Ağ'da Dosya aktarım hızı

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Ağ'da Dosya aktarım hızı

Mesaj gönderen daddy_cool »

Merhaba arkadaşlar.Gerçekten ilginç bir durumla karşı karşıyayım.
Öncelikle hemen durumu özetleyeyim size.
4 portlu bir ADSL Modem ile ağda 3 tane bilgisayar birbirine bağlı. ADSL Modemin içindeki switch in hızı 100 MBit. Yani cihaz standart bir ADSL Modem. Bu 3 bilgisayar arasında Workgroup oluşturup bir network kurdum. Yani 3 tane bilgisayar da birbirini görüp arasında dosya paylaşımı yapabiliyor.
Ağdaki
1. bilgisayarda Windows 8
2. Bilgisayarda Windows XP
3. Bilgisayarda ise Windows 7 Yüklü.

Bunlar 100 Mbitlik bir switch ile bir birine bağlı.(Aslında 4 portlu bir modem ile bağlı fakat modem aynı zamanda switch görevini gördüğünden switch olarak bahsedeceğim)

1. Bilgisayar ile 3. Bilgisayar arasında dosya paylaşımı yaptığımda dosyanın aktarım hızı saniyede 10.5 ile 11 MB(MegaBayt) arasında değişiyor. İster 1. bilgisayarda 3. bilgisayara dosya göndereyim istersem de 3. ilgisayardan 1. Bilgisayara dosya göndereyim. Burada bir fark olmuyor. 100 Mbit ağı full olarak kullanarak dosya gönderiyor. Dosya aktarımı sırasında Görev yöneticisinden ağ kullanımına baktığım zaman %97 ile %98 arası değişiyor. Gerçekten de olması gerektiği gibi mükemmel diyebilirim.

Fakat işin ilginç tarafı 2. bilgisayardan 1. bilgisayara ya da 3. bilgisayara dosya aktarımı sırasında oluyor.
Aynı dosyayı 2 Bilgisayardan yani Windows XP yüklü bilgisayardan 1. Bilgisayara yada 3. Bilgisayara gönderirken Saniyede 10 yada 11 MegaBayt değil de saniyede 8 ile 9 Megabayt arası değişen hızlarda gönderiyor. Dosya aktarımı sırasında Windows XP yüklü bilgisayarda Ağ kullanımına baktığım zaman %80 i geçmiyor. Daha önce %70 i geçmiyordu da XpSpeed i yükleyince %80 oldu. Fakat ne yaptıysam ağ kullanımını %80 in üzerinde göremedim
Gelgelelim asıl ilginç olan tarafa Aynı dosyayı 1. Bilgisayardan ya da 3. Bilgisayardan 2. bilgisayara gönderdiğim zaman saniyede 11 MegaBayt ile aktarım yapabiliyorum. 2 Bilgisayarda da ağ kullnımı olarak %98 i görebiliyorum. Ya da 1. ve 3. bilgisayarlardan 2. bilgisayardaki dosyayı 11 Megabayt ile çekebiliyorum yada yine 11 Megabayt ile dosya gönderimi yapabiliyorum ama bunu sadece 1. Bilgisayardan(Windows 8 ) ya da 2. Bilgisayardan (Windows 7) yaptığım zaman.
Üç bilgisayarda da 100 Mbit destekli Ağ kartı var.

Biiyorum roman gibi oldu ama ne yapayım benim tarzım bu :D
Neyse son olarak kısaca özetleecek olursak Windows XP yüklü bilgisayardan Windows 8 ya da 7 yüklü bilgisayara dosya gönderirken ya da dosya çekerken Saniye de 9 MegaBayt ı geçmiyor. Bu da 100 MBitlik bir Ağ da Ağın %80 i kullanılıyor demek.
Fakat Windows XP yüklü bilgisayardaki bir dosyayı Windows 8 ya da windows 7 yüklü bir bilgisayardan saniyede 11 MegaBayt ile çekebiliyorum. Ya da yine bu iki bilgisayardan Windows XP yüklü bilgisayara 11 MegaBayt hızında dosya aktarımı yapabiliyorum.

Bir haftadır bunaldım artık.İş içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bir daldım registry de TPC/IP-Parameters kısmına TCP Windows Size falan tonlarca kaynak inceledim bu parameters ile ilgili ama bi türlü beceremedim :)
Durum yine değişmedi :(

Bu tip işin içinden çıkılmaz bir hal alan problemi anca bu forumdakiler çözebilir diye düşündüm.

NOT: Windows XP yüklü bilgisayarda IP reset ve Winsock Reset yaptım sonuç yine aynı...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19771 kez

Re: Ağ'da Dosya aktarım hızı

Mesaj gönderen velociraptor »

Sanıyorumki Xp yazılımsal olarak birhayli geride kaldığından çıkarılan sürücüler (driver) vs nin desteği de ona göre biraz yavaş kalıyor (ilk version 2001 de çıkmıştı) , bu duruma çözüm bulmak için ben yabancı kaynaklara bir göz atayım bakalım ne yapabiliriz . Xpspeed in reg kodlarını 2008 de oluşturmuştum ve 2012 de güncellenen versionda bu kodlar aynen muhafaza edilmişlerdi (yani kodlara son bakışım bundan 5 yıl öncesi idi)

1. Xp sp3 ve sonraki tüm güncellemeleri içeriyormu
2. Xp sp3 lü Pc hangi antivirüsü kullanıyor
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

XP SP3 bugüne kadarki en güncel tüm Güncellemleri ve .Net FrameWork güncellemelerini içeriyor.
Anti-Virüs kullanmıyor. Yani herhangi bir Anti-Virüs yazılımı yada türevi bir yazılım yüklü değil.
Ayrıca XP deki network kartı RTL8139D ve en güncel driver tüklü (Sanırım 2009 tarihli en güncel sürücüsü)
Eğer ne şekilde olursa olsun windows Xp yüklü makine ağ kullanımı olarak %80 i geçmeseydi demekki bunun sergileyebileceği performans bu kadar diyecektim fakat diğer msla windows 8 yüklü makineden bir dosya attığım da XP yüklü makineye ya da bir dosya çektiğimde Full kapasite çekebiliyorum.
Yani demekki kapasite de var Xp yüklü makinede.

Eğer sorunun kaynağını bulabilirsem ya da bulabilirsek çok büyük bir problemi çözeceğiz demektir.
İş yerindeki makinelerin de hepsi XP yüklü. Önceden bunlar arasında aktarım yaparken ağ kullımını %90 görebiliyordum. Şimdiyse onlarda da %80 in üstünü göremiyorum. Sanırım TCP ayarlarıyla falan biraz oynadım. Şimdiyse TCP reset ve Winsock reset yapmama rağmen eski haline gelmiyor. Yani bu problemi çözebilirsek inanıyorumki bu XP kullanan birçok kişinin işine yarayacaktır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

1. Aşağıdaki anahtara gidelim

Kod: Tümünü seç

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\e100b x\Parameters
sağ tafa yeni REG_DWORD değeri diyelim ve isim olarak ta Adaptive_ifs deyip değerini 1 olarak atayalım

2. Aşağıdaki anahtara gidelim

Kod: Tümünü seç

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters
sağ tafa yeni REG_DWORD değeri diyelim ve isim olarak ta TcpWindowSize deyip değerini decimal olarak : 2920 değerini girelim

Tüm bunlardan sonra Bilgisayarı yeniden başlatalım ve tekrar transfer hızına bakalım eğer bir değişiklik yoksa aşağıdakini uygulayın:
ilaveten network adapter ayarlarını force 100 duplex yerine full autonegotiation a çevirelim

Resim

ve pc yi yeniden başlatıp hızı deneyin
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Ayrıca Network Adapter ayarlarından 100 Mbit Ful Dublex ve Auto yu de denedim sonuç degişmedi.
Sırf bu yüzden XP yüklü makinayı Windows 7 ye çevirmeyi düşünüyorum kaç gündür. Fakat yine de ısrarla çevirmeyip bu problemin kaynağını bulmak istiyorum. Yoksa bugüne kadar çoktan Windows 7 yi yüklemiştim Xp yüklü makinaya.

Yukarıda verilen Registry ayarlarını deneyeceğim. Sanırım Microsoft un sitesinden alınmış.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

full dublex yanlış ayar ; autonegotiation olacak
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Hocam bence sorun büyük ihtimal registry de bir değerden kaynaklanıyor ama gel de bul.
Bildiğiniz gibi windows Registry dipsiz bir kuyu.
Kaç gündür bir bakayım dedim bir türlü içinden çıkamadım bu registry nin. bir sürü olasılık denedim.

Nyse bu sizin verdiğiniz ayarları da bir deneyeyim de sonucu bildirim size.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

registry ayarlarından sonra resimdeki ayarı da unutma derim
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Network kartı ayarını autonegoatiation a getirdim. Dediğim gibi sonuç aynı.

Ayrıca Registry de belirtilen yerde e100b ile başlayan herhangi bir anahtar göremedim.
TCP Window size ı 2920 ye ayarlayınca bu sefer bölünme arttığından aktarım hızı %4 ü geçmedi ben de sizldim tekrardan TcpWindowSize değerini.
Yani sonuç aynı değişen bişey yok.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

http://support.microsoft.com/kb/315237/tr
üstteki işe yaramıyor anlaşılan ,yabancı kaynaklara bir daha bakayım herhangi bir çözüm varmıymış
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Ayrıca %20 lik kısmın kullanılamaması aklıma hemen QoS bandwith değerini getidi. Değeri 0 olarak da ayarlayıp denemiştim. Ama sonuç yine aynıydı.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Xp nin takılı olduğu portu deiştir birde öyle dene diyeceğim ama denemişsindir zaten
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Onu da denemiştim hocam. Sorun yine devam ediyordu.
Dün akşam TcpWindowSize değerini 2920 olarak ayarlamam ters etki yaratıp nasıl ağ kullanımını %4 e düşürdüyse bence bu sorunun kaynağı da büyük ihtimal services teki TCP-IP/Parameters kısımından biryerden kaynaklanıyo olsa gerek.
Eğer mümkünde siz de XP yüklü bir makinadan Windows 8 Windows 7 veyahut da Windows XP yüklü bir makinaya dosya transferi yapabilir misiniz? Ya da o makinalardan dosya çekebilir misiniz?
Bakalım siz kaç MegaBayt ile dosya alıp gönderebileceksiniz 100 Mbit lik bir ağda? Bu sırada Görev yöneticisinden de Ağ kullanımına bakın bakalım Ağın % kaçı kullanılıyor olacak?
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Şu an bazı sebeplerle Network bulmam imkansız , fakat sendeki sorunun aynısını yaşayan binlerce kişi var (yabancı kaynaklarda) %99 u da çözülmemiş , çözüm için verilenlerin hiçbiri işe yaramamış çözenlerde ya başka işletim sistemi yüklemiş yada tesadüfen düzelmiş , ilginç bir vaka
Kullanıcı avatarı
daddy_cool
Megabyte3
Megabyte3

Aynen hocam gerçekten çok ilginç bir vaka.
Bugüne kadar birçoğunu da bu forumdan öğrendimi bilgilerle yine birçok problemin üstesinden geldim.
Ama bunu ben de ne yapıp etttiysem çözemedim.
Windows 7 veya Window 8 in XP den faklı olarak TCPWindowSize değerini duruma göre otomatik ayarlaması bence en büyük artısı.
Tabi bunun yanında Windows 7 ve Windows 8 de Windows XP den farklı olarak bulunan ECN, RSS, Chimney Offload, ve Direct Cache Access gibi ağı daha performanslı hale getirecek teknolojiler var.
Fakat windows xp de hafif olduğundan gayet hızlı çalışıyor özellikle biraz eski makinalarda.Hele bir de XP speed i yükleyince daha da hızlı oluyor. Tabi Windows 7 ve 8 in de HDD de GB larca yeri işgal etmesi pek de hoşuma gitmiyor doğrusu.
Bu yüzden XP de kalmak istedim ama sanırım mecburen de olsa Windows 7 ye geçeceğim gibi duruyor XP li makinada.