Bu Dosyadan Nasıl Kurtulabilirim/Devredışı Nasıl Bırakabilirim/Yada Nasıl Mekanik Diske Taşıyabilirim? [Çözüldü]

Windows 11 ile ilgili haber, bilgi ve ipucu Paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2505 kez

Bu Dosyadan Nasıl Kurtulabilirim/Devredışı Nasıl Bırakabilirim/Yada Nasıl Mekanik Diske Taşıyabilirim? [Çözüldü]

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Merhabalar
Resim
NOT: Masaüstü Çözünürlük Değeri : 1366 x 768 (Süper VGA) .....Yazılım ve sağ menü daha okunaklı gösteriyor sistem......

Yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi, C:\ kök dizinde olan ve gizli dosya, "swapfile.sys" dosyası, SSD diskin performansını %35-45 arasında düşürmekte...

Eski'den böyle bir dosya yoktu Windows sistemlerinde, nereden icat etmişler bunu anlamıyorum.Resmen SSD disk bozulsun diye disk üzerinde ya rastgele yada aynı nand hücresinin üzerine yazıp yazıp duruyor.....Hergün yarımTB veri yazıyor.....!!! Bıktım bundan....

Bu dosya için;

1.Nasıl devredışı bırakabilirim.?

2.Nasıl mekanik disk'e taşıyabilirim orada yazıp dursun....

3.Veya nasıl sistem'den kaldırabilirim..?

4.Windows 11 ve SSD kullanan diğer forum üyelerinde durum aynı mı?
En son TRWE_2012 tarafından 29 Oca 2023, 13:44 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Re: Bu Dosyadan Nasıl Kurtulabilirim/Devredışı Nasıl Bırakabilirim/Yada Nasıl Mekanik Diske Taşıyabilirim?

Lanet olsun bu Microsoft'a....!!! Bir takım dayatmalarından bir tanesi daha...

https://www.howtogeek.com/225143/what-i ... delete-it/

Burada, Swapfile.sys dosyasının C kök sürücüsünden kaldırmak için, pages.sys dosyasının da sistem'den kaldırılmasını şart koşulmuş....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: Bu Dosyadan Nasıl Kurtulabilirim/Devredışı Nasıl Bırakabilirim/Yada Nasıl Mekanik Diske Taşıyabilirim?

Mesaj gönderen burak35 »

Kendi sistemime baktım şimdi. Bende böyle birşey yok galiba. Varsa bile ben bulamadım. Kaynak izleyicisindede görünmüyor. Neyse.
Birkaç siteye daha baktım. Mağaza market store uygulamaları içinmiş galiba. Windows 11 de olduğu gibi Windows 10 dada var yazmışlar.
Çözüme gelirsek evet çözümü pek yok gibi. Swapfile.sys silebilmek için pagefile.sys yide silmek gerekiyor yazmışlar. Ne kadar doğru bilemem.
Çözüm önerim yok malesef. Bloatwareleri temizle desem bu işlem sorun çıkarırmı bilemiyorum.

Attığın linkede baktım. Acaba sanal bellek le mi alakalı diyecektim ki, Sitedede önerilerde "Disk belleği dosyası yok" seçeneğini önermişler.
İşe yararmı bilemiyorum. İstersen önce "tüm sürücülerdeki disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet" seçeneğini kaldır.
Sonrada "disk belleği dosyası yok" seçeneğini kaldır. Belki işe yarar. Zaten Ram in çok olduğu için o kadar fazla diske yazmaması lazım.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

İşlem Tamam....Sonunda Kurtuldum Baş Belasından....!!!

Önce Ekran Görüntüleri , Sonra Nasıl Bir Çözüm Uyguladığımı bu forum'a not defteri olarak iliştireceğim. Başka Windows 11 - Windows 10 PC Kullanıcıları isterlerse, bu uygulanmış ve resimlerle ispatlanmış deneme-yanılma çözümü kendi sistemlerine birebir uygulayabilirler....

EKRAN GÖRÜNTÜLERİ : (Sistem : Windows 11 x64 Home Yapı 22H2 - Windows 7 Masaüstü Görünümlü)
Resim
Resim
Resim
Not: Vopt disk birleştirme-optimasyon yazılımının önceki ekran görüntüsüne bakın %1'lik alanı (3,5GB) geri aldım
Resim
Trimlenecek hücre toplam sayısı 300'den 99'a oradan da 96'e indi.96, sınır hattı...Bunun altına iniş yok, çünkü tüm hücreler ağızına kadar dolu....Bu aşamadan sonra Trim ters etki yapar, yani hücre aşındırmasını hızlandırır...

Şimdi gelelim "Fasulyenin Faydalarına" , yani "Nasıl Bu Microsoft Dayatmasının Zincirinin Kırdığıma" (Aklıma M.Akif ERSOY'UN İstiklal Marşının şu kıtası geldi)
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim: Bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.
Bu mısra, Microsoft CEO'suna KAPAK...!!! olsun...!!!

İŞLEM ADIMLARI :

1.Bütün arkaplan işlemlerini kapatın(buna defender ve antivirüs yazılımın kendisi de dahildir.)Tüm çalışmalarınızı kayıt edin.

2.Windows Kayıt Defterini açın.(Yönetici modunda) ve şuraya direkt ışınlanın....

Kod: Tümünü seç

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management 
3.Burada boş bir alana sağ tıklayıp, açılan sağ menü'den 32-bit DWORD sağ menü komutu verin.

Oluşturulan 32bit DWORD İçin;

Adı : SwapfileControl

Sayısal Değeri (ondalık) = 0 (sıfır rakamı) verin.

Ekran Görüntüsü :
Resim
4.ŞİMDİ BURASI "ZURNANIN ZIIIRT" dediği yer/adım...

Az önce yukarıdaki ekran görüntüsünde 1 ve 2 no'lu numaralandırmalar verilmişti.Peki niye....? Hadi bir no'lu işlemi anladık 'da , iki no'lu işlem niye...?

Eğer iki no'lu işlem'deki Çoklu dizedeki , dize alfa-sayısal ismini pages.sys'den page.sys çevirmezsek, sistem'de iki tane Swapfile.sys dosyası oluşuyor, yani kaş yapalım derken, göz çıkartıyoruz.

Windows XP Ayarı :
Resim
Bu XP ayarı 16 senelik kadim bir bilgi kırıntısıdır.
Resim
Aşağıdaki ayar'da "pages.sys" ismi yerine "page.sys" ismini yazın, sürücü harfini belirleyin (eğer SSD diskinizin D: bölümü varsa da uygulayın) karşısındaki sayısal değeri kafanıza göre yazın, bu size kalmış, bende 1615 sayısı tam performans verdiğinden böyle uygun gördüm.
Resim
5.Sistem re-start....

NOTLAR:

Yapılandırma'dan sonra ilk açılış biraz sancılı olacak... En az 30 saniye geç açılacak, canınız sıkılmasın.
Sistem açıldıktan 5 dk. sonra sistemi önce ;

1.Oturum'u Kapat ile Masaüstünüzden çıkın.
2.Oturum açma ekranında, sistemi yeniden başlat komutu verin.

İkinci açılış, ilkinden 35 saniye daha hızlı olacak...

İkinci açılıştan 10 saniye sonra ;

Kod: Tümünü seç

defrag.exe C: /U /V /O /G /L
ms-dos komutu verin...

Hadi hayırlı olsun /geçmiş olsun sizlere, az önce SSD diskinizin ömrünü "UZATTINIZ...!!!"

Bu bilgi buradan "Hortumlanmıştır"

https://recoverhdd.com/blog/swap-file-in-windows.html
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 29 Oca 2023, 06:33 Kendi sistemime baktım şimdi. Bende böyle birşey yok galiba. Varsa bile ben bulamadım. Kaynak izleyicisindede görünmüyor. Neyse.
Birkaç siteye daha baktım. Mağaza market store uygulamaları içinmiş galiba. Windows 11 de olduğu gibi Windows 10 dada var yazmışlar.
Çözüme gelirsek evet çözümü pek yok gibi. Swapfile.sys silebilmek için pagefile.sys yide silmek gerekiyor yazmışlar. Ne kadar doğru bilemem.
Çözüm önerim yok malesef. Bloatwareleri temizle desem bu işlem sorun çıkarırmı bilemiyorum.

Attığın linkede baktım. Acaba sanal bellek le mi alakalı diyecektim ki, Sitedede önerilerde "Disk belleği dosyası yok" seçeneğini önermişler.
İşe yararmı bilemiyorum. İstersen önce "tüm sürücülerdeki disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet" seçeneğini kaldır.
Sonrada "disk belleği dosyası yok" seçeneğini kaldır. Belki işe yarar. Zaten Ram in çok olduğu için o kadar fazla diske yazmaması lazım.
İstersen bir daha incele..... :-D :-D :-D 8) 8) :pckir: :pckir: :pckir:
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

Ben aslında farkında olmadan Windows 11 içine gizlenmiş "Performans Canavarını" uyandırdım.Eğer giriş seviyesi bile olsa "Gaming Notebook'unuz" varsa yada sahip olduğunuz eski veya yeni fark etmez, sistemi en şekilde kullanmak istiyorsanız, bu durum daha önem arz ediyor.

Resim
Yukarıdaki ekran görüntüsüne bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.Sanki birileri SSD hızlı bozulsun diye bilerek kastten yerleştirmiş bunu...(ben aradaki engeli (swapfile.sys) kaldırdım artık RAM-SSD-CPU daha hızlı ve koordineli - randımanlı çalışacaktır.)

RAM hızlı, SSD hızlı , sonuç F35 hızında bir sistem.....
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10117 kez

Re: Bu Dosyadan Nasıl Kurtulabilirim/Devredışı Nasıl Bırakabilirim/Yada Nasıl Mekanik Diske Taşıyabilirim? [Çözüldü]

Mesaj gönderen burak35 »

Geçmiş olsun. Çözmüşsün gördüğüm kadarıyla. Memory management kısmına arada bakar kopya çekerim artık bende. :-D
Buara regedit verdim kendimi biraz. Sağ tuştan birçok şey kaldırdım. Bi cihaza yayınla kaldı. Onunda reg kaydını bulursam kaldırır paylaşırım artık. :-)