Volvo Cars Güvenlik Merkezi’nde Çarpısma Simülasyonu Bölüm Baskanı Anders Djarv, çarpısma testleri üzerine yeni bilgisayar destegi hakkında su açıklamayı yapıyor; “Kendi sınıfında sanal islemler gelistirme konusunda en üst seviyede performansa sahip kaynaklar; Volvo’nun gerçek hayatta kullanılan otomobillerini, pazarın en güvenli arabası yapma amacımızı gerçeklestirmede bize yardımcı olacak.”
Volvo Cars’ın sanal çarpısma simülasyonları kapasitesini ikiye katlamak için yaptıgı bu en son yatırımı, sirketin güvenlik çalısmalarına kendini adadıgının, sanal çarpısma simülasyonları üzerine yapılan gelistirme çalısmalarının ve üç yıl önce uygulamaya konulan, maliyetleri düsüren Linux yedeklemeli sistem kullanımı üzerine kurulan programın dogal bir devamıdır.
Volvo Cars, Volvo 850’nin 1987 yılında gelistirilmesinden bu yana süper bilgisayarları kullanıyor. O dönemde, yüksek kapasiteli bilgisayarlar akım, panel presleme ve çarpısma simülasyonları hesaplamaları konularında kullanılıyordu.
Çalısmalarda ana amaç; simülasyonlar üzerinde çalısan mühendisler için, bir gün önceden test verilerinin sisteme girilerek, ekip elemanlarının sabaha geri geldiklerinde yeterli seviyede bilgi elde edebilmelerini saglamak. Bu sonuçlar, tasarım mühendisleri ile beraber gün boyunca gözden geçirilebiliyor. Bu sekilde aynı gün, gece çalısması için tekrar taze veriler elde ediliyor. Böylece çalısmalar 24 saat boyunca devam edebiliyor.
Yeni süper bilgisayarın kullanım amacı hesaplama sürecini hızlandırmak degil, çok daha fazla gelismis hesaplamayı paralel sekilde gerçeklestirebilmek. Gerekli oldugu takdirde, bilgisayarların tüm gücü tek bir hesaplamayı çok daha kısa bir zamanda elde edebilmek için kullanılabiliyor.
Bugün, süper bilgisayar sanal bir çarpısma testini bes saat içerisinde gerçeklestirebiliyor. Bundan 10 yıl önce böyle bir islem 3 günde tamamlanabiliyordu; üstelik bugünün matematiksel islemleri o zamana göre 10 kat daha fazla (baska bir deyisle daha hassas).
Yüksek islem kapasitesi, Volvo Cars’ın otomobil güvenliginde lider konumunu güçlendirmesinin yanında, ürün gelistirme asamasında zaman ve maliyetleri de düsürüyor.
Bilgisayar simülasyonu, verilerin dogrulanması ve örnegin, kesin yasal gerekliliklerin uygulanması için gelistirme çalısmalarının son asamalarında istenen fiziksel çarpısma testlerinin tam olarak yerini doldurmuyor. Gerçek çarpısma testleri ile simülasyon bir nevi ortak yasama iliskisi vardır ve Volvo Car Güvenlik Merkezi'ndeki uygulamalı testlerin sonucu ikisi arasında oldukça önemli bir uyum oldugunu gösterir.
Sanal gelismeler, Volvo’nun müsterilerine sundugu ”gerçek hayatta güvenlik” anlayısı içerisinde önemli bir unsurdur. Baska bir deyisle, pazara sunulan otomobillerin dünyanın en güvenli araçları arasında yer aldıgı konusunda emin olmalarını saglar.
Yeni süper bilgisayar sistemi içerisinde her biri iki CPU’ya sahip olan 151 node (IBM eServers 325 - p2p baglantılarda her bir bilgisayara node adı verilir) yer alıyor. Bu da toplamda 302 AMD Opteron islemcinin elde edilmesi demek . Sistemde ölçülen kapasite 1.3 TFlop (maksimum). Bu degerler, Volvo’yu otomotiv sanayiinde en hızlı Linux kullanıcılarından biri haline getiriyor. Baska bir deyisle, bu kapasitede bir sistem, kaba bir tahminle evlerde kullanılan standart PC donanımlarının 1000 adedinin üzerinde bir güce sahip.
”Bilgisayar, sanal gelisimi ile birlikte, saglam tasarım çözümlerini üretmede ve optimize etmede kolaylık saglıyor. ” diyor Anders Djarv.
”Gerçek çarpısma testleri ve 35 yıllık gerçek hayatta gerçeklesen yol kazalarından elde edilen bilgiler ile birlestirildiginde, süper bilgisayarımız; müsterilerimize gerçek yol güvenligi saglamamız için mükemmel bir araç. Kimse, bir Volvo satın alırken dünyanın en güvenli araçlarından birini aldıgı konusunda süphe duymamalı.”
Alıntıdır
Saygılarımla