Kisaca;
Bilgisayariniz herhangi bir Server`a ihtiyac duymadan ASP dosyalarini calistirabilir. Ancak bunun icin bilgisayariniza Microsoft`un Personal Web Server (PWS-Kisisel Web Sunucusu) veya Internet Information Services (IIS-Internet Bilgi Hizmetleri) kurulmus olmali.
Kendi Bilgisayarinizda Nasil ASP calistirirsinizü
Ilk olarak ciddi bir bicimde ASP kullanmak istiyorsaniz Windows 98 kullanmalisiniz, eger ASP kullanma konusunda gercekten ciddiyseniz Windows 2000`i tercih etmelisiniz. ü
ASP icin, Bilgisayarinizda PWS veya IIS kurulmasi gerektigini belirtmistik. Simdi kullandiginiz Windows isletim sistemlerine göre nasil bir kurulum asamasi gecireceginizi belirtelim.
Windows 98 üzerinde ASP icin PWS Kurulumu
1- Windows 98 kurulum CD`si icerisindeki Add-ons klasöründe PWS adli klasörü bulup âsetup.exeâ dosyasini calistirin.
2- Bilgisayarinizdaki sabit disk üzerinde Inetpub isimli bir klasör olusmus olmali. Tiklayin acin ve wwwroot adli klasörü bulun.
3- Buraya yeni bir klasör acin ve adini benimwebim gibi bir isim verin.
4- Daha sonra yazmis oldugunuz ASP kodlarini olusturdugunuz bu âbenimwebimâ klasörüne uzantisi .asp olacak sekilde (ör. ilksayfam.asp) kaydedin.
5- Olusturulan Web sunucusunun calistigindan emin olun. Bilgisayarinizda saat simgesinin yanindaki bölümde bir PWS ikonu görmelisiniz. Bu simgeye tiklayip âStartâ butonuna basilmis olmali.
6- Internet tarayici programinizi (Internet Explorer, Firefox vs.) acip adres satirina â http://localhost/benimwebim/ilksayfam.asp â yazdiginizda ilk asp kodlarinizla olusturdugunuz sayfayi görebiliyor olmaniz gerekir.
Windows ME üzerinde ASP calistirmak icin PWS Kurulumu
⢠Windows 98 üzerinde yapilan islemler ayni sekilde Windows ME icin de gecerlidir.
Windows 2000 üzerinde ASP calistirmak icin IIS Kurulumu
1- Start - Baslat cubugundan Settings - Ayarlar menüsüne oradan da Control Panel - Denetim Masasina gelin.
2- Control Panel â Denetim Masasindayken Add / Remove Programs â Program Ekle / Kaldir butonuna tiklayip acin.
3- Buradan Add / Remove Windows Components â Windows Bilesenlerini Ekle / Kaldir bölümüne tiklayin.
4- Gelen yardim sihirbazindan Internet Information Services yazisinin yanindaki onay kutusunu isaretleyip Ok â Tamam tusuna basin.
5- Sabit diskinizde Inetpub isimli bir klasör olusturulmus olmali.
6- Inetpub klasörünü acin ve icerisindeki wwwroot isimli klasörü bulun.
7- Bu wwwroot altinda yeni bir klasör olusturup adini âbenimwebimâ gibi bir isim verin.
8- Artik ASP kodlarinizi olusturup âbenimwebimâ klasörü altina uzantisi .asp olacak sekilde kaydedebilirsiniz.
9- Bu arada Web Sunucunuzun calistigindan emin olmaniz gerekmekte. Sistem saatinin hemen yaninda bir IIS simgesi görüyor olmalisiniz. Bu simgeye tiklayarak acip âStartâ butonuna basin.
7- Son olarak yazmis oldugunuz ASP kodlariyla olusturulmus ilk sayfanizi görüntülemek üzere Internet tarayici programinizin (Internet Explorer vs.) adres satirina âhttp://localhost/benimwebim/ilksayfam.aspâ yazdiginizda ilk asp kodlarinizla olusturdugunuz sayfayi görebilirsiniz.
