Aslında dürüst olmak gerekirse öteden beridir gizlilik sorunu olmayan yazılım yoktur diyebilirim. Ama eskiden yazılımcılar insanların özelini pek merak etmiyorlardı; çünkü sayısız bireyin hangi biriyle uğraşsınlardı... Cem Yılmaz'ın "kim naapsın senin b.klu hesabını" demesi bu zamanların sonuna tekabül ediyor. O onu derken, arka planda insanların bilgisayarını ele geçirme furyası ortaya çıkıyordu.feuer yazdı: 16 Kas 2020, 01:23 kendini bozmadan önceki sürümü kullanmak mantıklı olabilir
menüleri biraz karışık ancak Privazer da özel hayatını temizlene yardımcı olabilir. onunda vardır garanti gizlilik güvenlik sorunları
Eskiden, takip edilecek kişiler belliydi: büyük iş adamları, üretici firmalar. Bu tür işletmelerin, kuruluşların bilgisayarlarından veri çalmak için özel hekırlar, teknoloji casusları tutuluyordu. Aldatma sanatı kitabını duymuşsunuzdur, bir okuyun derim. Okuyan varsa orada çoğu uygulamada bir bilgisayara bile ihtiyaç yoktu; insanların "kerizliklerinden" faydalanılıyordu. Gidip bir işletmenin önünde duran çöp tenekesini dahi karıştırsanız, muazzam bilgi sahibi olabiliyordunuz ve bunu bilen oracle, microsoftun çöplerini karıştırması için bir kadın casus tuttu. Fakat kadın, microsoftun güvenlik görevlilerine yakalandı ve beceriksizliğine bir de anında itiraf etmesi eklendi...
Zaman geçtikçe google, insan tercihlerinin google motorunun gelişmesinde kullanılabileceğini farketti. Diğer birçok firma da bunun farkındaydı. Önceleri reklam amacıyla kullanıcıların ne aradıklarını kontrol eden google, daha sonra elde edilen ilginç bilgilere yenisini eklemek istedi. Herkesin aklına şu geldi: "Anaaaaa! Laaan? İnsanların bilgisayarına casus yazılım yerleştirirsek, sadece internette ne aradıklarını değil gün boyu bilgisayarda neler yapıklarını da öğreniriiiiiiz?"
Kızılca kıyamet işte o zamanlar koptu. Bir anda herşey tersine döndü. Sadece zenginler, büyük iş adamları ilgi odağı olmaktan bir anda çıktı. Bu defa tek tek kişiler, milyonlar izlenmeye başlandı. Bilgisayarda bir yazılım yazdığınızda, bir teknolojik alet tasarladığınızda, ya da bir şiir, bir roman yazdığınızda; daha siz onu hayata geçiremeden o veriyi elde edenlerin eline geçebileceği anlamına geliyor bu çocuklar. Bununla da kalmıyor. Bir bölgede yaşayan insanların kaçta kaçı "miki filmi" izliyor, kaçta kaçı hangi tür seviyor, bunları dahi bilme imkanları var ellerinde. Bakın şaka yapmıyorum. Senin psikolojini izlediğin filme göre çözebilir, senin onunla manipüle edebilir(kandırabilir) seni zarara uğratabilirler. Mesela sarışın hanımlardan hoşlanan insanların belli bir bölgede çoğunluk gösterdiğini farkederlerse bunun nedenini araştırırlar ve atıyorum bunun çocukluktaki X travmasından kaynaklandığını çözerler. Bu tip kişilerin nasıl karakterlere ve nasıl tercihlere sahip olduklarını bulabilirler. Seni o tercihlerine, zevklerine göre yönetebilir, sen farkında olmadan yönlendirebilirler...
İşi mili filmi örneğinden vermem aslında sapık olduğumdan değil. Gayet de ciddiyim. Her gün iddia sonuçlarına bakıyorsundur. Türkiye'nin psikolojisini çözerler. Ona göre içten ve dıştan saldırırlar ya da saldıracak insanlara verirler....
Olaylar çok karışık çocuklar. Ve bu kadar da değil.
Yukarda "CCleaner özel hayat temizleyicisidir" dediğimde Tarkan abinin gülme nedenini anladık... Fakat özel hayat sadece o değil. Sizin yazdığınız yazılar, şiirleriniz, izlediğiniz filmler, bilgisayarınızda kurduğunuz programlar(inanın o da kişilikle ilgili, bilgisayarınızı şekillendirmenizin kişiliğiniz ve zekanızla ilgisi var), ne bileyim, yazdığınız program falan, herşeyiniz ama herşeyiniz özel hayatınız. Bir ara ilk defa VLC playerde virüs tesbit ettiğimde insanları uyarmak için çok çırpındım ama beni kimse dinlemedi. "VLC açıkkaynak programdır olsa şimdiye çıkardı açıkkaynak programda nasıl virüs buluyosun abijim yeaa" falan diyenler gırlaydı. Ama cidden vardı emindim. Hatta bu olaydan sonra daha fazla yazılımda aynı virüsü buldum.
Neyse...
Ben elimden geleni yapıp, özel geçmişimi belli aralıkta temizliyorum. E artık projelerim icatlarım başkalarının eline geçiyordur, geçmiyordur bilemem. Babamın adı hıdır, elimden gelen budur demişler.
Ulan bir program kaldırma konusundan nereye geldik haa.