Öncelikle hemen durumu özetleyeyim size.
4 portlu bir ADSL Modem ile ağda 3 tane bilgisayar birbirine bağlı. ADSL Modemin içindeki switch in hızı 100 MBit. Yani cihaz standart bir ADSL Modem. Bu 3 bilgisayar arasında Workgroup oluşturup bir network kurdum. Yani 3 tane bilgisayar da birbirini görüp arasında dosya paylaşımı yapabiliyor.
Ağdaki
1. bilgisayarda Windows 8
2. Bilgisayarda Windows XP
3. Bilgisayarda ise Windows 7 Yüklü.
Bunlar 100 Mbitlik bir switch ile bir birine bağlı.(Aslında 4 portlu bir modem ile bağlı fakat modem aynı zamanda switch görevini gördüğünden switch olarak bahsedeceğim)
1. Bilgisayar ile 3. Bilgisayar arasında dosya paylaşımı yaptığımda dosyanın aktarım hızı saniyede 10.5 ile 11 MB(MegaBayt) arasında değişiyor. İster 1. bilgisayarda 3. bilgisayara dosya göndereyim istersem de 3. ilgisayardan 1. Bilgisayara dosya göndereyim. Burada bir fark olmuyor. 100 Mbit ağı full olarak kullanarak dosya gönderiyor. Dosya aktarımı sırasında Görev yöneticisinden ağ kullanımına baktığım zaman %97 ile %98 arası değişiyor. Gerçekten de olması gerektiği gibi mükemmel diyebilirim.
Fakat işin ilginç tarafı 2. bilgisayardan 1. bilgisayara ya da 3. bilgisayara dosya aktarımı sırasında oluyor.
Aynı dosyayı 2 Bilgisayardan yani Windows XP yüklü bilgisayardan 1. Bilgisayara yada 3. Bilgisayara gönderirken Saniyede 10 yada 11 MegaBayt değil de saniyede 8 ile 9 Megabayt arası değişen hızlarda gönderiyor. Dosya aktarımı sırasında Windows XP yüklü bilgisayarda Ağ kullanımına baktığım zaman %80 i geçmiyor. Daha önce %70 i geçmiyordu da XpSpeed i yükleyince %80 oldu. Fakat ne yaptıysam ağ kullanımını %80 in üzerinde göremedim
Gelgelelim asıl ilginç olan tarafa Aynı dosyayı 1. Bilgisayardan ya da 3. Bilgisayardan 2. bilgisayara gönderdiğim zaman saniyede 11 MegaBayt ile aktarım yapabiliyorum. 2 Bilgisayarda da ağ kullnımı olarak %98 i görebiliyorum. Ya da 1. ve 3. bilgisayarlardan 2. bilgisayardaki dosyayı 11 Megabayt ile çekebiliyorum yada yine 11 Megabayt ile dosya gönderimi yapabiliyorum ama bunu sadece 1. Bilgisayardan(Windows 8 ) ya da 2. Bilgisayardan (Windows 7) yaptığım zaman.
Üç bilgisayarda da 100 Mbit destekli Ağ kartı var.
Biiyorum roman gibi oldu ama ne yapayım benim tarzım bu :D
Neyse son olarak kısaca özetleecek olursak Windows XP yüklü bilgisayardan Windows 8 ya da 7 yüklü bilgisayara dosya gönderirken ya da dosya çekerken Saniye de 9 MegaBayt ı geçmiyor. Bu da 100 MBitlik bir Ağ da Ağın %80 i kullanılıyor demek.
Fakat Windows XP yüklü bilgisayardaki bir dosyayı Windows 8 ya da windows 7 yüklü bir bilgisayardan saniyede 11 MegaBayt ile çekebiliyorum. Ya da yine bu iki bilgisayardan Windows XP yüklü bilgisayara 11 MegaBayt hızında dosya aktarımı yapabiliyorum.
Bir haftadır bunaldım artık.İş içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bir daldım registry de TPC/IP-Parameters kısmına TCP Windows Size falan tonlarca kaynak inceledim bu parameters ile ilgili ama bi türlü beceremedim :)
Durum yine değişmedi
Bu tip işin içinden çıkılmaz bir hal alan problemi anca bu forumdakiler çözebilir diye düşündüm.
NOT: Windows XP yüklü bilgisayarda IP reset ve Winsock Reset yaptım sonuç yine aynı...