ABD'de okullar Linux'a dönüyor
Indiana'da okullarda Linux isletim sistemi kullanılması ve ögrencilere bu sistem üzerinden egitim verilmesi kararı alındı. Proje kapsamında 300 bin bilgisayara Linspire isletim sistemi yüklenecek.
Bugün dünya genelinde kullanılan masaüstü bilgisayarların yüzde 90'ında Windows isletim sistemi yüklü. Bill Gates'in yönetiminde yola devam eden ve en büyük basarısının uyguladıgı pazarlama stratejisi oldugu ileri sürülen Microsoft, her ne kadar büyük bir pazar payına sahip olsa da zorlayan isletim sistemleri var. Bunlardan en önemlisi Linus Torvalds'ın tohumlarını attıgı Linux. 400'den fazla türevi bulunan Linux isletim sistemi, sunucu sistemlerdeki basarısı ve kararlılıgı ile kendini kabul ettirmis durumda. Her ne kadar Linux'un Microsoft'a degil, Unix'e rakip oldugu, masaüstünde yaygınlasması için biraz zamana ihtiyaç oldugu kabul edilse de, son kullanıcıları Linux'a yönlendirmek için çalısmalar yapılmakta.
Okulda Linux'la tanısacaklar
Gün geçmiyor ki, çesitli ülkelerde, okullarda, kamu kurumlarında veya bankalarda Linux isletim sistemine geçis kararı alındıgını okumayalım. Son gelen haberlerden biri, Amerika'nın Indiana Eyaleti'nden. Indiana'da yüksek okullardaki bilgisayarlara Linux isletim sistemi yüklenmesi ve ögrencilere bu sistem üzerinden egitim verilmesi kararı alındı. Bu çerçevede, Linux temelli bir isletim sistemi olan Linspire sirketi ile anlasma yapıldı. 3 yıl sürecek bu proje kapsamında toplam 300 bin bilgisayara Linspire isletim sistemi yüklenecek. Bu kararın alınmasındaki en önemli etken, maliyet. Windows isletim sistemi ile Microsoft Office yazılımlarının yüksek maliyetli olusu, açık kaynaklı Linux türevi yazılımlara yönelisi hızlandırıyor.
Yazılım maliyetinden tasarruf
Lindows isletim sistemiyle birlikte bilgisayarlarda, internet güvenlik yazılımları, kablosuz ag (Wi-Fi) yazılımları, anında mesajlasma yazılım çözümü (MSN, ICQ, AOL uyumlu), dijital müzik uygulamaları, dijital fotograf yönetimi yazılımı ve web yayıncılıgı araçları ücretsiz yüklenecek. Diger yandan, Linux kullanıcıları Microsoft Office yazılımını aratmayan Star Office ve OpenOffice gibi yazılımları internetten ücretsiz indirip kullanabiliyorlar. Microsoft Office yazılımı Türkiye'de 509 USD + KDV'den (792,22 YTL) satılıyor.
Uyum sorunu asılırsa olacak
Türkiye'de Linux'a yönelisin önündeki en büyük engellerden biri, genelde Windows tabanlı tasarlanan yazılımların Linux'ta çalısmaması. Bir çok internet uygulaması, ilk etapta Windows'a uygun olarak tasarlandıgı için, Linux sürümünün çıkması gecikebiliyor. Ayrıca is hayatında yogun kullanılan bir çok yazılımın da Windows temel alınarak tasarlanması, Linux'un yaygınlasamamasında etkili. Son olarak belirtelim ki, Türkiye'de açık kaynaklı isletim sistemi Linux'a emek veren pek çok olusum var. Hepsi de, yazılım maliyetlerinin en aza indirilmesi ve özgür yazılım için mücadele veriyor.
Alıntıdır
Saygılarımla