Dünyanın en hızlı bilgisayarı

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1071
Kayıt: 08 Eki 2007, 15:57
cinsiyet: Erkek

Dünyanın en hızlı bilgisayarı

Mesaj gönderen dnzbzkn »

Resim

Dünyanın en hızlı bilgisayarının performansını hiç duydunuz mu? IBM yeni süper bilgisayarın islem kapasitesini saniyede 1,026 katrilyon olarak açıkladı.

Amerikan ordusuna yönelik hizmet veren bilgisayar 133 milyon dolarlık yatırımla da en pahalı bilgisayar ünvanını elinde bulunduruyor.

Saniyede katrilyon seviyesinde islem kapasitesini daha net ifade etmek için açıklayalım. Tam 15 sıfır demek. Yani saniyede yaklasık olarak 1.000.000.000.000.000 islem yapılabiliyor. Bu kapasiteye ulasılması için ise sistemde gelistirilmis 12960 hücre islemci ve bu miktarın daha altındaki bir sayıda AMD’nin Opteron islemcileri yer alıyor.

Toplamda 116.640 islemci çekirdegine sahip olan sistem Roadrunner adıyla biliniyor ve daha önceleri süper bilgisayar olarak gelistirilen BlueGene/L’nin iki katı kadar da daha hızlı.

IBM mühendisleri tarafından gelistirilen bilgisayar Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’nda yer alıyor. Orduya hizmet verecek olan sistem özellikle nükleer silahların stoklanmasına yönelik sorunlara çözüm getirecek projelerde kullanılacak. Roadrunner, olası bir nükleer saldırıda saniyenin çok küçük birimlerinde gerçeklesecek olan patlama esnasında olusacakların simulasyonunu çıkaracak. Aynı zamanda küresel iklim degisikligi gibi bilimsel problemlerin çözümünde de yine bu bilgisayardan faydalanılacak.
Kullanıcı avatarı
uçs
Petabyte3
Petabyte3
Mesajlar: 7801
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen uçs »

Ayrıca bakınız..
viewtopic.php?t=38826
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1071
Kayıt: 08 Eki 2007, 15:57
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen dnzbzkn »

Ekleme için sagol Kazım abi :wink:
Cevapla

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön