyordu. Herhalde anti virüs olmalı diyerek ISO dosyasını indirdim. Dosyaya tıklıyorum ama ne next next var ne ses.
Linux'un anti virüs olmadığını öğrenmem herhalde üç gün sürmüştür. Bir işletim sistemi deniyor ama işletim sistemi kelimelerinin ne olduğunu bilmiyorum. Birçokları gibi bilgisayarı Windows zan ediyorum...

Aradan bir yıl geçmişti. Bu Linux'u pek sevmiştim. İşim-gücüm Linux olmuştu. Sürekli dağıtımları deniyor ve gözlemliyordum. Sanki aç kurt gibiydim, farklı dağıtımları denemek, gözlemlemek, Linux'un çalışma prensibini anlamak için Distrowatch sitesinde dağıtım bırakmadım. Artık Distrowatch sitesi dışında dağıtım arar olmuştum.
Bu arada kendime baktığımda Linux kullanmaktan ziyade onu yaşadığımın farkına vardım. Artık benim ikinci adım ille de linux olmalıydı.

Lakin anlaşamadığım bir sorunum vardı.
Bigisayarım antikaydı, dağıtım geliştiricileri de zayıf oturumlara destek vermiyordu. Gerçi bu konuda pek şikayetim yoktu, Openbox, JWM, Lxde, Xfce hatta Mate bile iyi çalışıyordu. Ancak özgür yazılım olup da hafif oturumlara destek verilmemesini kabullenemiyordum.
Daha sonra şunu düşündüm, özgür yazılımın amacı herkesin kullanma hakkı ise o hakkı neden ben kullanmayayım?
O halde hafif oturumlu dağıtımı kendim yapmalıydım. Lakin yazılımcı olmadığım gibi bu konu hakkında zerre bilgiye sahip değildim...

Hafif oturumlu dağıtım yapmak aklımın bir köşesini adeta kemirerek 1 yılım daha geçti.
Bu 1 yıl içerisinde dağıtım nasıl yapılır sorusundan öte hiç bir cevap bulamadım. Ama bu arada ufak da olsa yedekler, daha sonra kopyalar çıkarabiliyordum. Tabi bütün bunlar dağıtım için bir şey ifade etmiyordu ya da ben öyle zan ediyordum. Ancak bu basit işlerin ileride dağıtım yapmanın temel eğitimi olacağını anlamamıştım...

Günün birinde Chroot diye bir şey duydum.
Araştırdım ki, meğer olayın düğüm noktası bu chroot denen olayda imiş.
Daha sonraları bu Chroot denen olaya kendimi kaptırdım. Sürekli Debian tabanlı kalıplar çıkarıyorum. Her çıkardığım kalıpta farklı sorunlar çıkıyor. Sorunsuz kalıp çıkarmak tam aralıksız üç yılımı aldı. Lakin iş bununla bitmiyor, onu geliştirmek ve kendine göre özelleştirmek ise en az chroot kadar ayrı bir sorun. İki yılım da onu özelleştirmekle geçti...

7 yıllık emekten sonra sorunsuz bulduğum ve özelleştirilmiş ISO dosyasını 2017-04-21 günü paylaşmayı başarabildim.

Yıllardır birçok arkadaş illedelinux'un hikayesini yazmamı istiyorlardı, hikayenin içeriği daha uzun ama zan edersem bu kadar yeterli.

Şimdi günümüze gelecek olursak burada 10 yıllık emekle meydana gelmiş illedelinux adında bir dağıtım var.

Ben artık yaşlandım ve sağlık sorunlarım var. Bu dağıtımı hak ettiği yerlere götürecek durumda değilim. Bu 10 yıllık emeğin boşa gitmemesi için bu dağıtımı kendine güvenen gençlere bırakmak istiyorum. Zaten dağıtımın temeli hazır, bazı basit yerleri daha özelleştirilebilir. Bu dağıtımı benden devralacak olan Distrowatch sitesine kaydettirecek ve oranın koşullarına uygun ortamı hazırlayacak. Distrowatch sitesinin koşulları şunlardır, sadece dağıtıma ait site ve forum. Bundan sonra Distrowatch dağıtımı bir yıl teste tabi tutar, eksikleri, hataları varsa düzeltilmesini söyler. Ayrıca dağıtım için kendi deposu gerekir, o da GitHub veya GitLab ile olacak işler. Bunları yapacak ve sürekli geliştirecek olan varsa bana her türlü ulaşabilir. Ancak dediğim gibi bu zevkli ama aynı zamanda zorlu bir iştir. Kendine güvenen, bu işlerden zevk alan ve yetenekli olanlar benimle görüşebilir. Hiç kimse çıkmazsa ne yapalım ölene kadar kendim devam edeceğim.
En son TRWE_2012 tarafından 05 Mar 2025, 02:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

Adamın kendiyle çelişkisi var gibi hem bırakmak istiyor fakat bir yandan da bırakma isteğinden emin değil. Bu olayı bana biraz garip geldi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Bu adamın hikayesini okumuştum sanırım. Daha sonra tekrar okuyacağım ama. Baya baya dağıtım yapmış. Kolay iş değil gerçekten.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 3978 kez

Mesaj gönderen root@localhost »

Dağıtım yapmadı. Dağıtımı ozellestirdi. Aynı senin Windows u ozellestirmen gibi.

Anlamlar karisiyor. Dağıtım yapmak kolay bir iş değil. Büyük bir ekip gerekir. Çekirdek Taban Paket yönetici vb.

İşin sadece program paketlemesi vb iş adamı çıldırtır.

Çok merak edenler; linux from strach yahut gentoo stage2 stage1 install videoları na baksınlar. Programlar işlemci özelliklerine göre derleniyor. İş çok derin.

Zamanında gentoo kurarken kafayı siyirmistik.

Bunların hepsi catallama. Örneğin pardus. Ana işi debian yapıyor. Pardus 3 5 tane kendine özgü programcik yapmis. İşi yürütüyor.

Bu abimiz tipik bir distrohopper. Dağıtım deneye deneye sıkılmış en son kendi toparlanmasını yapmış.

Linux mint de aynı kısmen. Mint update , mint install manager, mint themes, mint menü, vb. Geri kalanı Ubuntu. Yani dağıtım üzerine catallama yapıyorlar. Kolay lokma. Gerekli güvenlik güncelleştirmeleri bir yerden cekirdek güncellemesi bir yerden gelyor bunlar ufak tefek işler için uğraşıyorlar
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Zor iş. Yapabilene helal olsun. Ama ben yapamazdım sanırım. Yeri zamanı geliyo windows bile çok uğraştırıyor.
Biara pardus muhabbeti vardı. İnternette herkes yerli milli işletim sistemi diyordu. Ama öyle olmadığını biliyorum tabi.
Başka bir linux tabanından geliştirilmiş çünkü.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

burak35 yazdı: 05 Mar 2025, 13:31 Zor iş. Yapabilene helal olsun. Ama ben yapamazdım sanırım. Yeri zamanı geliyo windows bile çok uğraştırıyor.
Biara pardus muhabbeti vardı. İnternette herkes yerli milli işletim sistemi diyordu. Ama öyle olmadığını biliyorum tabi.
Başka bir linux tabanından geliştirilmiş çünkü.
Windows dağıtımlarını editleyince bu sefer de diğer kullanıcılar niye bu özelliği kıstın ya da kısmadın veya açık bıraktın, şu özellik çalışmıyor bana çok lazımdı falan gibi şikayetleri oluyor bazı kullanıcıların bu tahminimce bu durum aynı şekilde Linuxte de geçerlidir ki sanırım bu yüzden bu adam (Vedat Kılıç) muhtemelen Linux editleme işini bırakmıştır.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Windowstan çıkarılan birçok şeyi günlük hayatta birçok insan kullanmıyo zaten.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1

burak35 yazdı: 05 Mar 2025, 15:39 Windowstan çıkarılan birçok şeyi günlük hayatta birçok insan kullanmıyo zaten.
Uzman insanlar kullanmaz da amatör insan çuvallar çünkü bazı özelliklerin gereksiz olduğunu bilmediğinden sürekli o özellik nerede diye soru sorar ve onlaea cevap vermek zorunda kalırsın ki bu da insanı zamanla yıpratır.