Sizce Bu HDD'ye Defrag Yapılmalı mıdır?

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Sizce Bu HDD'ye Defrag Yapılmalı mıdır?

Mesaj gönderen shampuan »

Biraz beyin jimnastiği yapmak istiyorum. Ben sorunun doğru yanıtını biliyorum. Ama sizinle biraz muhabbet etmek istedim. Düşünceleriniz neler?

Resim

Resimde maviler, parçalanmamış bütün dosyaları ifade eder.
Kırmızılar (resimde hiç yok) parçalanmış dosyaları gösterir.
Mor ve açık mor dosyalar, MFT dosyalarını gösterir.

Resimdeki HDD dosyalama haritasında hiç kırmızı yok. Ancak HDD'den sonradan bazı dosyaları silerek temizlik yaptım ve aralarda boşluklar oluştu. Bu, ilerde tekrar dosyalar yüklediğimde parçalanmalara neden olabilir. Ultradefrag, bu diskteki parçalanma oranı için yüzde SIFIR diyor.

Sizce bu diske defragmentasyon uygulanmalı mıdır? Ne diyorsunuz? ;)
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Re: Sizce Bu HDD'ye Defrag Yapılmalı mıdır?

Mesaj gönderen esatiz »

Bence uygulanmasına gerek yoktur.
DEPO, arşiv harddiski olduğu belli. Yoğun kullanılacağını sanmam. Rastgele yazma vs de olmaz diskte. Dosyalar olduğu gibi durur sorun yok :-)

cipher komutu mu vardı diskteki boşlukları silen :?: Anca o uygulanabilir derim. İlerde 30-50 GB gibi bir boyutta dosya atılırsa diske elbette "parçalanır" fakat sorun çıkaracağını sanmam.

Şu kapanışta hddyi kapatma olayında benim harddisk neredeyse doluydu, yedekli olduğu için içindeki her şeyi "sildim" (Windows bizi kandırıyor :-D )
Şimdi toplam 30 GBlık dosya var içinde anca :-D Dönüp duruyordur benim diğer veriler. USB 2.0dan bağlı olunca formatlayamadım tamamen... (9saat beklemem 2,5-3 saat yerine)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Teşekkürler, bu yanıt cepte.
Diğer arkadaşlar da yazarlarsa yarın devam ederiz. Hüüeeeeewwwhhh! Uykum geldi benim yatıyorum. Bakalım neler olacak...

* * *
O diski başkasına vermediğin sürece şreding yapmana gerek yok. İçine yeni veriler yaz ve eskiler uçup gitsin.

Bir ara bir forumda tartışılırken gördüm. HDD'yi satıcam ne yapayı diyo birisi. Hani bilgilerim elalemin eline geçmesi olayı. Birisi aynen şöyle demiş:
O HDD'yi güzelcene hızlı biçimlendir. Sonra da ağzına kadar film, müzik ıvır zıvırla doldur, tamamdır :-D Vallahi iyi fikir. Bunca zamandır şreding yazılımı aramaya gerek yokmuş...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21490 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

cmd den şu komutu ver bakalım Windows ne diyecek

Kod: Tümünü seç

defrag C: -a -v
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen trasmus »

Çok kullanılan veya sistem diski değilse gerek yok ancak durumdan rahatsız oluyorsan Smart Defrag ile birleştirmeyi dene. Smart Defrag'da birçok birleştirme stratejisi olduğunu göreceksin, portableapps'de listeleniyor.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Katılımlarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Önerilerinizi tabii ki denerim. Ancak alternatif yazılıma ya da komuta falan gerek yok; elimde güzel bir ilaçlı pro yazılım var. :arrow:

Asıl mesele bu değil => Biraz muhabbet edelim diye beyin fırtınası oluşturmak istemiştim. Tahminler doğru: Bu bir sistem diski değil. Kullanım sıklığı yüksek evet, ancak dosyalarda parçalanma olmadığı için bir dosyaya başvurulduğunda HDD'nin kafası fazla gezmeyecektir. Performans da bu vesileyele daha düşük olmayacaktır.

Eğer bir disk, "depo" niyetine kullanılıyorsa, birleştirme işlemi yukarıdaki gibi kalsa yeterli oluyor. Yani "tam birleştirme" yapmaya gerek yoktur. Zira daha bu diskten dosya silmeye devam edebilirim. Eh, dosya silmeye devam ettikçe de yeni boşluklar açılacak? Dolayısıyla boşluk birleştirme işlemi yapmama gerek kalmayacaktır.

Yani bu diskte defragmentasyon uygulanmasına gerek yoktur.

Lakin bir konunun doğru anlaşılması gerekli. BİRLEŞTİRME YAPMAYA GEREK YOKTUR dedim; YAPILMAMALIDIR demedim. Bu bir sistem diski olsaydı, "yapılsa daha iyi olur" olacaktı. Çünkü sistem diski olarak kulanıldığı için, tahmininiz üzere daha çok yazma-silme yapılacağı için daha çok parçalanma olacaktı.

Bu diskte eğer, şu haldeyken defrag işlemi yaparsam;
-defrag işlemi de bir tür yazma işlemi olduğu için, az ya da çok disk ömründen biraz yiyecektim.
-vaktimi gereksiz yere boşa harcayacaktım.

Ha bu arada Tarkan abi, o komutta C: yerine E: olacak doğru mu :?:

Yani Hatice'yi bırakıp Netice'ye gelirsek, forum olarak zaten bazı şeylerin farkındayız. Ama forumu dışarıdan okuyan insanlar gelip birşeyler okudukları zaman da birşeyler görsün öğrensinler diye açtım başlığı.

Konu yine de yoruma açıktır. Bilgi eklemek isteyen ekleyebilir. Yanlış olduğumuz bir nokta varsa bildirebilir. :arrow:

Teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Aynen komutta sendeki disk harfi gelecek mesela - C: yerine E: olacak
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

velociraptor yazdı: 25 Mar 2021, 12:47 Aynen komutta sendeki disk harfi gelecek mesela - C: yerine E: olacak
Abi güzel program GUI'si tasarlıyorsun sordum için böyle basit, seçenekli bir defraggler yapamaz mısınız? Öneri sadece.

Resim

İlgili windows command komutlarını .bat haline getiriceksin, visual basic ile windows formları kullanıp her butonu bir bat dosyasıyla ilişkilendiriceksin.

Hatta aklımda şöyle birşey de var: mesela bunun hata taraması versiyonunu da yapabilirsin. sadece kontrol et, şöyle tara böyle tara, hataları düzelt, düzeltme raporu yazdır şeklinde bat ve script dosyaları oluşturup vbs'de windows formu oluşturup sordum net disk muayene aracı diye yapıştır gitsin :?:

Anaaaa! :o Bak disk part yazılımı da var. Onu da aynı şekilde yapıp @bluelife ile beraber arayüzlü yaparsınız. Ne güzel siteyi tanıtmak için eşantiyon yazılım işte... :mrgreen:
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Bak bak "kısmet diyelim" :-D dicek şimdi
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Tabi bluelife ve velociraptor bu işlerin pirleri ama bunu sende yapabilirsin (deneyebilirsin) shampuan.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

shampuan yazdı: 25 Mar 2021, 12:18 defrag işlemi de bir tür yazma işlemi olduğu için, az ya da çok disk ömründen biraz yiyecektim.
Bunu söylecektim ama "o kadar düşünmeye gerek yok ya" diye söylemedim :-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

shampuan yazdı: 25 Mar 2021, 14:08 Bak bak "kısmet diyelim" :-D dicek şimdi
Kısmet :-D