Bir uygulamayı windows 10'dan tamamen kaldırmak mümkün mü?

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Re: Bir uygulamayı windows 10'dan tamamen kaldırmak mümkün mü?

Mesaj gönderen shampuan »

feuer yazdı: 16 Kas 2020, 01:23 kendini bozmadan önceki sürümü kullanmak mantıklı olabilir

menüleri biraz karışık ancak Privazer da özel hayatını temizlene yardımcı olabilir. onunda vardır garanti gizlilik güvenlik sorunları
Aslında dürüst olmak gerekirse öteden beridir gizlilik sorunu olmayan yazılım yoktur diyebilirim. Ama eskiden yazılımcılar insanların özelini pek merak etmiyorlardı; çünkü sayısız bireyin hangi biriyle uğraşsınlardı... Cem Yılmaz'ın "kim naapsın senin b.klu hesabını" demesi bu zamanların sonuna tekabül ediyor. O onu derken, arka planda insanların bilgisayarını ele geçirme furyası ortaya çıkıyordu.

Eskiden, takip edilecek kişiler belliydi: büyük iş adamları, üretici firmalar. Bu tür işletmelerin, kuruluşların bilgisayarlarından veri çalmak için özel hekırlar, teknoloji casusları tutuluyordu. Aldatma sanatı kitabını duymuşsunuzdur, bir okuyun derim. Okuyan varsa orada çoğu uygulamada bir bilgisayara bile ihtiyaç yoktu; insanların "kerizliklerinden" faydalanılıyordu. Gidip bir işletmenin önünde duran çöp tenekesini dahi karıştırsanız, muazzam bilgi sahibi olabiliyordunuz ve bunu bilen oracle, microsoftun çöplerini karıştırması için bir kadın casus tuttu. Fakat kadın, microsoftun güvenlik görevlilerine yakalandı ve beceriksizliğine bir de anında itiraf etmesi eklendi...

Zaman geçtikçe google, insan tercihlerinin google motorunun gelişmesinde kullanılabileceğini farketti. Diğer birçok firma da bunun farkındaydı. Önceleri reklam amacıyla kullanıcıların ne aradıklarını kontrol eden google, daha sonra elde edilen ilginç bilgilere yenisini eklemek istedi. Herkesin aklına şu geldi: "Anaaaaa! Laaan? İnsanların bilgisayarına casus yazılım yerleştirirsek, sadece internette ne aradıklarını değil gün boyu bilgisayarda neler yapıklarını da öğreniriiiiiiz?"

Kızılca kıyamet işte o zamanlar koptu. Bir anda herşey tersine döndü. Sadece zenginler, büyük iş adamları ilgi odağı olmaktan bir anda çıktı. Bu defa tek tek kişiler, milyonlar izlenmeye başlandı. Bilgisayarda bir yazılım yazdığınızda, bir teknolojik alet tasarladığınızda, ya da bir şiir, bir roman yazdığınızda; daha siz onu hayata geçiremeden o veriyi elde edenlerin eline geçebileceği anlamına geliyor bu çocuklar. Bununla da kalmıyor. Bir bölgede yaşayan insanların kaçta kaçı "miki filmi" izliyor, kaçta kaçı hangi tür seviyor, bunları dahi bilme imkanları var ellerinde. Bakın şaka yapmıyorum. Senin psikolojini izlediğin filme göre çözebilir, senin onunla manipüle edebilir(kandırabilir) seni zarara uğratabilirler. Mesela sarışın hanımlardan hoşlanan insanların belli bir bölgede çoğunluk gösterdiğini farkederlerse bunun nedenini araştırırlar ve atıyorum bunun çocukluktaki X travmasından kaynaklandığını çözerler. Bu tip kişilerin nasıl karakterlere ve nasıl tercihlere sahip olduklarını bulabilirler. Seni o tercihlerine, zevklerine göre yönetebilir, sen farkında olmadan yönlendirebilirler...

İşi mili filmi örneğinden vermem aslında sapık olduğumdan değil. Gayet de ciddiyim. Her gün iddia sonuçlarına bakıyorsundur. Türkiye'nin psikolojisini çözerler. Ona göre içten ve dıştan saldırırlar ya da saldıracak insanlara verirler....

Olaylar çok karışık çocuklar. Ve bu kadar da değil.

