Vista'dan XP'ye geri nasıl dönülür?

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
editci
Megabyte2
Megabyte2

Vista'dan XP'ye geri nasıl dönülür?

Mesaj gönderen editci »

Resim

Bir gerçek var ki; Vista, Microsoft’un bugüne kadar ürettigi tüm isletim sistemleri içerisinde Windows ME ile birlikte en fazla tepkiyi toplayan ürünü oldu. Windows Vista kimileri için bir hayal kırıklıgı, kimileri içinse vazgeçilmez bir isletim sistemi olarak degerlendiriliyor. Aslında Vista için her seyin çok iyi basladıgını söyleyebiliriz.

Heyecanla beklenen ve merak uyandıran bu isletim sistemi piyasaya sürüldügünde bilgisayar üreticileri ürünlerini Vista ile birlikte satmaya basladılar. Fakat gözden kaçan önemli bir detay bu ürünleri satın alan müsterileri memnuniyetsizlige dogru sürükledi. Vista’nın çalısması için gerekli olan en düsük yapılandırma 512 MB bellege sahip olmalıydı. Buradaki en düsük sözü, en uygun anlamına gelmiyor. Çünkü Vista’nın ferah ferah çalısması için 1 GB, hatta daha fazla bellege ve 2 GHz üzerinde bir islemci gücüne ihtiyacı var. Yani 1.5 GHz islemcili 512 MB bellekli dizüstüler üzerinde Vista’yı satısa sunmak hem üreticiler için, hem de Microsoft için son derece yanlıs bir adım oldu. Bunun bir göstergesi de basta Dell olmak üzere çok sayıda üretici müsterilerine XP’ye dönüs kampanyaları, bir baska deyisle “downgrade” seçenekleri sundular.

Kimler downgrade yapabilir?

Satın aldıgımız Vista, ürünün satıs ve kullanım sözlesmesinde yer alan bir madde XP’ye ücretsiz dönüs yapabilecegimizi belirtiyor. Ancak bu madde her Vista sürümünde yer almıyor. Eger bir Ultimate veya Business sürümüne sahipseniz sanslısınız. Sözlesmedeki bu madde sayesinde kolayca XP’ye dönebilirsiniz.

Eger Vista Home sürümlerinden birine veya Starter Edition’a sahipseniz XP’ye geri dönemiyorsunuz. En azından ücretsiz olarak bunu yapmanız mümkün degil. Ücretli olarak yaptıgınızda da herhangi bir indirim alamıyorsunuz. Yani tamamen yeni bir Windows XP almalısınız. Ancak Microsoft Türkiye yetkilisiyle yaptıgımız görüsmede bize söyle bir seçenegin de var oldugunu söylediler. O seçenek de kullanıcının önce Ultimate veya Business’a geçis yapacagı, sonra dilenirse XP Pro sürümüne dönebilecegi seklindeydi. Bunun kulaga biraz saçma geldigini belirtmeden geçemeyecegiz. Çünkü Vista Home alanların en azından Windows XP Home sürümlerine geri dönüs sansı olmalıydı. Bu ne yazık ki mümkün degil.

XP gelirse Vista gider mi?

Satın aldıgınız Vista Ultimate veya Business sürümünden vazgeçtiniz ve XP’ye dönmeye karar verdiniz. Yapacagınız ilk is Microsoft Türkiye’yi 444 67 87 numaralı telefondan aramak olacak. Satıs yetkilisine ben istemiyorum Vista filan, bana XP’mi geri verin dedikten sonra, satın aldıgınız Vista’nın faturasını göndereceksiniz. Microsoft Türkiye de size Windows XP Pro sürümü için bir ürün anahtarı verecek. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta Microsoft’un sadece ürün anahtarı vermesi. Yani adresinize yeni bir kurulum CD’si postalamayacak. Siz sagdan soldan buldugunuz bir CD ile XP’yi kurduktan sonra 0800 211 39 39 numaralı ücretsiz telefondan ürününüzü etkinlestirebilirsiniz. XP’ye geçmeniz elinizdeki Vista sürümünü de aynı anda kullanabileceginiz anlamına gelmiyor. Ancak günün birinde yeter bu kadar XP, artık Vista’ya geçeyim dediginizde elinizdeki Vista’yı yeniden yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Kısacası aynı anda iki isletim sistemini birden kullanamıyorsunuz. Ama Home sürümüne sahipseniz zaten bir downgrade durumu söz konusu olamayacagından bu tür bir konuyu düsünmek zorunda degilsiniz.

