Microsoft'a rekor ceza

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Laneth
Gigabyte1
Gigabyte1

Microsoft'a rekor ceza

Mesaj gönderen Laneth »

Microsoft'a 899 milyon avro yeni para cezası verildi.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, rekabeti ihlalde ısrarcı olmakla suçladıgı yazılım devi Microsoft'a 899 milyon avro yeni para cezası verdi.

Rekabeti ihlal sorusturmasında pazar hakimiyetini kötüye kullandıgı gerekçesiyle Microsoft'a daha önce de 778 milyon avro para cezası uygulayan AB Komisyonunun son kararla birlikte sirkete kestigi fatura toplamı 1,68 milyar avroyu buldu.

AB Komisyonunun rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes, 50 yıllık AB rekabet politikası tarihinde Microsoft'un rekabeti ihlal kararlarına uymadıgı için ikinci kez cezalandırılan ilk sirket oldugunu belirterek ''Umarım bugün uyguladıgımız cezayla, Microsoft'un kararlara uymama konusundaki karanlık defteri kapanır'' dedi.

Microsoft'tan yapılan açıklamada, AB Komisyonunun para cezası kararının sirket tarafından detaylı sekilde incelenecegi belirtilerek ''konunun daha sonra çözülen geçmisteki sorunlardan kaynaklandıgı'' ifade edildi.

-DAVANIN GELİsİMİ-

AB Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet sorusturmasını, Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine baslatmıstı.

Gelistirdigi sunucu programlarını Microsoft'ın Windows isletim sistemine entegre edemedigini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıstı.

Microsoft'u resmi olarak ilk kez Agustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, sorusturmayı derinlestirerek bir yıl sonra sirkete gönderdigi ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak sekilde genisletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows isletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu.

AB Komisyonu, yeni sikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u, Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylasmasını ve Windows isletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine basvuran Microsoft, sonuç alamazken, AB Komisyonunun kararları uyarınca 2005 yılında piyasaya sürdügü medya oynatıcısız Windows isletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karsılastı.

Bu arada Microsoft'un gerekli rekabet kriterlerini karsılamadıgını düsünen AB Komisyonu, 2006 yılında sirketi 280,5 milyon avroluk ikinci para cezasına çarptırdı.

Cezanın iptali için Lüksemburg'daki AB mahkemesine giden Microsoft, kararın kesinlesmesi üzerine AB Komisyonunun endiselerini giderecek adımlar arayısına yöneldi.

gercekgundem.com