Yukarda "CCleaner özel hayat temizleyicisidir" dediğimde Tarkan abinin gülme nedenini anladık... Fakat özel hayat sadece o değil. Sizin yazdığınız yazılar, şiirleriniz, izlediğiniz filmler, bilgisayarınızda kurduğunuz programlar(inanın o da kişilikle ilgili, bilgisayarınızı şekillendirmenizin kişiliğiniz ve zekanızla ilgisi var), ne bileyim, yazdığınız program falan, herşeyiniz ama herşeyiniz özel hayatınız. Bir ara ilk defa VLC playerde virüs tesbit ettiğimde insanları uyarmak için çok çırpındım ama beni kimse dinlemedi. "VLC açıkkaynak programdır olsa şimdiye çıkardı açıkkaynak programda nasıl virüs buluyosun abijim yeaa" falan diyenler gırlaydı. Ama cidden vardı emindim. Hatta bu olaydan sonra daha fazla yazılımda aynı virüsü buldum.

Neyse...

Ben elimden geleni yapıp, özel geçmişimi belli aralıkta temizliyorum. E artık projelerim icatlarım başkalarının eline geçiyordur, geçmiyordur bilemem. Babamın adı hıdır, elimden gelen budur demişler.

Ulan bir program kaldırma konusundan nereye geldik haa. :lol:
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Mesaj gönderen feuer »

Hem gereksiz yer işgal etmeleri ayrıca güvenlik ve gizlilik problemleri yaratabileceğinden ötürü bende kullanıyorum bu tarz uygulamalar, geçmiş temizliği, shellbag temizliği vb. için

VLC sadece telefonumda kullanıyorum. Bilgisayarımdan kaldırdım bir süre önce.
açık kaynak kodlu ve ücretsiz 80 civarı uygulama kullanıyorum. Hiçbirinin güvenli olduğunu garanti edemem. Ancak bir olumsuz bir durum farkettiğimde kullanmayı bırakıyorum yada gereken önlemleri almaya çalışıyorum.

CCleaner çıktığından beri kullanırdım ancak öncede belirttiğim gibi adware içermeye başladığından bu yana kullanmıyorum. eski sürümü kullanılabilir ancak windows çok sayıda güncelleme yapıyor ne derece işlevsel kalır eski versiyonunu kullanmak bilemiyorum. Birkaç forumda bu temizlikleri kendi scriptleri ile yapmaya çalışanlar olduğuna rastlamıştım. Buda güvenli bir yol olarak denenebilir ancak uğraştırcı olacaktır.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Haaa bir dakika... Sizler çoğunuz windows 10 kullanıyorsunuz ben bunu düşünmemiştim... Bakın bu ciddi bir sıkıntı işte. Ben eski sürüm windows kullandığımdan ve güncellemediğimden eski CC + eski win geçinip gidiyorlar... Ama sizin için aynı şey geçerli değil...

Tamam. Ben CC önermekten vazgeçtim. Ama böyle de ortada kalır insan. Ne bileyim, her çıkan sürümün öncekinden farklı olması da... Yani insanı sıkar bir müddet sonra.
nedoz
Bit
Bit

Mesaj gönderen nedoz »

erkingoksuu yazdı: 04 Kas 2020, 22:13 Öncelikle Merhaba,
Forumda çok yeniyim ve şimdiden içeriklere bayıldığımı söylemem gerekiyor :D

Öncelikle bu sorunun çözümünü yabancı platformlar dahil birçok farklı yerde aradım lakin hiçbir yerde tam olarak bulamadım. Bir uygulamayı bilgisayardan kaldırmak istediğimizde birkaç farklı yoldan kaldırabiliriz. Bunlardan en basiti herkesin yaptığı "Ayarlar-Uygulamalar" bölümünden ya da "Denetim Masası-Program Kaldır" bölümünden kaldırmaktır. Ama tabii ki bu yöntem uygulama ile ilgili her şeyi kaldırmayacaktır. İnternette ufak bir araştırma yaparsak aslında bir uygulamayı tamamen kaldırmanın bu kadar zor olmadığı bunun için birçok 3. parti yazılım olduğunu görürsünüz. Bir umutla bir tanesini indirirsiniz ve bir uygulamayı kaldırırsınız. Ama bu tamamen kaldırma iddiasına rağmen hala programa ait bazı dosyalar veya birçok regedit girdisinin silinmesine rağmen regedit'te arama yaptığınızda bazı girdilerin hala var olduğunu görürsünüz. Bir hışımla programa ait bulunan tüm regedit kayıtlarını silmeye başlarsınız artık kayıt bulunamamaktadır ve bir oh çekersiniz. Ardından bilgisayarı yeniden başlatırsınız ve mavi ekran sizi karşılar ya da en iyi ihtimalle bilgisayar açılır ama hiçbir şeye giremezsiniz.

Şimdi bu uzun hikayeden sonra gelelim benim soruma.

Sisteme herhangi bir zarar vermeden gerçekten bir programı her şeyiyle kaldırmak mümkün mü sanki o uygulamayı hiç yüklememişiz gibi kaldırmak?

Aslında aklıma her yeni uygulama yüklediğimizde "Geri Yükleme Noktası" oluşturmak ve bir regedit kaydı almak ya da bir "Sistem Görüntüsü" oluşturmak geldi ki tahmin ettiğiniz üzere bunlar çok fazla depolama alanı gerektiren şeyler onun için biraz saçma fikirler. Daha mantıklı ve olası çözümleri bekliyorum. Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba bende bir uygulamayi tamamen kaldirmak isterken bazi regedit dosyalarini sildigim icin 0xc000021a mavi ekran hatasi aliyorum ve guvenlik modu dahil hic bir sekilde acilmiyor. Su an youtube' da ki bir kac cozumu deniyorum bilgisayardaki veriler benim icin cok onemliydi. Onerisi olan arkadaslar var mi acaba bu durumda ne yaptiniz ve verilerinizi kurtarabildiniz mi?

Edit: maalesef hic bir yontem ise yaramadi bende cmd den verilerimi yedekleyip windows u sifirladim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10127 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Ccleanerla en son başlat menümdeki gereksiz mağaza uygulamalarından birkaç tanesini kaldırmıştım. Herhangi bir sorun yok bende.
Çoğuda gereksiz zaten. Haritalar uygulaması ne işimize yarayacaksa artık.
Kullanıcı avatarı
Saffet
Byte2
Byte2
Teşekkür etti: 73 kez

Mesaj gönderen Saffet »

shampuan yazdı: 16 Kas 2020, 02:58
feuer yazdı: 16 Kas 2020, 01:23 kendini bozmadan önceki sürümü kullanmak mantıklı olabilir

menüleri biraz karışık ancak Privazer da özel hayatını temizlene yardımcı olabilir. onunda vardır garanti gizlilik güvenlik sorunları
Aslında dürüst olmak gerekirse öteden beridir gizlilik sorunu olmayan yazılım yoktur diyebilirim. Ama eskiden yazılımcılar insanların özelini pek merak etmiyorlardı; çünkü sayısız bireyin hangi biriyle uğraşsınlardı... Cem Yılmaz'ın "kim naapsın senin b.klu hesabını" demesi bu zamanların sonuna tekabül ediyor. O onu derken, arka planda insanların bilgisayarını ele geçirme furyası ortaya çıkıyordu.

Eskiden, takip edilecek kişiler belliydi: büyük iş adamları, üretici firmalar. Bu tür işletmelerin, kuruluşların bilgisayarlarından veri çalmak için özel hekırlar, teknoloji casusları tutuluyordu. Aldatma sanatı kitabını duymuşsunuzdur, bir okuyun derim. Okuyan varsa orada çoğu uygulamada bir bilgisayara bile ihtiyaç yoktu; insanların "kerizliklerinden" faydalanılıyordu. Gidip bir işletmenin önünde duran çöp tenekesini dahi karıştırsanız, muazzam bilgi sahibi olabiliyordunuz ve bunu bilen oracle, microsoftun çöplerini karıştırması için bir kadın casus tuttu. Fakat kadın, microsoftun güvenlik görevlilerine yakalandı ve beceriksizliğine bir de anında itiraf etmesi eklendi...

Zaman geçtikçe google, insan tercihlerinin google motorunun gelişmesinde kullanılabileceğini farketti. Diğer birçok firma da bunun farkındaydı. Önceleri reklam amacıyla kullanıcıların ne aradıklarını kontrol eden google, daha sonra elde edilen ilginç bilgilere yenisini eklemek istedi. Herkesin aklına şu geldi: "Anaaaaa! Laaan? İnsanların bilgisayarına casus yazılım yerleştirirsek, sadece internette ne aradıklarını değil gün boyu bilgisayarda neler yapıklarını da öğreniriiiiiiz?"

Kızılca kıyamet işte o zamanlar koptu. Bir anda herşey tersine döndü. Sadece zenginler, büyük iş adamları ilgi odağı olmaktan bir anda çıktı. Bu defa tek tek kişiler, milyonlar izlenmeye başlandı. Bilgisayarda bir yazılım yazdığınızda, bir teknolojik alet tasarladığınızda, ya da bir şiir, bir roman yazdığınızda; daha siz onu hayata geçiremeden o veriyi elde edenlerin eline geçebileceği anlamına geliyor bu çocuklar. Bununla da kalmıyor. Bir bölgede yaşayan insanların kaçta kaçı "miki filmi" izliyor, kaçta kaçı hangi tür seviyor, bunları dahi bilme imkanları var ellerinde. Bakın şaka yapmıyorum. Senin psikolojini izlediğin filme göre çözebilir, senin onunla manipüle edebilir(kandırabilir) seni zarara uğratabilirler. Mesela sarışın hanımlardan hoşlanan insanların belli bir bölgede çoğunluk gösterdiğini farkederlerse bunun nedenini araştırırlar ve atıyorum bunun çocukluktaki X travmasından kaynaklandığını çözerler. Bu tip kişilerin nasıl karakterlere ve nasıl tercihlere sahip olduklarını bulabilirler. Seni o tercihlerine, zevklerine göre yönetebilir, sen farkında olmadan yönlendirebilirler...

İşi mili filmi örneğinden vermem aslında sapık olduğumdan değil. Gayet de ciddiyim. Her gün iddia sonuçlarına bakıyorsundur. Türkiye'nin psikolojisini çözerler. Ona göre içten ve dıştan saldırırlar ya da saldıracak insanlara verirler....

Olaylar çok karışık çocuklar. Ve bu kadar da değil.

Yukarda "CCleaner özel hayat temizleyicisidir" dediğimde Tarkan abinin gülme nedenini anladık... Fakat özel hayat sadece o değil. Sizin yazdığınız yazılar, şiirleriniz, izlediğiniz filmler, bilgisayarınızda kurduğunuz programlar(inanın o da kişilikle ilgili, bilgisayarınızı şekillendirmenizin kişiliğiniz ve zekanızla ilgisi var), ne bileyim, yazdığınız program falan, herşeyiniz ama herşeyiniz özel hayatınız. Bir ara ilk defa VLC playerde virüs tesbit ettiğimde insanları uyarmak için çok çırpındım ama beni kimse dinlemedi. "VLC açıkkaynak programdır olsa şimdiye çıkardı açıkkaynak programda nasıl virüs buluyosun abijim yeaa" falan diyenler gırlaydı. Ama cidden vardı emindim. Hatta bu olaydan sonra daha fazla yazılımda aynı virüsü buldum.

Neyse...

Ben elimden geleni yapıp, özel geçmişimi belli aralıkta temizliyorum. E artık projelerim icatlarım başkalarının eline geçiyordur, geçmiyordur bilemem. Babamın adı hıdır, elimden gelen budur demişler.

Ulan bir program kaldırma konusundan nereye geldik haa. :lol:
Muazzam bir yazı olmuş üstad :arrow:
-
Arkadaşın sorusuna gelirsek,Evet kaldırabilirsin,Tüm dökümler ''Regedit''veri tabanında toplanıyor yedek al daha sonrada kaldırma işlemini yap,son olarakta yedeği üstüne yaz sistem ilk günkü durumuna gelir kardeşim :arrow:
Kullanıcı avatarı
ozgutozkan
Kilobyte4
Kilobyte4
Teşekkür etti: 164 kez

Mesaj gönderen ozgutozkan »

Bir zaman benim de aklıma aynı soru gelmişti. O zamanlar süreli programlar yaygındı. Kurayım 1 hafta kullanayım sonra tekrar kurup kullanayım. Ama baya bir zormuş.