Linux Altında Program Kurulumu

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
Mesajlar: 3752
Kayıt: 12 Ara 2006, 12:44
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 3 kez
İletişim:

Linux Altında Program Kurulumu

Mesaj gönderen Kripteks® »

Bir programı kaynak kodundan kurmaya geçmeden önce, program ait README ve INSTALL dosyaları dikkatlice incelenmelidir. Bu dosyalarda programın nasıl derlenecegi ve ayarlanabilecegine dair önemli bilgiler yer almaktadır. Ayrıca derleme isleminin gerçeklesebilmesi için de sisteminizde gcc, automake, autoconf gibi çesitli derleme ve kontrol yazılımlarının kurulu olması gerekmektedir. Bu husularda gerekli bilgiler edinildikten sonra program kurulumuna geçebilirsiniz.

Kaynak kodlardan program kurmanın avantajları:
1-) Sisteminize uygun derleme yapıldıgı için hızda gözle görülür bir artıs olur.
2-) Programların yapısı daha iyi anlasılabilir.


Kaynak kodlardan program kurmanın dezavantajları:
1-) Belirli bir formata uygun olmayan paketler kaldırılmak istendiginde sorun olusturabilir.
2-) Bagımlılık sorunları ile ugrasmak zorunda kalırsınız

Configure

./configure

Bu bir betik dosyasıdır ve programı yazan kisi tarafından hazırlanır. Bu dosya sistemimizi test etmek ve programın derlenmesi, kurulması ve çalısması için gerekli olan sartların saglanıp saglanmadıgı hakkında bilgi toplamaktır.

Bu dosya açıldıkdan sonra standart çıktı birimi olan ekrana herhangi bir hata mesajı gelmemis ise MakeFile adlı bir dosya olusturulur. Dosya olusturuldukdan sonra sıradaki komuta geçilebilir. sayet hata var ise bunlar karsısına no veya error ifdedesi alır. Örnek vermek gerekir ise; gcc no gibi bir hata sistemde gcc programının yüklü olmadıgını belirtmektedir.


Not: Sıkıstırılmıs dosya açıldıkdan sonra dizin içerisinde ./configure ve MakeFile dosyası varsa mutlaka ./configure islemi yapınız. sayet MakeFile dosyası var ./configure yok ise direk ikinci komuta geçebilirsiniz. Bu sekilde olan programlar dagıtımlara özel yapılmıs olabilir veya her sistem ile uyumlu hale getirilmistir. Açıklama yapmak gerekirse Programı yazan kisi epey bir ugrasmıs demekdir.


Make

Bu komut dizindeki MakeFile dosyasını okur. İslem sırasına göre kaynak kodlar derleyerek dizinin içerisine dosyalar olusturulur. Daha program bilgisayara kurulmus demek degildir.. Derleme sırasında ekranda error yazısı görmüyor iseniz hiç bir problem yok demektir.

Retrieved from "http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Make"

Make İnstall

Bu komut aynı make komutu gibi MakeFile dosyasını okur ve dosyadaki islem sırasına göre, make komutu tarafından derlenmis dosyaları gerekli dizinlere kopyalar.

Ancak kaynak kodundan derleme yoluyla program kurulumunda yapılan islemler, herhangi bir yere kaydedilmemektedir. Kde Kpackage, Gnome Synaptic gibi paket yönetim programlarından kaynak koddan derlediginiz programları göremezsiniz, güncelleyemezsiniz ve silemezsiniz. Bir sartla silinebilir: bazı program gelistiriciler, MakeFile dosyası içerisine uninstall destegi eklemis olabilirler. Bu destek mevcut ise, program kurulduktan sonra yazılacak olan

make uninstall komutu ile silinebilir

Checkinstall Programı

Checkinstall programı derleme isleminde make install komutu yerine kullanılır. Bu komut sonucunda yüklenen programın tüm dosyaları sanki bir paket yönetim sistemi ile rpm kurulumu yapıyormus gibi rpm database'sine (veritabanına) kaydedilir. Bu islemden sonra derlenerek kurulan bir program rpm komutları ile veya Kde Kpackage, Gnome Synaptic gibi bir programlar ile kaldırılabilir.

Ayrıca derleme isleminden sonra bir rpm dosyası da olusturulmaktadır. Böylece derlenen programı farklı Linux Dagıtımlarında tekrar derlemeye gerek olmadan .rpm dosyası ile kurabilirsiniz. Checkinstall hem path olayını otomatik yapar hem de kütüphane dosyalarının sisteme tanıtılmasını yapar.

Checkinstall'in kullanımında derleme isleminde; make install komutu yerine Checkinstall komutu kullanılır. Komut yazıldıktan sonra program bizden birkaç ufak bilgi isteyecektir. Olusturulacak rpm'nin açıklaması gibi. Program rpm database'ye (veritabanına) kaydedildikten sonra olusturulan .rpm dosyası /usr/src/ dizini altına baska bir dizine konulur. Bu dagıtımdan dagıtıma degismektedir. Ayrıca .deb paketlerinin bulundugu dizine de atabilir.

Bu programa adresinden ulasabilirsiniz.


Not: Bu sekilde .deb paketleri de hazırlayabilirsiniz; fakat .rpm de olsa, .deb de olsa, sunu da belirtmeden geçemedim, Checkinstall büyük programlarda ( Mb cinsinden ) basarılı olamamaktadır. sahsi düsüncem. Siz deneyebilirsiniz.


Make Clean

make clean komutu ile bir yazılımın derlenmis dosyaları kaldırılır. Örnegin derleme sırasında verdiginiz bir parametre nedeni ile hata mesajı alırsanız, bu komut yardımı ile derleme islemi yeniden baslatmak üzere ayarlayabilirsiniz...

Retrieved from "http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Make_clean"

Make Check

Makefile dosyasında belirtilen sınama islemlerini yerine getirir. Bu sekilde programın kurulumuna geçmeden sisteminizin durumunu ögrenebilirsiniz..

Make Uninstall

Bu komut yardımı ile derlenmis bir yazılımı sisteminizden kaldırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta make uninstall isleminin Makefile dosyasında tanımlanması gerektigidir.

Retrieved from "http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Make_uninstall"

Alıntıdır

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2
Mesajlar: 12535
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1342 kez
Teşekkür edildi: 3222 kez

Re: Linux Altında Program Kurulumu

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bu konuyu forumda en başa taşımak için mesaj yazıyorum.

12 yıl sonra teşekkürler forumdaş Kripteks®
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte2
Exabyte2
Mesajlar: 12535
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1342 kez
Teşekkür edildi: 3222 kez

Re: Linux Altında Program Kurulumu

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Birde burada en sonda alıntı kelimesini yazman anlamsız.Çünkü bu tüm bilgiler GNU Açık Lisansı ile tescillenmiş durumda....Yani kaynak göstermen gerekmiyor....

Eğer Windows olsaydı kaynak göstermen gerekirdi.
Cevapla