Vista için erken mi? Sizce?

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Re@lite
Kilobyte3
Kilobyte3

Vista için erken mi? Sizce?

Mesaj gönderen Re@lite »

Microsoft 2002`den bu yana üstünde çalıstıgı yeni isletim sistemini çıkardı. Artı ve eksilerini inceledik. Resim

Microsoft sözcüleri yeni nesil isletim sistemleri Windows Vista`nın küresel pazarlama kampanyalarında hızlı arama ve dosyalara kolay ulasma, sifre onayına dayalı güvenlik önlemi, virüs ve benzeri zararlılara karsı daha dirençli bir yapı ve görsel açıdan daha gelismis arayüz gibi özelliklerinden söz ediyor. Ancak konuyla ilgili herkesin bildigi gibi Apple dünyası Mac OS X kodlu isletim sisteminde bütün bu özellikleri yıllardır zaten kullanılıyor. Dolayısıyla bir dönem Türkiye`nin yıllardır kendine sembol belledigi baklava, döner gibi kavramların baska ülkeler tarafından sahiplenilmesinin ardından kopan kavganın benzeri bir süredir Microsoft ve Apple arasında yasanıyor. Microsoft Bas Yazılım Mimarı Bill Gates ise bunları reddediyor. Newsweek dergisine verdigi son röportajında benzerlikler için "Belki de yeni projelerimizi halka o kadar erken açıklamamız hataydı" diyerek Apple`ın bu fikirleri kendisinden çaldıgını iddia etti. Cevap da fazla gecikmedi.

Gates, Windows`un Apple`dan daha ileride oldugunu iddia etse de 7 Ocak 2004`te Windows`tan sorumlu en üst düzey yönetici Jim Allchin, Baskan Bill Gates ve İcra Kurulu Baskanı Steve Ballmer`a yazdıgı mektupta Microsoft`un hem kisisel hem kurumsal kullanıcılar için rotasını kaybettigini, gelistirici ekibin hatasız uygulama yazmak, güvenlik ve performans kavramlarını unuttugunu söylüyor ve ekliyordu: "Eger Microsoft`ta çalısıyor olmasaydım gider bir Apple alırdım!".

Kurumlar pek hevesli degil Kökeni neye dayanıyor olursa olsun önümüzdeki dönemde kullanıcıların büyük orandaki kesiminin yeni alacagı bilgisayarlarda Windows Vista ile tanısacagı kesin. Ancak özellikle sirketler kullandıkları mevcut uygulamaların yeni sistemlerde uyumsuzluk çıkarması riskine karsı genellikle güncellemelerden kaçınıyor. Raporlara göre 2001 yılında satısa sunulan Windows XP bir yana, kullanıcıların yüzde 13`ü 1998 yılından kalma ve artık teknik destegi bile kalmayan Windows 98`i kullanıyor.

Sektör uzmanları özellikle kurumların Vista`ya çok yavas bir geçis yapacagını iddia ediyor. Bu konuda Microsoft`un da süpheleri olmalı ki XP`ye sunacagı destegi 2014`e dek uzattıgını açıkladı. Degisime dirençteki en önemli etken yukarıda da degindigimiz gibi uyumsuzluk. Vista da bu konuda ilk ipuçlarını verdi. Öyle ki Microsoft tarafından üretilen Zune adlı müzikçalar bile sorun çıkarıyor. Benzer sekilde dünyanın en çok satan müzikçaları unvanına sahip iPod`un standart uygulaması olan iTunes da Vista üstünde çalısmıyor.

Güvenlik konusundaki ilk sıkıntıysa ses tanıma özelliginden çıktı. Sesli komutları algılama özelligi sayesinde yetkisiz kisilerin de kullanıp dosya silme, kopyalama hatta bilgisayarı kapatma için bile kullanabildigi ortaya çıktı.

Diger yandan oyunlarda da durum iç açıcı degil. Sahip oldugu 300 oyunla sektörün en büyüklerinen WildTangent yaptıgı açıklamada Vista`da oyunlarının yüzde 90`ının çalısmadıgını açıkladı. Kullanıcı forumlarındaki tartısmalarda `En iyi sistem çalısan sistemdir` cümlesi sıkça kullanılıyor. Zira çok üst düzey bir konfigürasyona ihtiyaç duyması, altı farklı seçenege sahip olması ve fiyatı yüzünden birçok kullanıcıyı kendinden bir süre uzak tutacak gibi görünüyor. Yapılan performans testlerinde de mevcut uygulamalarda ciddi performans kaybı yarattıgı ortaya konulmus durumda!!!

ALINTIDIR
Kullanıcı avatarı
Kripteks®
Terabyte1
Terabyte1
İletişim:

Re: Vista için erken mi? Sizce?

Mesaj gönderen Kripteks® »

Niçin erken olsun ki xp hala harika belki ama yigidi öldür hakkını yeme demisler tamam kabul etmek lasım fakat simdi zaten xp den yola çıkılarak olusturdular bu isletim sisetmini geçmek sadece donanımsal açıdan bir problem yaratıcak gibi görünüyor belli bir kesime yoksa o zaman vista için erken dersek xp için de eskidi geç artık demeliyiz..ama herkezin görüsü var tabi bu görüsleri hiçe saymak mümkün degil

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
nemesis_35
Kilobyte2
Kilobyte2

Mesaj gönderen nemesis_35 »

bence daha erken hem fiyatların düsmesi lazım tabi yasal kullanmak isteyenler için hemde sistemin biraz oturması lazım