Her sey tamam, simdi ne olacak?

XP’ye için gerekli islemleri yaptınız ve bir kurulum CD’si edindiniz. Bilgisayarınızda yüklü olan Vista ile göz göze geldiniz ve bu kadar yedegi nasıl alacagım diye düsünmeye basladınız. Öncelikle suna karar vermelisiniz, yeniden bir XP kurulumu mu yapacaksınız? Yoksa iki isletim sistemini de aynı anda kullanmaya mı düsünüyorsunuz? Eger ikinci seçenegi uygulamak istiyorsanız Vista Boot Manager’ı kullanarak bunu gerçeklestirebilirsiniz. Ama bunun o kadar kolay olmadıgını söylemeliyiz. Bu sancıyı yasamamak için D sürücüsü gibi farklı bir partisyona temiz bir Windows XP kurun ve Avanquest’in System Commander 9 isimli yazılımını kullanın. Dual Boot sorununu çözecektir. Ama ilk seçenegi düsünüyor ve Vista’yı daha fazla bilgisayarınızda görmek istemiyorsanız o zaman kolları sıvayın ve yazımızı okumaya devam edin.

"Downgrade" neyin nesi?

Bunca yıl her zaman “upgrade” terimini içeren makaleler yazdık. Dolayısıyla teknolojiyle ilgilenenler bu kelimenin yükseltme anlamına geldigini bilirler. Yani lisanslı bir Windows XP sürümünü daha uygun fiyata Vista’ya yükseltmek buna örnek olarak gösterilebilir. Downgrade ise bir alt sürüme geçmek için kullanılan bir terim. Vista sürümlerinden bir önceki sürüm olan Windows XP Pro’ya geçis bu kelimeyi tam anlamıyla açıklıyor.
Kullanıcı avatarı
drog_1
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen drog_1 »

güzel makale
tesekürler...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Gecengün Bir laptop getirdiler , Format sirasinda HDD i görmüyormus , ok dedim bakalim ne yapabiliriz (laptop 3,5 yillik) , herzaman oldugu gibi driver yedekleme ile ise basladim , sonrasinda Xp Cd mi taktim ve baktim cidden görmüyor ,biostan gerekli ayarlamayi yapayim dedim , biosun o kisimlari kurcalanmasin diye kilitli (ilginc) internetten laptopun sayfasina girip SATA raid driverini indirdim , baslangicta F6 ya bstim ve ve iste driverin yolunu gösterecegim ekran geldi tabii ki disketi takin falan diyor neyse browseden Usb bellekteki sürücüyü göstermek geldi aklima , garip bir sekilde Usb deki driveri görmüyor (aldik dedim basimiza belayi) , Cd ye yazdim yine görmedi , eh baska care kalmadi elimdeki Vista lite Cd sini taktim , haliyle HDD i görmüyor browseden Usb deki SATA raid driveri gösterince bingo , HDD i gördü (aklima bir seytanlik geldi hemen o anda Xp Cd sini taktim , yemedi) Neyse elimiz mahkum 512 Mb hafizali , 1.7 GHZ islemcili alete Vista kurulacak (Baska caresi yok) formati attim kurulumu yaptim , 512 Mb Ramli Laptopta vistanin kullandigi RAm miktari 280 -300 Mb ti (Vista Lite) , driverlarini da indirip kurdum , cillop gibi oldu.
Simdi bu vista 300 Mb Ram kullanilir hale getirilebiliyorsa neden 1 GB Ram kullansin diye yapilmis anlamis degilim , Hardware üreticileriyle bukadar da paslasilmazki

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön