Kapanışta usb cihazların gücünü otomatik olarak kesmek - Çözüldü

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

Kapanışta usb cihazların gücünü otomatik olarak kesmek - Çözüldü

Mesaj gönderen esatiz »

DİKKAT: Bu yazı yeni/modern bilgisayarlarda bir işe yaramaz çünkü zaten donanımsal olarak destekleniyor bu olay. Zaten buraya bilgisayarınız eskiyse gelmiş olmanız lazım...

Bu yazı sadece Windows 10 için geçerlidir (20H2 ve üstü) Çözüm için :
viewtopic.php?f=149&t=211059

---------------------------------------

Merhabalar

Windows 10'u kapatırken bilgisayarın, harici hard diskimin gücünü kesmediğini fark ettim. Hal böyle olunca bilgisayar, kapandığında diskin gücünü aniden kesiyor... Hard diskten ince bir ses geliyor sanki normal pc çalışırken diskin usb kablosunu birden çekmişim gibi.

O sesi nereden biliyorsun derseniz;

Windows 7'de donanımı güvenle kaldırsam bile 3 saniye gibi bir süre beklemeden usb kablosunu çekince gücü aniden kesmiş gibi oluyordu aynı bu ses geliyordu.

Şimdi,
Sorum şu: Windows 10'da bilgisayarı kapat tuşuna bastığım zaman, bu hard diski veya tüm usb cihazları güvenle otomatik olarak kaldırmayı nasıl ayarlayabilirim? Yani sistem kapanırken donanımları kendisi "güvenle" kaldıracak.
:?:

NOT: Hard diski tarat sorun vardır demeyiniz. Bir sorun yoktur.

Ekleme soru: Acaba "Bu aygıtta yazma önbelleğini etkinleştir" seçeneğini seçsem düzelir mi? Windows kapanırken önbelleği temizliyor ya harddisklerdeki :?:
En son esatiz tarafından 07 Oca 2024, 10:09 tarihinde düzenlendi, toplamda 6 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

Re: Kapanışta usb cihazların gücünü otomatik olarak kesmek

Mesaj gönderen velociraptor »

Kapanışta bildiğim kadarı ile script çalışırmak Oldukça zor , gpedit.msc ile oluyor oda Home sürümlerinde yok
https://stackoverflow.com/questions/101 ... wn-windows
https://superuser.com/questions/773651/ ... me-edition
Kullanıcı avatarı
trasmus
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen trasmus »

Hdd motorlu olduğu için gücü kestiği anda mekanik bir ses gelmesi normal. Eğer hdd'nin kafası hala disk üzerindeyken enerji kesilirse bu durum problem çıkartabilir. "Bu aygıtta yazma ön belleğini etkinleştir"i seçersen shutdown durumunda veya ani bir elektrik kesintisinde işlemde olan dosyalar zarar görebilir, zaten windows bu seçeneği seçmeden önce bilgi veriyor.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

velociraptor yazdı: 13 Mar 2021, 20:37 Kapanışta bildiğim kadarı ile script çalışırmak Oldukça zor , gpedit.msc ile oluyor oda Home sürümlerinde yok
Windows 10 Home değil bendeki, o gpedit e baktım ama düzgün bir powershell komutu bulamıyorum hepsi diski beklemeye alıyor kapatmıyor... Düzgün bir komut arıyorum bakalım olursa :?: Ama Home sürümü de kullanmak zorunda kalabilirim......... :evil:
trasmus yazdı: 13 Mar 2021, 21:54 Hdd motorlu olduğu için gücü kestiği anda mekanik bir ses gelmesi normal. Eğer hdd'nin kafası hala disk üzerindeyken enerji kesilirse bu durum problem çıkartabilir. "Bu aygıtta yazma ön belleğini etkinleştir"i seçersen shutdown durumunda veya ani bir elektrik kesintisinde işlemde olan dosyalar zarar görebilir, zaten windows bu seçeneği seçmeden önce bilgi veriyor.
O ses dediğim hdd motorunun yavaşlaması değil şöyle;
Hdd'yi kullanayım mesela dosya açayım. O zaman çok kısık bir ses geliyor o da okuma kafasının hareket ettiği. Yani okumak için bir şeyler yaptığı belli, çok kısık ses. :-)

Ama şöyle yaparsam:
Hdd içinde bir klasöre gireyim sonra 1-2 sn sonra usb kablosunu aniden çekeyim. (Ki Windows 7de üstte bahsettiğim durumdan farkı olmazdı) Bu sefer o normal ve kısık dediğim sesin 2-3 katı daha yüksek bir ses geliyor. Yine tiz bir ses. Okuma kafası anında park yerine gidiyor sanki ki öyle olmalı. Neyse bu durum canımı sıkıyor.
Yazma önbelleğini de denerim dikkatli bir şekilde. :?:

Ekleme: FAT32 olarak biçimlendirilmiş eski bir flaş belleği powershell komutu çıkardı. Ama hard diskte işe yaramıyor (GPT ve exFAT)...................
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Gıck! diyen tiz ve sinir bozucu bir ses. Harddisk bozulacak diye düşündürüyor. O sorun bende de zaman zaman oluyor. İyi değil. Sesin nedeni HDD kafasının aniden park konumuna geçmesi. Umarım orada diske sürtmüyordur. Sürterse kullanamazsın zaten.

USB yoluyla bağlı HDD'ler kendi kendilerine arada güç kesiyorlar. Bunu elle ayarlamak "sanırım" mümkün değil. Mesela HDD ile uğraşıyorum içinden bir belge açtım. Aradan bir saat geçiyor belgeye ya da disk içeriğine tekrar erişeceğim zaman donmuş gibi biraz bekletiyor 1-2 saniye, sonra işine devam ediyor. Buradan anlıyorum ki HDD ben çalışırken durmuş. Otomatik dur-kalk yapıyor anlayacağın.

Valla ne kadar güvenilir olur onu bilemiyorum ama, HDD'leri istediğin zaman Sleep moda alabileceğin bir program var bende. Az, dur arşivime bakayım iletimi düzenlerim...

Hah tamam buldum adı RevoSleep. Link atmıyorum güvenli bir yerden indirip deneyin ben denedim mi hatırlamıyorum bir bak, işini görürse yallah. En azından HDD'yi sağlıklı durdurup öyle kapatırsın.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

Çözümü buldum sanırım da, programsız işi halletmeyi düşünüyorum. Sleep mode değil güvenli kaldırma kapatma lazım bana...Yine de bakarım programa

FAT32 formatlı usb bellekte oluyor onu bir de ntfs yapıp deneyeyim.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Çözümü başarırsan burada da paylaş. Bir bakalım benim de sıkıntım var.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

Şimdi, elimdeki eski flaşla deneme yaptım.

FAT
FAT32
exFAT

formatında olunca bulduğum script çalışıyor (güvenle kaldırılabilir ibaresi çıkıyor sağda Run32.dll de yazıyor)

NTFS olunca yapamıyor

Benim o hdd GPT bölümünde, birkaç yüz MB EFI bölümü diye bir bölüm var bir de 931GB asıl arşiv.
HDD exFAT formatında.

Sorun bu diskin 2 bölüme ayrılmış olması olabilir. exFAT olması belki sorun teşkil etmez ama bilmiyorum.

Soru:

Diskin EFI bölümü silinir mi nedir ne değildir? Önemli midir? Diski GPT değil MBR yapsam sorun olur mu?

Sorunu halledeceğiz gibi görünüyor...
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Sistemi EFI'den çıkarma. Sistem ayrıldı bölümünde de konuşmuştuk sıkıntı çıkarabilir. GPT diski MBR'ye partisyon yazılımlarıyla değiştirebiliyorsun ama EFI sadece GPT'de çalışır ona elleme.

Bak ne dicem, Tarkan abi bir donanımı tek tıkla kaldır gibisinden scriptler paylaşıyordu. Şimdi blog'un neresindedir bilemiyorum. Bir tıkla bir donanımı kaldır yapıyorsun. Masaüstüne bir bat yerleştirirsin, alışkanlık haline getirip her kapatmadan evvel o HDD'yi devre dışı bırakıp öyle kapatırsın. Hani şu olay var ya;

Bu bilgisayar sağtık-özellikler > Aygıt yöneticisi > Disk sürücüleri> genişlet istediğin diske sağtık> Devre dışı bırak. Ama motoru durduruyor muydu? :?:

Ya da boşver en iyisi :-D Mor oldum kendi kendime. Diskin durması şart hacı :?
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

sanırım bu sorunun donanıma zararı yok, ben tv ye taktığımda da tv yi kapatıp fişi çeksem bile, o ışık yanıyor ve bir süre sonra kesiliyor. Sanırım bu donanımın kendini koruması için gerekli. Elektrik aniden kesildiği durumda asıl veri kaybı yada donanım arızası olabilir. Sorun windows kendini kapatmadan önce hdd yi otomatik kapatmaması sadece.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Son cümle için söylüyorum, evet. Sorun Windowsun kendini kapatırken HDD'yi kapatmaması. Yalnız dikkat çekmem gereken bir nokta var: windows dahili disklerinin de gücünü kesmiyor zaten. Tam herşeyin elektriği KÜT diye kesildiğinde HDD'nin ki de kesiliyor. Ancak, windows kapanırken kafayı park noktasına alıyor. Yani HDD'ye seninle işim bitti diyor ve öyle kesiyor gücü. Benim yaptığım gözlemlerde herşeyin ışığı sönerken ciyuuuvv diye en son dahili harddiskin durma sesini duyuyorum. Hani dönen birşeyin aniden yavaşlayıp durma sesi.

USB'den bağlı disklerde biraz sıkıntılı bir durum var. Disk durmuşsa sıkıntı olmuyor. Dönüyorsa kapatırken gıck diye ses geliyor. Önce kafayı parka güvenle çekip sonra motoru durdurmalı.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

feuer yazdı: 13 Mar 2021, 23:45 sanırım bu sorunun donanıma zararı yok, ben tv ye taktığımda da tv yi kapatıp fişi çeksem bile, o ışık yanıyor ve bir süre sonra kesiliyor. Sanırım bu donanımın kendini koruması için gerekli.
O TVnin kondansatörlerinin (sığaç) dolu olmasından kaynaklanıyordur. Bir süre sonra elektrik biter. Bence yani
shampuan yazdı: 13 Mar 2021, 23:53 ...Sorun Windowsun kendini kapatırken HDD'yi kapatmaması. Yalnız dikkat çekmem gereken bir nokta var: windows dahili disklerinin de gücünü kesmiyor zaten. Tam herşeyin elektriği KÜT diye kesildiğinde HDD'nin ki de kesiliyor. Ancak, windows kapanırken kafayı park noktasına alıyor. Yani HDD'ye seninle işim bitti diyor ve öyle kesiyor gücü.
Evet, windows açık bırakıyor elektriğini harici hddnin. Flaş belleklere de zarar veriyordur böyle o zaman.

2) O da doğru. Dahili HDDyi de tabiri caizse hayvan gibi kapatıyor. :-D Bir anda kesiyor onun elektriğini de. İlginç gerçekten. Dahilide de park yerine almıyor olabilir. Bozuk bir hdd ile baktıysanız tamam ama emin olamadım şimdi... Hatırladığım kadarıyla Linuxta da dahili hddyi aynı şekilde kapatıyordu sistem. (Elektriği hemen kesiyor) Bu arada 3TBlik dahiliyi kullanmıyorum şu an. EFI bölümü, GPT, MBR neyse artık bir şekilde sorunu çözmeyi düşünüyorum. Belki de harf atanamayan EFI bölümünü de çıkartma komutu vermeliyim. Belki o zaman olur MBR diske ve tek bölüme (partition) çevirmeden.
Şu mikrocortun başındakileri tek tek yakalayıp öpmek lazım.
:-D

Yazıdaki hataları düzelttim
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Televizyonun SMPS güç adaptörünün çıkış katında kondansatörler var. Deşarj olana kadar bazı ışıklar yanmaya devam eder bu doğru. Güvenlikten değil.

Flaş belleklere zarar vermez. Linux da dahili HDD'yi hemen kapatır. Windows da. Ama park olayı önemli olan. HDD'yi sağlıklı sonlandırmak zorunda ikisi de.

Sağlam HDD'de deniyorum daima. Kasa içinde takılı HDD'de fazla bir sorun olmuyor ama, başka bir güç kaynağına takılı 2 HDD daha var. Bunları akış hızlı olsun diye SATA kablosuyla kasa içine verdim. PC'yi kapatınca içerdeki HDD PC'nin kendi güç kaynağına bağlı olduğundan onda bir sıkıntı olmuyor. Ama harici güç kaynağına bağlı olanlarda arada bu sorunu yaşadığım oluyor.

Bir partisyonu harfi yok diye bunu ayır demen sorunu çözmez. Belki bu uygulamayı yapmadan evvel gücünü kesmişti, durmuştu harddisk. Ama müdahale etmek için başvurduğunda yeniden çalıştırmış oluyorsun. Sen benim programı bir dene istersen. Ama sorumluluk almam.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

Yazılımı indirdim de, diski uyku moduna sokmayacağım ki. Pcyi 30dk 1saat yalnız bıraktım harici HDD ışığı sönmüştü. Bekleme veya "sleep" modu da bunu yapıyor olabilir. Fareyi oynattığım anda ışığı yandı çalışmaya başladı. Fakat harddiski programın soktuğu uyku moduna alıp pcyi kapatmam güvenilir olur mu bilmiyorum.

Deney yapabileceğim başka bir disk olsa deneyeceğim de