Giris
Linux kullanmamıza ragmen bir antivirüs programına ihtiyacımız olup olmadıgı ara ara tartısılmaktadır. Forumlarda gezindigimizde bir antivirüs programının ne oldugu, ne ise yaradıgı ve gerekli olup olmadıgı hakkında yanlıs anlasılmalar oldugu görülebilir. Umarım bu yazı Linux için antivirüs programı gerekliligi karısıklıgını az da olsa giderir.
Bir Linux Anti-virüs programı ne degildir
Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiginde; herhangi bir seyin virüs tarafından etkilendigini anlamak için arka planda çalısan ve gerektiginde dosyaları tarayan (veya düzenli bir sekilde tüm sistemi) bir program düsünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalısan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.
Linux anti-virüs programları bu yolla çalısmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalısan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.
Peki Linux üzerinde Windows virüsleri için neden endiselenmeliyim?
Eger Linux kullanıyorsanız pratikte bir Windows virüsüne karsı bagısıklıgınız vardır. Peki bu durumda sizin bilgisayarınızda çalısmayacak (Wine hariç) ve sizi etkilemeyecek virüsler için dosyaları taratmaya neden ihtiyacınız var? Basit cevap: Yok. Ancak durum bundan biraz daha karısık.
E-posta Sunucuları
Linux anti-virüs programlarının büyük çogunlugu e-posta sunucularında çalısır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediginizde istemcinizin baglandıgı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol oldugundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savastaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çogu Linux kullandıgından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlasılır. Eger ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, agınıza girmeye (veya dısarı çıkmaya) çalısan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.
Dosya Sunucuları
Anti-virüs programını kullanmak isteyebileceginiz bir baska ortam ise çoklu kullanıcılar tarafından (bu kullanıcıların hepsine güvenseniz bile) paylasılan dosya sunucularıdır. Dosya sunucuları temel olarak veri depolarıdır. Bu sunuculardaki bazı dosyaların kaynagı mesru olabilir, ancak her dosyanın kaynagını bilmek mümkün degildir. Bir anti-virüs programı kullanmak; birisinin, örnegin bir P2P agından, çekmis oldugu virüslü bir dosyayı sizin dosya sunucunuza göndermesi durumunda, diger kullanıcıların da bu virüsü kapmasını engeller.
Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?
Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne ise yaradıgını biliyorsunuz. Eger sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmıs durumdadır. Eger agınızda Windows makineler varsa ve dosya paylasımı yapıyorsanız, diger makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.
Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandıgımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalısır vaziyette ayarlı degil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadıgımdan ve çok fazla dosya transferi gerçeklestirmedigimden gerek duymuyorum. Eger kaynagı süpheli bir dosya ile karsılasırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaslarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmedigim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.
Sonuç
Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karısıklıkları gidermis ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmisimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandıgınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.
Yazının kaynagı: http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php
Çeviri: Serkan ÇALIs
Linux ve Antivirus Programları
Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap