Normal olarak kullanılan ATA 33, 40 Pin’lik IDE connector’ü (40 damarlı gri kablo. Damarlar kablo üzerindeki tel sayısıdır.) ile veri akısını saglarken ATA 66 veri yolları 80 Pin’lik IDE connector’ü ile veri akısını saglamaktadır. Bu sebeple bu sekil bir kablo kullanılması gerekir. Ayrıca sistem BIOS’u ATA 66 veri yolunu desteklemeli.
Böyle bir bilgi buldum. Benim BIOS da LG CDRW UDMA33 olarak görünüyor, ve anakarta bidigimiz 40 pin IDE kablosu ile baglı. Ancak NEC DVDRW UDMA66 olarak görünüyor ve oda aynı kablo ile baglı. 80 pinlik IDE connector gören varsa lütfen beni bilgilendirsin.
Ayrıca;
* 7200 rpm ile dönen bir 3.5 inçlik bir sabit diskin içinde bulunan silindirlerin dıs kısmındaki merkez kaç ivmesi, bir insana uygulanan yer çekiminin 647 katıdır.
* Windows NT’nin kullanabildigi en büyük disk kapasitesi 2 Petabyte’dır. Bu öyle bir seydir ki dünya üzerinde yasayan her canlı 20 sayfalık bir word yazısı yazsa 1 petabytelık diskin sadece %0.25 (Binde 25) ‘ini doldurur. (hesap makinem çıkartmadı ama sanırım 25 haneli bir sayı.)
* Bir insan vücudunda depolanabilecek olan statik elektrik, bir hard diskin dakikada 10000 devirle dönen kafasında kullanılan elektrik geriliminden 2500 kat daha fazladır. Düsünün bakalım kendinizi topraklamadan sabit diske tuttugunuzda ne olur!
* Dünya’da kullanılan en hızlı depolama tekniginin holografik veri depolama teknigi oldugunu biliyor muydunuz. Öyle ki kesme seker büyüklügündeki bir kristalin kapasitesi 10 TB’dir. Bu kristalden saniyede 10 ila 50 GB arasında veri okuyabilmek mümkün. Bu sayede bütün internet alemini 2 sigara kutusu kadar yere sıgdırabiliriz ve bütün bunlara 2.5 saatte göz atabiliriz.
ALINTIDIR
* 1024 byte 1 KB (KiloByte)
* 1024 KB 1 MB (MegaByte)
* 1024 MB 1 GB (GigaByte)
* 1024 GB 1 TB (TeraByte)
* 1024 TG 1 PB (PetaByte