Linux'da sorunlar ve çözümleri

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3716
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 3 kez
İletişim:

Linux'da sorunlar ve çözümleri

Mesaj gönderen Kripteks® »

Arkadaslar burada linux altında yasayabileceginiz bazı sorunları ve çözümleri sunulacaktır......

ROCKWELL MODEM KULLANIMI......

Elimde Rockwell chipsetli oldugu iddia edilen bir modem var. Bu modemi Windows çok rahatlıkla çalıstırabilirken Linux'ta sorun çıkıyor. Bir yerde PCI modemlerin desteklenmedigini okudum. Acaba Linux'ta bu modemimi kullanamayacak mıyım?


Linux'ta simdilik PCI modemlerin verimli kullanılabilme oranı oldukça düsük. Piyasadaki tüm dagıtımlar 2.2 çekirdegini kullanıyorlar. Linus, 2.4 sürümü çekirdekle birlikte PCI modemlerin tamamının kullanılabilecegi müjdesini veriyor. simdilik, piyasada pek fazla bulunmasa da ISA modemlerle, ya da harici modemlerle İnternet'e rahatlıkla baglanabilirsiniz.

Aslında Rockwell chipsetli bir PCI modeminiz varsa, ve üzerinde de jumper bulunuyorsa Linux büyük ihtimalle bu modemi tanıyacaktır. Tüm modern Linux dagıtımlarıyla birlikte gelen kppp (KDE ile) ya da gnoppp (GNOME ile) isinizi görecektir. Uzun lafın kısa bir bilgisayar alırken Linux uyumunu istiyorsanız mutlaka harici modem arayın


MANDRAKE VE ÇÖZÜNÜRLÜK......

Mandrake Linux'umu kurdum. Kitaplarda Control-Alt ve nümerik klavyedeki + ya da - tusuna aynı anda basıldıgı takdirde ekran çözünürlügünün degistirilebildigi yazıyor. Ancak çalısmıyor. Sorunum nereden kaynaklanıyor olabilir?


Ekran çözünürlügünü ayarlayabilmek için öncelikle o ekran çözünürlügü altında çalısmak istediginizi, bilgisayarınız kurulurken belirtmeniz gerekir. Mandrake Linux ile birlikte gelen Xconfigurator programı hangi çözünürlüklerde çalısacagınızı size söyler. Hangisini seçerseniz seçin, Control-Alt ile + ve - tusları bu çözünürlükler arasında geçis yapabilir.

Bir küçük ayrıntıyı daha hemen belirtelim, startx ile X Window açılırken /etc/X11/XF86Config dosyasını okur. Öntanımlı olarak açılan renk derinligi 8'dir, bir baska deyisle ekranda en çok 256 renk görebilirsiniz.

Eger KDE ve GNOME gibi yüksek renk derinligi isteyen bir pencere yöneticisi altında çalısıyorsanız bu durum oldukça can sıkıcı olabilir. "startx -- -bpp 16" komutu ile 65536 renkte çalısmak her zaman için keyifli bir ortam yaratır.


TÜRKÇE KDE........


KDE altında nasıl Türkçe yazabilirim?


Yapılması gerekenler fazla islem almıyor.

1. Öncelikle yazıtipinizi degistirin. K - Settings - Desktop - Fonts menüsünden tüm yazıtiplerini ISO 8859-9 olarak ayarlayın. Ek olarak fixed yazıtipi Türkçe düzgün göstermiyor, bunu da Courier olarak düzeltin.

2. xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/

xmodmap.trq komutu klavyenizi Türkçe hale getirir. Bunu açılısta da kullanmak için kikbd paketini deneyebilirsiniz. kikbd, Windows'takine benzer sekilde sistem açılırken ekranın sag alt kösesine istediginiz klavye düzenlerini yerlestirir ve belirli tus kombinasyonlarında birinden digerine geçmenizi saglar.

3. kvt programında (X altında Linux terminali) "Options" bölümünde "Fonts" menüsüne girin. Font bilgisi için Courier, 12 punto, ISO8859-9 bilgilerini verin. "Save Options" ile bilgileri kaydedin.

