Kapanışta usb cihazların gücünü otomatik olarak kesmek - Çözüldü

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19835 kez

Re: Kapanışta usb cihazların gücünü otomatik olarak kesmek - Çözüldü

Mesaj gönderen velociraptor »

Denenebilir, umarım çalışır
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Mesaj gönderen esatiz »

Maalesef olmadı
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

görev olarak ekle
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Elimde yeni tür cihaz olmadığından USB de takılı Parmak bellek veya harici HDD leri bir tıkla devre dışı bırakan (yada öyle zannediyorum) basit bir script kodladım , deneyen olurda geri dönüş yaparsa memnun olurum. Normalde USBSTOR ve UASPstor ları devre dışı bırakması gerekir . Aygıt yöneticisinden kontrol edebilirsiniz.

Not: Sadece USBSTOR olanlarda denedim.
Dosya ekleri
USB_eject.zip
(2.23 KiB) 67 kere indirildi
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Abi indirip iki dosyayı da masaüstüne çıkarttım.
Bilgisayarımda 24 saat takılı USB3.0 WD 1TB HDD var.
Ayırmadı.
Çifttıklayınca ekran hafif titrer gibi oldu ama Bu bilgisayara girdiğimde disk hala orada duruyor. İçini açabiliyorum, gezebiliyorum.
Ön panelde USB2.0 yuvaları var. Buraya USB2.0 boş flaşbellek taktım. Daha sonra scripte yine çift tıkladım.
Yine ayırmadı. Aygıt yöneticisinde de hala var görünüyor ve bu bilgisayardan erişiyorum.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Teşekür ederdim , Powershell kodları malesef bir çalışıyor 3 defa çalışmıyor :?:
Amacım herkeste çalışan ve bir tıkla USB ye takılı Harici HDD veya USB bellekleri devre dışı bırakmaktı lakin olmadığı için illa da sağlam yöntem olan aşağıdaki ile yapmak gerekiyor
https://www.sordum.net/3854/bir-donanim ... birakalim/
herkeste Donanım kimliğinin farklı olması sebebi ile herkes için özel script kodlamak gerek malesef
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

velociraptor yazdı: 16 Mar 2021, 01:08 Teşekür ederdim , Powershell kodları malesef bir çaılşıyor 3 defa çalışmıyor :-D
Benim sistemi biliyorsun ama demi? Çünkü biraz sıkıntılı biliyorsun, eksik bir sürü eklentinin yüklenmesi gerek ve bunda da powershell varsa da belki sürüm olayı vardır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Hımm olasıdır , ben windows 10 da denemiştim sadece
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Oooo hemen de konuyu yapıştırmış :-D
https://www.sordum.net/61448/bir-tikla- ... ini-kesin/

Yalnız yazıda dikkatimi çekti dism komutlu olan harici HDDlerde işe yaramamaktadır diyor. HDD'nin neden ayrılmadığı belli. İkinci konu Aygıt yöneticisinden o HDD'yi devre dışı bırakırsam disk durur mu, bu kafama takılıyor. Bizzat deneyip bi geri dönüş yapayım.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

shampuan yazdı: 16 Mar 2021, 01:20 Oooo hemen de konuyu yapıştırmış :-D
https://www.sordum.net/61448/bir-tikla- ... ini-kesin/
Valla konu esatiz in sayesinde Anasayfaya yazıldı , benim aklıma böyle birşey yapmak gelmezdi :arrow:
shampuan yazdı: 16 Mar 2021, 01:20 Aygıt yöneticisinden o HDD'yi devre dışı bırakırsam disk durur mu
Cihazı devre dışı bırak dediğimizde eğer elektriği kesmiyorsa elimize odun alıp O hintli CEO yu ve O kurumda çalışan bütün Windows Coderlerini kovalamamız gerekir, çünkü Cihazı devre dışı bırak ın anlamını bilmiyorlar demektir :-D
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

GÜNCEL:
İki tane dahili harddiskimi SATA ile bağlı tuttuğumu, ama güç adaptöründen isteğime göre açıp kapattığımı söylemiştim arkadaşlar. Aygıt yöneticisinden bu disklerin ikisi için de "Kaldır" dedim ancak aygıt yöneticisinde ve Bu bilgisayarda kaybolmasına rağmen motorlarının hala döndüğünü farkettim. Kafa park sesi de gelmedi (konu buradan açıldı hatırlarsanız).

