Modem sözü kulaginiza calininca akliniza ilk ne geliyor? İnternet mi? Evet, hemen hepimiz icin bu böyle. Ama siki durun, modemle baska seyler de yapabilirsiniz, mesela faks alip göndermek gibi. Kablo modem ya da ADSL baglantisina gectikten sonra modeminiz öylece bir kenarda toz topluyorsa neden faks cihazi yerine kullanmayasiniz? Eger bu atölye calismasini okuduktan sonra bir faks/modem almaya ve kullanmaya karar verirseniz haberiniz olsun; bu bilesenleri bugün bile cok ucuza satin alabilirsiniz.
ödeyeceginiz para, ayri bir faks makinesinin bedelinin onda biri bile degil. cogu siradan faks makinesi termal kagit kullanir ki, bu kagit üzerindeki bilgileri uzun süre tutamaz. Ama eger PC kullanirsaniz, yazicinizdan fakslari siradan A4 kagitlarina basmak icin faydalanabilirsiniz. Böylece önemli faks mesajlarini istediginiz kadar saklayabilirsiniz.
Piyasada birbirinden iyi cok sayida ücüncü parti faks yazilimi mevcut. Ama cebimden hic para cikmasin diyorsaniz, Windows XP, temel faks ihtiyaclarinizi karsilayacak âFaks Servisleriâ adinda, kolay kullanimli bir aracla birlikte geliyor. Asagidaki adimlari izlemeniz yeterli; PC`nizi kullanarak faks alip göndermenin ne kadar kolay olduguna siz de sasiracaksiniz.
1. ADIM: Modem kurulumu
Bilgisayarinizda bir modem olmadigi sürece faks göndermeniz mümkün degil. Hala cevirmeli ag baglantisi kullananlar (ya da genis bant internet baglantisina gectikten sonra bile modemini kaldirip atmamis olanlar) sansli. Günümüzde dizüstü bilgisayarlarin da hemen hepsinde modem bulunuyor.
sayet modeminiz yoksa dahili ya da harici olanlar arasinda secim yapabilir; kendiniz takabileceginiz gibi, modemi kurma asamasinda arkadaslarinizdan ya da bilgisayar teknisyenlerinden yardim isteyebilirsiniz.
2. ADIM: Faks Hizmetleri kurulumu
Faks Hizmetleri Windows`a yüklü durumda gelmiyor. Kurmak icin asagidakileri yapmaniz gerekli:
- Denetim Masasi / Program Ekle veya Kaldir secenegine gidip Windows Bilesenlerini Ekle veya Kaldir`a tiklayin.
- Faks Hizmetleri onay kutusunu etkinlestirin, Windows XP CD`sini optik sürücünüze yerlestirdikten sonra İleri`ye basin. İslem sona erince Tamam`a basin. Hepsi bu kadar!
3. ADIM: Faks Servisleri`ni yapilandirma
Artik Faks Servisleri`ni calistirmak icin tek yapmaniz gereken Baslat / Programlar / Donatilar / İletisim / Faks yolunu takip etmek. Faks Konsolu`na tiklayin. Bu sizi Faks Yapilandirma Sihirbazi`na götürecek.
- Faks Yapilandirma Sihirbazi acildiktan sonra İleri`ye basin ve gereken alanlari doldurun.
- Acilir listeden modeminizi sectikten sonra Alimi Etkinlestir secenegine tiklayin ve yanitlama modunu secin.
- simdi de faks iletinizle birlikte gönderilecek faks numaranizi ve isyeri adinizi belirten CSID ve TSID bilgilerinizi girin.
- Yönlendirme seceneklerine ulasmak icin İleri`ye tiklayin. Bu kisimdan, gelen fakslarin belli bir yazicidan basilmasini ya da bir kopyasinin bir klasörde saklanmasini istediginizi belirtebilirsiniz.
- simdi Son`a basin.
4. ADIM: Faks yollama
Faks yazici sürücüsü Yazicilar ve Fakslar kismina eklendigine göre, artik Yazdir seceneg i bulunan tüm programlardan faks gönderebilirsiniz.
- Sözgelimi, bir Word belgesinin icerigini fakslamak istiyorsaniz söz konusu belgeyi acin, Dosya / Yazdir secenegine gidin ve yaziciyi Fax olarak degistirin.
- Tamam`a tikladiginizda bir Faks Gönderme Sihirbazi iletisim penceresi acilacak. önce İleri`ye tiklayin, sonra alicinin adini ve faks numarasini girin. simdi Ekle`ye ve ardindan İleri`ye basin.
- Eger faksa bir kapak sayfasi eklemek istiyorsaniz, Asagidaki bilgileri iceren bir kapak sayfasi sablonu secin kismindaki kutuyu secili hale getirin. Gözünüze hos gelen bir sablonu secin, Konu kismini doldurun, bir mesaj ekleyin ve devam edin.
- Faksin gönderilis saatini ve önceligini sectikten sonra Faks önizlemesi dügmesine basip, iletinin gönderilmeden önceki son seklini görün.
- Son`a bastiginizda, faks belirttiginiz vakitte gönderilecek.
- Eger bir sayfayi tarayip da fakslamak istiyorsaniz, bir tarayiciya ihtiyaciniz olacak. Bu durumda, öncelikle fakslamak istediginiz sayfalari tarayip tek bir belge haline dönüstürün. Sonra yazici olarak Fax sürücüsünü secip her zamanki gibi devam edin. PC`nizden gönderdiginiz fakslari almak icin, alicinin bir faks cihazina ihtiyaci yok. Karsi bilgisayarin sizinkine benzer bir düzenege sahip olmasi yeterli.
5. ADIM: Faks almak
Faks almak adeta cocuk oyuncagi. Faks konsolunu acik birakin. Eger telefon caldiktan sonra faksi devreye girecek sekilde ayarladiysaniz mesaj kendiliginden alinacakti r.
- Bir faksi otomatik olarak degil de elle almak icin, Dosya / simdi Faks Al komutuna ya da faks cagrisi sirasinda, arac cubugundaki ikinci dügme olan simdi Al dügmesine basin.
- Gelen faksi, konsoldaki Gelenler klasöründen görüntüleyebilirsiniz.
6. ADIM: Faks yönetimi
Bir e-posta istemcisi nasil e-postalarinizi yönetirse, faks konsolu da fakslarinizi yönetmek üzere tasarlanmis bir yardimci aractir. Gönderilen, alinan ve beklemede olan tüm fakslar kendilerine ait klasörlerde saklanir.
- Fakslarin kopyalarini yazdirabilir veya e-postayla gönderebilirsiniz. Bir faksi e-postalamak icin üzerine farenin sag tusuyla tiklayin ve kisayol menüsünden Gönder secenegini isaretleyin. simdi öntanimli e-posta istemciniz hazir bir sablonla acilacak, dosya eki kisminda da TIF resmi halinde faksiniz bulunacak. Göndermek icin e-posta adresini ve konuyu yazmaniz yeterli.
- Bir faksi TIF dosyasi halinde kaydetmek de elinizde. Bunun icin, bir faks mesajina sag tusla tiklayip kisayol menüsünden Farkli kaydet`i secin. Kaydedeceginiz konuma göz atin, bir dosya adi belirtin, faksi resim olarak kaydetmek icin de Kaydet dügmesine basin.
- Bir faksin ayrintilarini görüntülemek icin üzerine sag tusla tiklayin ve özellikler`i secin. Alici, gönderici ve belge özelliklerine dair tüm ayrintilar bir iletisim penceresinde karsiniza gelecek.
- Faks ayarlarini ve kullanici bilgilerini yapilandirmak icin Araclar menüsünü de kullanabilirsiniz. Bu menüden Kisisel Kapak Sayfalari`ni secerek özellestirilmis kapak sayfalari yaratabilirsiniz. Söz konusu secenek, yeni sayfalar yaratmakta ya da mevcut sayfalari düzenlemekte kullanabileceginiz Faks Kapak Sayfasi Düzenleyici yazilimini calistiriyor.
- Faks konsolunun sundugu daha bircok faydali özellik var. Yazilimi biraz kurcalayarak ne ise yaradiklarini ve bunlari nasil kullanacaginizi bulabilirsiniz.
chiptr