Ancak bunları yapabilmek için sisteminizin Mandrake ya da Red Hat olması gerekiyor. Bir baska önemli nokta da kurulum sırasında mutlaka XFree86-ISO8858-9 paketlerinin tamamının seçili olması. Bu paketler hem Türkçe yazıtiplerini, hem de klavye eslem dosyalarını (klavye haritalarını) içeriyorlar.



REDHAT VE STAR OFFİCE........


Red Hat kullanıyorum. Star Office paketini nereden indirebilirim ve nasıl kurabilirim?


Star Office'i ftp.gelecek.com.tr/pub/

staroffice adresinden indirebilirsiniz. Aynı dizinde ayrıca Türkçe yazıtipleri de yeralıyor. Her iki paketi de rpm -i --force paketadı.rpm seklinde kurarsanız makinayı tekrar açtıgınız zaman KDE menüsü altında bir Star Office menüsü açıldıgını göreceksiniz.

Buraya ilk defa tıkladıgınızda Star Office sisteme kurulur, ikinci tıkladıgınızda çalısır. Bu kadar basit.


ÇEKİRDEK SÜRÜMÜ.......


Kullandıgım çekirdegin sürümünü nasıl ögrenebilirim?


uname komutu, kullanılan çekirdekle ilgili bir dizi bilgi verir. Komutu hiç bir parametre vermeden yazarsanız makina adı ve çekirdek sürümünü ekrana yazar.


WINDOWS VE LİNUX.......


Sistemime Linux kurmak istiyorum, ama Windows'u silmeden bunu nasıl yapacagımı bilmiyorum. Bir disk üzerinde birden fazla isletim sistemi barındırabilir miyim? Eger yapabilirsem nasıl?


Bir disk üzerinde birden fazla isletim sistemini ekleyebilir, sistemin her açılısından bunlardan biri ile çalısmaya baslayabilirsiniz. Örnek olarak asagıda bir makinaya ait /etc/lilo.conf bilgileri var. Sistem açılırken

DOS/Windows ya da Linux arasında bir seçim yapabiliyorum. Genellikle Windows ve Linux içeren diskler için en az iki açılıs örnegi bulunur.


boot = /dev/hda # Linux birinci disk üzerinde delay = 50 # Herhangi bir seçim yapmak için 5 saniye # izin ver..

image = /vmlinuz # Çekirdegimin adı /vmlinuz ve root = /dev/hda4 # /dev/hda4 altında (birinci diskin 4. bölümü)label = linux # LILO açılırken bunu ekranda "linux" olarak göster read-only # Salt okunur halde Linux'u aç (bunu degistirmeyin)

other = /dev/hda1 # DOS, birinci diskin ilk bölümünde yeralıyor label = dos # LILO açılırken ekranda "dos" olarak göster table = /dev/hda


Bu dosyayı her degistirdiginizde yaptıgınız degisikliklerin MBR'ye kayda geçmesi için "lilo" programını çalıstırmalısınız


LİNUX'DAN VAZ GEÇMEK.....

Linux kurdum, ama simdi tekrar silmek istiyorum. Açılısta bana verilen LILO: komut istemine tekrar dönmemek için ne yapmam gerekiyor?


Temiz bir DOS disketi ile sistemi açıp fdisk /mbr yazmak yeterlidir. Bu sayede sistemin ana açılıs kaydı (Master Boot Record) LILO'dan temizlenecektir. Siz de kolayca sistemi yeniden açıp dogrudan Windows'a geçebilirsiniz.


ÇEKİRDEK DERLEMEK......

Yeni bir çekirdek derlemek istiyorum, ama nereden baslayacagımı bilemiyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Bu arada yeni bir çekirdek neden derlenir? Mesela yeni CD sürücümü göstermek için yeniden çekirdek derlemeye ihtiyacım var mı?


Yeni çekirdek derlemek için asagıdaki adımları takip edin.

1. Çekirdegin kaynak kodunun bulundugu yer olan /usr/src dizinine gidin.

2. Sıkıstırılmıs ve arsivlenmis çekirdegi açmadan önce bu dizinde linux adında bir dizin varsa bunu ayrı bir isimle degistirin.

3. Çekirdegi açın. İçindeki tüm dosyalar /usr/src/linux dizininden itibaren diske aktarılacaktır.

4. /usr/src/linux dizinine gidin.

5. make xconfig (X Windows altında derlemek için), make menuconfig (menu tabanlı ncurses kütüphanesini kullanarak derlemek için) ya da make config (dogrudan dogruya konsolda derlemek için) yazın.

6. Karsınıza çıkan soruları yanıtlayarak yeni çekirdeginizin konfigürasyon dosyasını olusturun

7. Sırayla "make dep" ve "make zImage" komutlarını verin.

8. Makinanızın hızına göre birkaç dakika içinde derlenecek. Yeni çekirdeginizi

/usr/src/linux/arch/i386/boot/zImage dizininden alıp /boot veya / dizini altına yeni bir isimle (örnegin yeni-linux) yerlestirin.

9. /etc/lilo.conf dosyasını, yeni çekirdegi görecek sekilde yeninden degistirin.

10. lilo yazarak MBR'nin haberi olmasını saglayın.

11. Makinayı tekrar açtıgınızda yeni çekirdeginiz çalısmaya baslayacaktır.

Bir çekirdek temel bir program ve üzerine eklenebilen modüllerden olusur. Eger Linux üreticisi firma, ek modülleri sistemle birlikte size vermez ise (mesela ekran kartı modülü) çekirdegi yeniden derleyip bu destegi çekirdege gömmek ya da modül olarak derlemek zorunda kalırsınız. Genellikle modern Linux isletim sistemlerinin hepsi modüler bir yapıdadır ve fazladan çekirdek derlemeye gerek bırakmazlar.


PROGRAMLARI KURMAK.......

Linux altında çalıstırılacak olan bir programı kurmak için nasıl bir yöntem takip edilmeli?


Linux programları genellikle iki yolla elinize ulasır. Birincisi, programın kaynak koduyla birlikte (ki bu tip dosyaları açıp derlemeniz gerekir), daha yaygın olan ikinci yöntemde ise programların RPM halleri vardır, tek yapmanız gereken rpm paketini çagırıp kolayca programı kurmak olur. İlk yöntemde uygulanması gereken islem sırasıyla kaynak kodu içeren paketi açmak (tar -zxvf programadı.tgz), açılan dizine geçmek (cd programadı) ve burada sırasıyla ./configure, make ve make install komutlarını çagırmak. Çalıstırılabilir (binary) dosyaların nereye eklendigine dikkat edin ve bu islemleri yapmadan önce varsa mutlaka INSTALL ya da README gibi dosyaları okuyun.

Diger yöntemde ise isimiz oldukça kolay, eger dosyanın sonu .rpm ile bitiyor ise rpm -i programadı.rpm yardımıyla sisteme kurabilirsiniz. RPM paketinin içinde hangi dosyaların bulundugunu görmek için ise rpm -qlp programadı.rpm komutunu yazın. Böylece çalıstırılabilecek komutların bir listesini alırsınız.


WİNDOWS ÜZERİNDE LİNUX.....

Linux'u kurabilmek için mutlaka ikinci bir disk bölümü ayarlamak gerekiyor mu? Windows üzerine kuramaz mıyız?


Aslında PhatLinux (www.phatlinux.com) ya da WinLinux (www.winlinux.net) gibi dagıtımlar bu is için biçilmis kaftan, diskinizi bölmeye, Windows'u silmeye gerek yok, hatta tek dosya bile silmeden, güvenle sisteme Linux kurabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken yukarıda yazdıgımız adreslerden bir tanesine gitmek ve Linux'u merak eden ama bir türlü vakit bulup da dolu diskini temizleyememis kullanıcılar için hazırlanmıs dagıtımlardan bir tanesini almak. Dikkat edin, en az 130Mb'lık dosyalar var, bunları indirmek oldukça fazla zamanınızı alır, ama Linux için denemeye deger.



HERHANGİ BİR RESMİ DÜĞME YAPMAK.....

Merhaba, ben ufak tefek bu webmaster'lık isleri ile ugrasıyorum. Web sayfalarım güzel görünsün diye kullanmak üzere bir dügme resmi yaptım ancak ben bile begenmedim, ben bu dügme isini beceremiyorum. Internet'te bu isi bizim için yapanların servislerin oldugunu duymustum ama adreslerini bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olur musunuz?

ADIM 1

Önce dügme yapmak

istediginiz resmi

masaüstüne DUGME.GIF adı altında kaydedin.

Internet'e baglanın ve Web tarayıcınızı açın. http://www.gifworks.com. adresine baglanın.


ADIM 2

Web sayfası örnek resimde de görüldügü gibi bir diyalog kutusu seklinde

tasarlanmıstır. FILE menüsünden OPEN GIF komutunu çalıstırın.


ADIM 3

Browse dügmesine basın. Açılacak olan dosya açma diyalog kutusunu kullanarak masaüstünden

DUGME.GIF dosyasını bulun, OPEN dügmesine basın. Dosya yolu

diyalog kutusunun içerisine

geldikten sonra UPLOAD IMAGE dügmesine basın.


ADIM 4

Örnek resimde de görüldügü gibi GIF dosyası GIFWORKS servisine

gönderilecek ve ekranda görüntülenecek. simdi EFFECTS menüsünden BUTTONIZE komutunu çalıstırın.


ADIM 6

Yapmıs

oldugunuz

dügmeyi

begeniyorsanız üzerine gidip sag fare

dügmesine

basın. Açılacak olan menüden SAVE PICTURE AS komutunu çalıstırın ve dügmeyi sabit diskinizde

istediginiz bir klasöre bir GIF dosyası olarak kaydedin.



ADIM 5

Ekranda ekstradan yeni bir küçük pencere açılacak, içerisinde

resminizin dügme görüntüsü bulunacak. Bu diyalog kutusu içerisindeki ayarları kullanarak dügmenin yüksekligini ayarlayabilir, gölge filan

verebilirsiniz. Her yaptıgınız degisikligin aktif olması için diyalog

kutusu içerisindeki REDRAW dügmesine basmanız gerekli.


ADIM 7

Genelde Web sayfalarında dügmelerin bir

basılı bir de normal hali görüntülenir.

Böylece, fare imleci dügmenin üzerine

geldiginde bir basılmıs izlenimi verilmeye

çalısılır. Eger ekranda görmüs oldugunuz dügmenin basık halini görüntülemek

istiyorsanız BEVEL DIRECTION seçenegini DOWN yapın, tekrar REDRAW dügmesine

basın. Dügmenin basık halini de sag fare

menüsünü kullanarak sabit diskinize

kaydedebilirsiniz.


LINUX KOPYA ALıNıR Mı?.....



Her yerde Linux'u duyar oldum, ama ne ise yaradıgını ve bana ne fayda getirebilecegini bilmiyorum. Kısaca açıklar mısınız? Linux'u kullandıktan sonra kopyalayabilir miyim?

Bu soru sürekli bize soruldugu için çözümler bölümüne iyi gider diye düsündük. Linux, 32 bit, çok kullanıcılı, çok görevli, çok amaçlı bir isletim sistemidir. 1991 yılında Linus Torvalds tarafından bir proje olarak baslatılarak, İnternet'teki pek çok kullanıcının destegiyle gelistirilmistir. Linux'un grafik arayüzü bulunur, bu sayede kullanıcılar Windows'takine benzer bir sekilde bu grafik arayüzle çalısma imkanı bulabilirler. Ayrıca Linux'un en büyük özelligi İnternet'e hazır olarak gelmesidir. Samba ve Mars gibi araçlarla Novell(tm) ve Windows NT(tm) yerine kolayca geçebilir. Linux'un dünya üzerinde 20 milyona yaklasan bir kullanıcı kitlesi vardır ve her geçen gün artmaktadır. Türkiye'de de tahminlere göre 40 bini askın kullanıcısı bulunuyor. GNU ( www.gnu.org), serbest yazılımı destekleyen bir kurulustur. GPL ise, bu kurulusun düzenledigi bir lisanstır. Linux çekirdegi GNU GPL lisanslıdır. Bu da, Linux çekirdegini herkesin serbestçe alması ve kullanabilmesi anlamına gelir. Bir baska deyisle, kimse siz bir yazılımı kopyalıyorsunuz diye ensenize yapısmaz, suçlu kılamaz.


BAsLANGıÇ DOSYALARı.....

DOS altındaki AUTOEXEC.BAT benzeri baslangıç dosyaları LINUX'ta nerededir?

Linux açılırken mutlaka /etc/rc.d/rc.local dosyasını okur; bunun yanında bir kullanıcı sisteme girerken /etc/profile dosyasını da okuyacaktır. Sisteme özgü ayarları /etc/rc.d/rc.local'dan, kullanıcılara özgü ayarları da /etc/profile dosyasından yapabilirsiniz.

GRAFİKLER

Herseyi kurdum ancak Sax ile X-Window grafik arayüzünü ayarlayamıyorum. startx yazınca "Server not installed" hatası alıyorum.Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bazı SuSE dagıtımları, kurulum sırasında XWindow için gerekli sunucuları ve sürücüleri sisteme yerlestiremiyor. Çözüm için gerekli komutlar sırası ile söyle:

1. SuSE Linux CD'sini CD sürücüye koyun. root kullanıcısı ile komut satırından asagıdaki komutları çalıstırın.

# mount /cdrom

# cd /cdrom/suse/

Böylece SuSE CD'sine geçmis bulunuyorsunuz. Kartınız TNT, TNT2, Savage ya da Voodoo dısındaki yeni 3-D kartlardansa, yahut eski sayılabilecek S3 VIRGE, S3 trio 3D ise bu komutları verin:

# cd xsrv2

# rpm -ih xsvga.rpm

Bunlar bittikten sonra tekrar Sax'ı

# sax

komutu ile ya da XF86Setup'ı

# XF86Setup

komutu ile çalıstırarak ayarları yeniden yapın. Her iki komut da SuSE altında grafik kartının ayarlarını yapıyor. Artık startx komutu ile grafik arayüzüne geçebilirsiniz.


INTERNET BAĞLANTıSı.....

Kppp ile baglandıktan sonra 10 saniye içinde hattan düsüyorum. Neden?

Bu sorun tamamen internet servis saglayıcınızdaki ayarlama sorunundan kaynaklanıyor. Asabilmek için /etc/ppp/options dosyasının içine

lcp-max-configure 30

satırını eklemelisiniz.


SISTEM AYARLARı.....

Mandrake ve Red Hat Linux kurduktan sonra sistemle ilgili ayarları nasıl yapabilirim?

Setup komutunu girdikten sonra karsınıza çıkacak olan menüde yeralan alt menülerde X Window ayarları, zaman dilimi ayarları, ses kartı ayarları, fare ayarları, klavye ayarları ve açılısta çalısacak olan sistem servislerinin ayarları yapılabilir.


NEDIR BU CORE......

Sistemde arada sırada "core" isimli bir dosya olusuyor. Bu dosya nedir? Silersem sistemime zarar verir miyim?

O dosyanın hiç bir zararı yoktur, güvenle silebilirsiniz. core dosyası, bir program kendinden beklenmeyecek sekilde anormal bir sekilde hata yapar ve kapanırsa olusturulur. Bu core dosyası o an programın bellekte çalısırken olusturdugu görüntüdür. Usta programcılar core dosyasını inceleyerek programın hangi nedenlerden dolayı kilitlendigini anlayabilirler.


TÜRKÇE KARAKTER PROBLEMI.....

Geçen ayki GNOME yazısını okudum. Sistemim Red Hat 6.0 ve GNOME kurulu bir halde geliyor. Ancak Türkçe karakterler bir sorunum var, ne yazabiliyorum, ne de okuyabiliyorum. Bu sorunumu nasıl düzeltebilirim?

Öncelikle Türkçe sorununu çözebilmek için Red Hat ya da Mandrake ile birlikte gelen Türkçe yazıtiplerini sisteminize kurmus olmanız gerekiyor. Gereken dosyalar XFree86-ISO8859-9-100dpi-fonts,

XFree86-ISO8859-9-75dpi-fonts ve XFree86-ISO8859-9. İlk iki dosya Türkçe yazıtiplerini kurarken son dosya ise gerekli klavye haritasını yükler. Eger Red Hat 5.2 ya da Mandrake 5.3 dagıtımı kullanıyorsanız,

/etc/X11/XF86Config dosyasını sevdiginiz bir metin editörünü yardımıyla açın. Asagıdaki satırların basına,

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"

...

bu satırları ekleyin:

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/75dpi:unscaled"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/100dpi:unscaled"

FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ISO8859-9/misc:unscaled"

Eger Red Hat 6.0 ya da Mandrake 6.0 kullanıyorsanız, /etc/X11/XF86Config dosyasına,

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/100dpi:unscaled"

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/75dpi:unscaled"

FontPath "/usr/share/fonts/ISO8859-9/misc:unscaled"

satırlarını ekleyin.

X Window'a girin. KDE kullanıyorsanız, kvt altında Türkçe karakterleri görmek için bir terminal açın. Terminal içinden Options (Seçenekler) menüsünü seçin. Font'a (Yazıtipi) gidin ve Charset'i "iso-8859-9" olarak degistirin. Font Family için "Courier" en iyi sonucu verecektir.

kvt'den çıkmadan, asagıdaki komutlardan bir tanesini yazın. Bu komut, klavye eslem dosyasını yükleyecektir.

Q klavye için

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.trq

F klavye için

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.trf

Normal klavye için (Alt-Gr tusu yardımıyla Türkçe karakterler basılabiliyor)

xmodmap /usr/X11R6/lib/X11/etc/xmodmap.alt

GNOME-terminal'de Settings -> Preferences -> General -> Font -> Browse menüsüne gidin. Filter altından "iso8859-9"u isaretleyin. Font ile dilediginiz bir yazıtipini kullanmak üzere seçin.

Klavye düzenlerini açılısta seçmek üzere ayarlamak isterseniz, xmodmap satırlarını .xinitrc dosyası içine kopyalayın. Bu durumda X Window'a "startx" komutu yardımıyla geçmelisiniz. Eger açılısta X Window'a düsüyorsanız, yukarıdaki xmodmap satırlarının .Xdefaults dosyasına eklenmesi gerekiyor.


LINUX'DA DOSYA PAYLAsıMı.....

İsyerimizdeki NT makinalar yerine Linux kurduk. su anda hiç bir Windows NT makinası servis vermiyor. Web ve e-posta servislerimiz Linux üzerinde. Ancak dosya paylasımında sorunlar yasıyoruz. Sadece belirli bir dizini kullanıcılara paylastırmak için smb.conf dosyasını ne sekilde yapılandırmamız gerekiyor?

Asagıdaki çözüm, sistemde NT olsun ya da olmasın isinizi görecektir. Kısaca "share level authentication" dedigimiz bu yöntemle, belirli bir dizini, istedigini kullanıcılara paylastırabileceksiniz. Önce, smb.conf dosyasının [global] bölümüne asagıdaki satırları ekleyin.

security = share

encrypt passwords = no

Bu satırların normal olarak smb.conf'ta öntanımlı halde gelmesi gerekiyor. simdi sırada herhangi bir dizini kullanıma açmak var. Asagıdaki örnegi inceleyin.

[web-servisi]

path = /home/httpd/html

usernames = filiz atilim

only users = true

Yukarıda, /home/httpd/html dizinine erisebilecek olan kullanıcıları filiz ve atilim olarak tanımladık. Her iki kullanıcının da Linux tarafında tanımlı olmaları (bir baska deyisle /etc/passwd dosyasında girdilerinin bulunması) gerekiyor. Tabi /home/httpd/html dizinlerinin ayarlarının bu kullanıcılara göre olması gerektigini belirtmemize gerek yok. Artık Linux web sunucunuza "Ag Komsuları" penceresinden baglanabileceksiniz. Samba sunucuya bir isim vermeyi unutmayın


EN SON ÇEKIRDEK SÜRÜMÜ....
Sistemimimdeki çekirdegi sürekli güncel tutmak istiyorum. En son çekirdek sürümünü nereden ögrenebilirim?

Yeni çekirdek çıktıkça http://www.kernel.org adresinde duyurusu yapılır. Biraz daha kısa çözüm istenirse

finger linux@ftp.kernel.org

yardımıyla çekirdegin son güncel sürümü alınabilir.

Linux çekirdegindeki numaralama üç kısımda incelenir: major, minör ve adım. Minör çift sayıysa (örnegin "2.0.37"deki "0") bu o çekirdegin saglam (stable) bir çekirdek oldugunu gösterir. Bu tip çekirdekler herkesin rahatça kullanabilecegi kadar güvenilir olarak kabul edilirler. Buradaki sayı tek ise sözü geçen çekirdek hala gelisim asamasındadır. Üzerinde deneyler yapılmakta ve varsa hatalarından arındırılmakta, daha fazla performans göstermesi için çalısılmaktadı




HANGI PENCERE DENETLEYICISI.....

Duyduguma göre birkaç tane grafik arayüzü varmıs. En iyisi hangisi? Sistemimdeki pencere denetleyicilerini ayrı ayrı nasıl görebilirim?

Sabit diskinizde yeterince yer varsa (80Mb kadar), islemciniz nispeten güçlü (Pentium) ve yeterli bellege sahipseniz KDE'yi seveceksiniz. KDE, sürükle ve bırak sistemini destekleyen nadir pencere yöneticilerinden birisidir. Çalıstırmak için ev dizinindeki .xinitrc dosyasının içine startkde yazın. sasaa ve ihtisam için herseyi yaparım diyorsanız, enlightenment önerilir. .xinitrc dosyasının içine exec enlightenment satırı getirmeniz yeterli. Windowmaker, hem hız hem de islevsellik açısından çok dengeli bir pencere yöneticisi. Biz de severek onu izliyor ve kullanıyoruz. Windowmaker çalıstırmak için .xinitrc içine exec wmaker satırını ekleyin.



X WINDOW ARKA PLAN RENGININ DEĞIsTIRILMESI....


X Window'un arkaplan rengini degistirmek istiyorum. Hangi programlarla yapabilirim?

Bunun için pek çok yöntem mevcut. xsetroot, xv, xloadimage bunlardan sadece birkaçı. xv yardımıyla açılıs sırasında arkaplan rengini degistirmek için .xinitrc dosyası içine, pencere yöneticisini çalıstıran satırın hemen üzerine

xv resim.jpg -root -quit

yazmanız yeterli. resim.jpg yerine tabi hangi resmi arkaplanda görmek isterseniz onu yazın. KDE ve GNOME birer masaüstü olduklarından arkaplan rengini ya da resmini degistirmek için gerekli ayarlamalara sahiptirler.


VMWARE : OS IÇINDE OS....

u ayki CD içinde Star Office paketinin yanı sıra birden fazla isletim sistemini aynı anda kullanmak isteyenleri de düsündük ve vmware'ı da ekledik. vmware, bir sanal platform yaratmak suretiyle Linux ya da Windows NT üzerinde bir baska isletim sistemini çalıstırabiliyor. Bir kenarda Outlook Express çalıstırırken bir kenarda Linux ile Internet baglantısı yapabiliyorsunuz.

Vmware'ın CD içinde gelen sürümü, İnternet'ten kolayca alabileceginiz bir lisans numarasıyla çalısıyor. Asagıdaki yordamları sırasıyla izleyin ve bir vmware lisansına sahip olun.

1. vmware'ın ana sayfasına (www.vmware.com) baglanın ve etkileyici ekran görüntüleriyle kendinizden geçin.

2. vmware for linux baglantısına tıklayın.

3. Sol taraftaki "download" simgesine tıklayın.

4. Beta kullanıcı olarak bir lisans numarası almak için ekranda yeralan 1 numaralı adıma, karsınıza çıkacak olan sayfadan da "If not, please register here" baglantısına tıklayın.

5. Bu sayfadaki tüm boslukları doldurun ve yollayın. Version interest yerine Linux, Linux host OS yerine de vmware'ı çalıstıracagınız sistemi girin. Register tusuna bastıgınız zaman e-posta adresinize lisans dosyası postalanacaktır.

simdi bu gelen lisans dosyasını ne yapacagız? Dosyada yeralan "#Vmware software license" ve "Hash = ...." satırları arasında kalan kısmı license adında bir dosyaya kaydedin. Ev dizini içinde .vmware adında bir dizin açın. license dosyasını .vmware dizinine kaydedin. Örnek olarak gorkem kullanıcısının license dosyası /home/gorkem/.vmware/license olmalıdır.

vmware'ı kurmak da çok kolay. Sadece CD sürücüsünü baglayın ve vmware135.tar.gz dosyasını /usr/local dizinine kopyalayın. Ardından tar -zxvf vmware135.tar.gz komutu ile açın. Yaratılan dizine geçerek ./install.pl komutunu verin.



LİLO'YU NASIL SİLEBİLİRİM.....

Linux kurdum, ancak simdi silmek istiyorum. Ama bilgisayar her açılısında bana LILO: yazılı bir mesaj veriyor. Bu kısmı nasıl geçebilirim?

Linux'u kurarken LILO (Linux Loader) kendisini diskin en basına yazar. MBR de dedigimiz bu bölümü herhangi bir nedenle silmek zorunda kalırsanız MS-DOS imdadınıza yetisir. İçinde fdisk komutu bulunan temiz bir DOS disketiyle sistemi açın ve

fdisk /mbr

yazın. Bu sayede LILO silinecek ve sistem önceki isletim sistemiyle açılabilecektir.


DOS/WINDOWS BÖLÜMLERİNE NASIL ULAsIRIM.....

Linux altından DOS/Windows disk bölümlerine nasıl erisebilirim?


FAT, VFAT ya da NTFS disk bölümlerine mount komutu yardımıyla erisebilirsiniz. Asagıdaki örnekleri sizin için verdik. Eger Windows disk bölümü /dev/hda2'de ise,

mount /dev/hda2 /mnt -t vfat

komutu isinizi görür. DOS bölümüne erismek için vfat yerine MS-DOS kipini de yazabilirsiniz. Windows disk bölümüne erisirken MS-DOS dosya sistemini kullanmanız durumunda dosyalar 8+3 formatta gösterilecektir.


VMWARE NEDİR .....

Vmware, NT, Windows98 ve Linux platformları altında çalısan bir sanal makinedir (virtual machine). vmware yardımıyla bir makinede birden çok isletim sistemi çalıstırabilirsiniz. Örnegin X Window altında hem NT, hem de Windows 98 pencereleri açılabilir. Ayrıca "bridged networking" özelligi ile aynı ethernet kartını birden çok isletim sistemi kullanabiliyor. Ancak vmware nispeten güçlü bir makineye ihtiyaç duyuyor. Biz yaptıgımız denemelerde 96Mb HP Netserver 266 ile iyi sonuçlar aldık. Daha fazla bilgi ve ekran görüntüleri için http://www.vmware.com adresinden erisebileceginiz Vmware ana sayfasına göz atın.VMWare su anda lisanslı olarak satısta...ama siz 1 ay için ilaç'i sitesinden talep edebilirsiniz.....



LİNUX VE AĞ......

Linux'a iki ethernet kartı takarak bagımsız iki agı birlestirmek istiyorum, ancak Linux sadece birinci ethernet kartını görüyor. İkinci ethernet kartımı tanıtmak için ne yapmalıyım?


Linux çekirdegi açılırken sistemde sadece bir ethernet kartı bulundugunu farz eder. Birden fazla ethernet kartı varsa bunların açılıs sırasında belirtilmesi gerekir.

Slackware Linux kullanıyorsanız /etc/lilo.conf içine,

append="ether=0,0,eth0 ether=0,0,eth1"

satırı eklemek yeterlidir. Eger ethernet kartının IRQ ve I/O numaralarını biliyorsanız asagıdaki satırları yazmanız daha uygun olacaktır. Böylece standart dısı bir I/O adresinde bulunan ethernet kartının tanınması garantilenir.

append="ether=12,0x300,eth0 ether=15,0x340,eth1"

Yukarıdaki satırları ekledikten sonra lilo komutunu yazın. Ancak yukarıdaki çözüm modüler ethernet kartı sürücüleri için geçerli degildir. Red Hat Linux gibi modül agırlıklı bir çekirdege sahip olan isletim sistemlerinde /etc/conf.modules dosyası içinde küçük bir degisiklik yapmalısınız. Örnek olarak elinizde iki adet NE2000 ethernet kartı bulunsun. Bunları açılısta tanıtmak için /etc/conf.modules dosyasına

alias eth0 ne

alias eth1 ne

options ne io=0x280,0x300

satırlarını ekleyin. Tekrar açılısta 0x240 ve 0x300 I/O adresleri taranacak ve ethernet kartları bulunacaktır. İki agı baglamak için Ethernet-HOWTO veya Leased-Line mini HOWTO'lara basvurabilirsiniz.

Dehset bir derleme diye düsünüyorum arkadaslar

Alıntıdır

Saygılarımla
Cevapla