Ubuntu Compiz Fusion Kurulumu (Detaylı)

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen Squirrel »

Evet arkadaslar burada ubuntu kullananlar için compiz fusion kurulumunu anlatmaya çalısacagım kendim ATİ x1300 Pro ekran kartı ile ubuntu 7.10 da çalıstırmayı basardım internette bu konu ile ilgili pek detaylı anlatım bulmak zor bende ubuntu ile yeni tanıstım bu yüzden karsılastıgınız sorunları bu baslık altına yazarsanız hep beraber çözüm bulamaya çalısalım.

İlk önce linux kullanıcılarının en büyük sorunu ekran kartı tanıtımını yapmaya çalısalım.

Bunun kolay bir yöntemi sisteminizdeki ekran kartı marka ve modelini tanıyarak en güncel uyumlu driveri otomatik yükleyip kuran Envy yazılımı.

Envy bu linkten indirelim.

İndirdikten sonra Envy sisteme kurulacak ve /Uygulamalar/Sistem Araçları/Envy bölümünden çalıstıracagız.

Çalıstırdıktan sonra ekran kartımızı seçip uygula dememiz yeterli. Arkanıza yaslanınçünkü envy driveri internetten indirip kurulumunu otomatik yapacak e tabi buda biraz zaman demek oluyor

ATI chipsetli bir kartınız varsa bu islem sonunda biraz sorun yasayabilirsiniz ben 3 denemeden sonra sonuç aldım bilginize bazen yüklenen driver sorunsuz çalısmayabiliyor vazgeçmek yokkk ugrasmaya devamm eger grafikleriniz 3d efektleri desteklemediyse envy i tekrar çalıstırıp aynı islemi uygulayın.

Driveri denemenin yolu 3d efektlerini devreye sokmak.

Bunun için Ubuntu masa üstünde bos bir yere sag tıklayarak "masa üstü artalanını degistir" seçenegi ile açılan pencerede Visual Efects sekmesine gelip Extra seçenegini seçmelisiniz. Eger özellik açılamıyor derse hala driver sorunu yasıyorsunuz ve envy ile tekrar denemelisiniz. Eger extra efektler devreye girerse artık 3d bir masa üstünüz var demektir. Pencereleri jelibon gibi sallayabilirsiniz

Buraya kadar geldiysek biraz daha karısık isler yapacagız.

Compiz Fusion...

Compiz çalıstırmanın birkaç yöntemi var ama ben sonuç aldıgım yöntemi anlatmaya çalısacagım çok fazla çene yapmadan direk islemlere geçelim

Sistem/Yönetim/Yazılım Kaynakları na girin.

Ekle butonuna basarak açagıdaki adresleri kaynaga girin.
deb http://ppa.launchpad.net/amaranth/ubuntu feisty main universe
deb-src http://ppa.launchpad.net/amaranth/ubuntu feisty main universe

Daha sonra konsolu açacagız.

Uygulamalar/Donatılar/Uçbirim

Asagıdaki kodu yapıstırıp enter deyin.

sudo apt-get update

güncellemeler bittikten sonra asagıdaki kodu çalıstırın.

sudo apt-get install compiz compizconfig-settings-manager
Bütün islemler bittikten sonra Alt+F2 ile çalıstır penceresine gelip compiz fusionu çalıstıralım.
compiz --replacer

Oldumu ne :D
Not: Gerekli ayarları Sistem/Yeglenenler/Advanced Desktop Effect Settings bölümünden yapabilirsiniz.

Sonuç :
( http://www.youtube.com/watch?v=7QyyC4LRoYI )

President den Alıntıdır................................