Aynı yöntemi USB3.0'dan bağlı HDD'ye de uyguladım. ÇOK İLGİNÇ BİRŞEY FARKETTİM
Aygıt yöneticisinden gerek kaldır deyince gerekse bu aygıtı devre dışı bırak deyince aygıt listeden ve bu bilgisayardan kalkıyor. Ancak motoru durmuyor.
Aklıma geldi peki sistem tepsisindeki aygıtı kaldırma zamazingosunu genişlettim ve bunu güvenle kaldır dedim. HDD'nin motoru durdu ve sistemden düzgünce ayrıldı. Gıck diye çıkan o gıcık ses duyulmadı.
Sadece saatin yanındaki simgeye gidin ve donanımı güvenle ayır deyin çocuklar bu kadar basit! :-D
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Hah işte onu harici HDD lere otomatik uygulatamıyoruz, sadece USB belleklerde otomatik yapılabiliyor.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

velociraptor yazdı: 16 Mar 2021, 00:52 Elimde yeni tür cihaz olmadığından USB de takılı Parmak bellek veya harici HDD leri bir tıkla devre dışı bırakan (yada öyle zannediyorum) basit bir script kodladım , deneyen olurda geri dönüş yaparsa memnun olurum. Normalde USBSTOR ve UASPstor ları devre dışı bırakması gerekir . Aygıt yöneticisinden kontrol edebilirsiniz.

Not: Sadece USBSTOR olanlarda denedim.
Harici HDD yi kaldırmadı. Bu arada HDD yeni model. İnternette okuduğum kadarıyla powershell komutunda "Eject" yazan yer HDDler için işe yaramıyormuş. Anasayfada var o komut isteyen bakabilir.

Eski bir flaş taktım kaldırdı hiçbir uyarı vermeden. Flaşı çıkarıp geri taktığımda bilgisayar görmedi. Ben de diğer scripti çalıştırdım. Bu sefer gördü
Bu scriptler USB flaşı bilgisayarda kalıcı gizlemek için kullanılabilir. :?: :arrow:
shampuan yazdı: 16 Mar 2021, 01:32 GÜNCEL:
İki tane dahili harddiskimi SATA ile bağlı tuttuğumu, ama güç adaptöründen isteğime göre açıp kapattığımı söylemiştim arkadaşlar. Aygıt yöneticisinden bu disklerin ikisi için de "Kaldır" dedim ancak aygıt yöneticisinde ve Bu bilgisayarda kaybolmasına rağmen motorlarının hala döndüğünü farkettim. Kafa park sesi de gelmedi (konu buradan açıldı hatırlarsanız).
Acaba güç yönetimindeki "Sabit diski kapatmak için gereken süre" buna etki ediyor olabilir mi?
shampuan yazdı: 16 Mar 2021, 01:32 Aynı yöntemi USB3.0'dan bağlı HDD'ye de uyguladım. ÇOK İLGİNÇ BİRŞEY FARKETTİM
Aygıt yöneticisinden gerek kaldır deyince gerekse bu aygıtı devre dışı bırak deyince aygıt listeden ve bu bilgisayardan kalkıyor. Ancak motoru durmuyor.
Kaldır değil de devre dışı bırakınca duruyor mu? ve yeniden takınca görüyor mu?

Eğer harddiskinizi güvenle kaldırınca SCSI depolama aygıtı diyorsa üstte bir yerde verdiğim komutun çalışması lazım.
SCSI demiyorsa eski bir harddiskse (USB3 varsa yenidir diye düşünüyorum) komutta UASPstor yerine USBstor yazın:

Powershell için bu. Ama verileriniz başka bir diske yedekli olsun. Bu komut diski sisteminizde gizleyecektir ve çıkarmış olacaktır. Bir de harici eski HDDde denedim ışığı 10-15 sn sonra söndü

Kod: Tümünü seç

Get-PnpDevice | ? {$_.Service -eq "UASPstor" -and $_.Present -eq $True} | Disable-PnpDevice
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Kaldır değil de devre dışı bırakınca duruyor mu? ve yeniden takınca görüyor mu?
Her iki şekilde de durmuyor. Çalışmaya devam ediyor. Diskleri fiziksel olarak çıkartmıyorum daimi olarak SATA yoluyle kasa içine kabloyla bağlılar.

Her iki şekilde de donanım tara yapınca sistem ikisini de sisteme yeniden bağlıyor ve gerek donanım listesinde gerekse bu bilgisayarda yeniden görünür oluyorlar. Yeni donanım bulundu aha dur kuruluyor falan demiyor, liste iki kez hızlı şekilde gidip geliyor (masaüstü yeniler gibi) diskler ortaya çıkıveriyor.

SCSI değil bağlantı türü. Normal.

USB 3.0 için de durum aynı. Kaldırınca ya da devre dışı deyince listeden kayboluyor, ancak elime alınca titreşimden motorun hala döndüğünü hissediyorum. Sistem tepsisindeki menüden bunu güvenle kaldır diyorum ciyyuuuvvv diye motorun yavaşlayarak durduğunu farkediyorum.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

shampuan yazdı: 16 Mar 2021, 11:54 Her iki şekilde de durmuyor. Çalışmaya devam ediyor. Diskleri fiziksel olarak çıkartmıyorum daimi olarak SATA yoluyle kasa içine kabloyla bağlılar.
Tamam. O soruyu harici hdd için sormuştum :-D :arrow: