Açıkladığım gibi birçok linux dağıtımı denemiştim ve hemen hepsinde illaki bir sıkıntı çıkıyordu. Bunları forumlardan araştırarak çözeceğim diye canım çıkıyordu. Öte taraftan Pardus'un önceki sürümlerinde canım yandığından hiç dönüp bakmıyordum bile. Eski sürümlerde KDE masaüstü ortamı tercih edilmişti. O zamanlar KDE çok ağır bir masaüstü ortamıydı ve kendince birçok sorun barındırıyordu. Son birkaç haftadır Debian 9.5 işletim sisteminin xfce masaüstü ortamını test amaçlı kullandığım eski bilgisayarıma kurarak biraz tecrübe etmiştim. Şu an yazdığım makine 2014'de toplamış olsam da gayet iyidir. Bu makinede HDD'de bulunan Debian 10 işletim sistemini VBox'a kurarken birçok hatayla karşılaştıktan sonra en nihayet iso'nun hatalı olduğunu farkettikten sonra cinnetin köşesinden dönüp ara vermiştim.
Lafı fazla uzattığımın farkındayım ama hikaye yazmayı seviyorum
Neden iyi hemen ona geçeyim.
Bir defa Debian, alışlın olmayan biraz acemi kullanıcılar açısından daha kurulum açısından zor ve karmaşıktır. Çileler kurduktan sonra da devam eder. Ancak Pardus, Debian'dan geliştirilmesine rağmen ne kurulumda ne de kurulum sonrasında en ufak üzmedi ve son derece hızlı, cillop gibi kuruldu.
xfce masaüstü ortamı çok hafif bir masaüstü ortamı olmasının yanında gayet kullanıcıya kolaylık tanıyan, kullanışlı bir masaüstü ortamıdır. Şimdi masaüstü ortamı nedir, kafanız karışabilir. Linux sistemler windows ve mac gibi değildir, temel bir linux'u kurduğunuzda MS-DOS gibi siyah ekran gelir aslında fakat dağıtım geliştirenler bizim gibi son kullanıcılar rahat etsin diye "BİR ÜÇÜNCÜ PARTİ YAZILIM" olan masaüstü ortamlarını kurarak dağıtırlar. Masaüstü ortamı kavramını tema gibi düşünün. (Ama değil) İşte Pardus'a uygun ve güzel bir masaüstü ortamı kurulmuş.
Uygulamalar yeterli. Kurar kurmaz LibreOffice kurulu geliyor. Mağazada ise daha yeni sürüm sizi bekliyor, kurulu olan bir önceki eski sürüm. Bunun gibi, saçma sapan gereksiz uygulamalar değil, gerçekten kullanıcının en işine yarayacak en ideal programlar kurulu. GIMP var. VLC var. Falan fistan. Tabii ki uygulama mağazasına giderek istediğiniz programı kurun, kaldırın, kafanıza göre takılın, oynayın.
Uygulama mağazası diğer dağıtımlarda görmediğim kadar harika. Harika yapan şeylerden en önemlisi teması. Görsellik herşeydir. Gayet temiz ve güzel yapılmış. Aslında bu mağaza programı KDE-NEON işletim sisteminin şimdi adı aklıma gelmeyen orjinalinin Pardusa uydurulmuş hali ve gerçekten güzel. İkinci önemli şey ise diğer dağıtımlardaki gibi kullanıcının ne olduğunu bilmediği zibilyon tane saçma sapan çöp yazılımla doldurulmuş değil. En iyi yazılımlar en üstlerde çıkıyor ve görsel kalabalıklık sıfır.
Hız. Abi xfce ortamlı linuxları (Ubuntu Studio, Xubuntu, Debian Xfce) defalarca denedim ben ama bu kadar hızlı çalışan linux sistem görmedim. Adamlar resmen coşturmuş. Yav ne diyeyim, normalde ağır çalışan uygulamalar son derece atak ve kısa sürede açılıyor. Yani orta halli bir PC alsam direk kuracağım sistem olmaya aday.
Şöyle açıklayayım arkadaşlar, bakın ne diyorum: çok fazla linux dağıtımı tecrübem oldu üç oldu. Ama hiçbirisi bu kadar içime sinmemişti cidden yapmış adamlar. Daha geçen gün Rusların, Çinlilerin sisteminden konuştuk size örnek resim attım o sistemler haltetmiş bunun yanında o derece yani.
Umarım sonradan cozutmazlar da, tadını çıkarırız. Bu arada Tarkan abi arada linux deniyorum diyordu hiç diğerleriyle vakit kaybetmesin direkt Pardus XFCE indirsin. Normalde bu kadar abartarak anlatmam. Bu defa olay farklı hacılar.
Okuduğunuz için teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.
19.5