Windows XP Home Edition üzerinde ASP icin IIS Kurulumu
⢠Windows XP Home Edition üzerinde IIS normal yollarla kurulamamakta. Ancak kendi tecrübemden hatirladigim kadariyla eski XP home sistemime birkac ayar cektikten sonra gayet güzel kurulmustu. Internet`teki Türkce sitelerde kurulumu göremedim. Eger XP Home Edition icin ihtiyaciniz varsa PM atin, gelen talebe göre Ingilizce kaynaklardan Türkce`ye cevirip ayri baslikta yazayim.
Windows XP Professional üzerinde ASP icin IIS Kurulumu
1- Windows XP Pro. Kurulum CD`sini sürücüye yerlestirin. Start - Baslat cubugundan Settings - Ayarlar menüsüne oradan da Control Panel - Denetim Masasina gelin.
2- Control Panel â Denetim Masasindayken Add / Remove Programs â Program Ekle / Kaldir butonuna tiklayip acin.
3- Buradan Add / Remove Windows Components â Windows Bilesenlerini Ekle / Kaldir bölümüne tiklayin.
4- Gelen yardim sihirbazindan Internet Information Services yazisinin yanindaki onay kutusunu isaretleyip Ok â Tamam tusuna basin.
5- Sabit diskinizde Inetpub isimli bir klasör olusturulmus olmali.
6- Inetpub klasörünü acin ve icerisindeki wwwroot isimli klasörü bulun.
7- Bu wwwroot altinda yeni bir klasör olusturup adini âbenimwebimâ gibi bir isim verin.
8- Artik ASP kodlarinizi olusturup âbenimwebimâ klasörü altina uzantisi .asp olacak sekilde kaydedebilirsiniz.
9- Web sunucunuzun calistigindan emin olmak icin Control Panel-Denetim Masasi`na gelip Administrative Tools, Yönetim Araclari bölümünü acin. Artik IIS simgesine cift tiklayip calistirabilirsiniz.
10- Yazdigini ASP kodlariyla olusturulmus ilk sayfanizi görüntülemek üzere Internet Explorer vs. adres satirina âhttp://localhost/benimwebim/ilksayfam.aspâ yazdiginizda sayfanizi görebilirsiniz
Windows Server 2003 (Windows.net Server) üzerinde ASP icin IIS calistirmak
1- Windows Server 2003`ü baslattiginizda âManage Your Serverâ Sunucunuzu Yönetin sihirbazini görürsünüz.
2- Eger sihirbaz görünmezse Contol Panel- Denetim Masasindan Administrative Tools â Yönetim Araclari secenegine gidip âManage Your Serverâ simgesine tiklayin.
3- Sihirbaz üzerinde âAdd or Remove a Roleâ Bir rol ekle veya kaldir yazisina tiklayip Next â sonraki tusuna basin.
4- Custom Configuration â Ayarlari özellestir yazisina tiklayip gecin.
5- Application Server Role âUygulama Sunucu Rolü yazisini secip gecin.
6- Enable ASP.NET â ASP.NET`i etkinlestir deyip gecin.
7- Simdi bu kurulum asamasinda sizden Server 2003 CD`si istenebilir. CD`yi sürücüye takip calistirin ve yükleme isleminin bitmesini, Finish yazisini görene kadar bekleyin.
8- Simdi sihirbaz Application Server Rol`ün yüklendigini göstermeli.
9- Application Server Managament Console (MMC) getirmek üzere âManage This Application Serverâa tiklayin.
10- Internet Information Services (IIS) Manager`a tiklayip acin ve sunucunuzu ve Web site klasörünüzü kurun.
11- Default, hazir olarak Web sitenizi görüyor olmalisiniz.
12- Internet Information Server (IIS) Manager icerisindeyken Web Services Extensions (Web Hizmetleri Eklentileri) klasörüne tiklayin.
13- Burada Active Server Pages (ASP) are Prohibited (Aktif Sunucu Sayfalari (ASP- engellenmis) oldugunu görürsünüz.
14- Active Server Pages yazisini atiflestirin ve Allow (Izin ver) tusuna tiklayin.
15- Islem tamam. Bilgisayarinizda artik ASP aktiftir. Hayirli ugurlu olsun.
alintidir..
ASP server Kurmak
Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
“Internet ve Network” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap