Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Bilim ve Teknik Dergisi'nin internet sayfasındaki ''Merak Ettikleriniz'' bölümüne yanıtlanması istemiyle gönderilen sorular okuyanları sasırtıyor.
''http://www.biltek.tubitak.gov.tr'' sitesinden derlenen bilgilere göre, ''Merak ettikleriniz'' bölümünde, ''Antropoloji, astronomi, bilgisayar, bilim teknik kulübü, biyoloji, botanik, çevre ve iklim, elektronik ve elektronik, fizik, genel, gıda ve teknolojisi, kimya, matematik, psikoloji, satranç, spor, teknoloji-tasarım, tıp, yerbilim, insaat ve mimari ve zooloji'' ile ilgili konularda gönderilen çok sayıda soruya cevap veriliyor.
Bölümdeki ilginç sorular arasında
* Leyleklerde hamilelik ne kadar sürer?,
* En uzun rüya 6 saniye midir?,
* Askın kimyası var mı?,
* Dünyanın merkezindeki ates sönerse neler olur?,
* Bazı insanlar sivrisineklere digerlerinden neden daha çekici gelir?,
* Örümcek, agını örerken ipligini nereden bulur?,
* Neden kasınırız ve bazen vücudumuzda kasınan bir bölgeyi bulamayız?,
* Ben 8 yasındayım korsanlar hangi yılda vardı?,
* Sorum çok net sizce uzaylı diye bir sey var mı?,
* Kaplumbagamın kabugu çok yumusamıs, ne yapabilirim?,
* Uzayda dikilen bir bayrak dünyadaki gibi dalgalanır mı?,
* Fırtınalı havalarda, evin içinde de olsam, telefondaysam ya da dustaysam, beni yıldırım çarpabilecegini duydum, bu dogru mu?,
* simsegin çakıs hızı nedir?,
* Köpekbalıkları neden durmadan yüzüyorlar?,
* Yılanlar ve kertenkeleler, niçin sürekli dillerini dısarıda tutar? yer alıyor.
Bilim ve Teknik Dergisi'nden sorulara bilimsel cevaplar verilerek, ilgililerin merakını gidermeye çalısılıyor.
* 'Leyleklerde hamileligin ne kadar sürdügü'' sorusuna, ''kuslarda dogum olayından söz edilemedigi gibi bir hamilelik döneminden de bahsedilmeyecegi'' belirtiliyor.
* 'En uzun süren rüyanın 6 saniye mi'' sorusuna ise ''Tekrar eden rüyalarda kisi sürekli birbirine benzer rüyalar görüyor. Bu tip rüyalar yalnızca uykunun son evresinde gerçeklesiyor ve 45 dakika sürebiliyor. ıkinci aykırı durum ise gerçek gibi rüyalardır. Gerçek gibi rüyalarda, kisi uyandıktan sonra birkaç dakika gördügünün rüya mı yoksa gerçek mi olduguna dair bir bocalama dönemi yasıyor. Bu tip rüyaların da süresi 30 dakikayı asabiliyor'' karsılıgı veriliyor.
* 'Askın kimyası var mıdır'' sorusunun yanıtı ise ''Askın kimyası denince ilk akla gelen, feniletilamin (PEA) adlı maddedir'' seklinde.
* 'Bazı insanların, sivrisineklere digerlerinden neden daha çekici geldigi'' sorusu ise ''Bilim insanları, sivrisineklerin kurbanlarını neye göre seçtiklerini hala arastırıyor. Gerçekten de bazı insanlar sivrisinekler için oldukça popülerken bazıları da hiç ilgi görmüyor'' diye karsılık buldu.
* 'Örümcegin, agını örerken ipligini nereden buldugu'' sorusuna ise ''örümcegin agını örerken kullandıkları ipligi bir yerden bulmaları için örnegin dogadan toplamalarının gerekmedigini, aslında örümcek agının, bu canlının kendi ürettigi protein yapısında bir madde oldugu'' seklinde yanıt veriliyor.
Bir meraklının, ''Sorum çok net; sizce uzaylı diye bir sey var mı?'' sorusu ise çok net bir yanıt veriliyor: ''Bilmiyoruz!..''
KAPLUMBAĞANIN YUMUsAYAN KABUĞU
Evinde bakımını üstlendigi kaplumbagasının ''kabugu çok yumusayan'' bir hayvansever ise soru yönelterek, çözüm arıyor. Verilen cevapta, ''Haslanmıs bir yumurtanın kabugunun bir gün kadar suda bekletin. Bu suyu kaplumbaganın suyunun içine koyun. Ara ara da haslamıs yumurta akı verin. Böylece kabuk için gerekli besin verilmis olur'' deniliyor.
''Köpekbalıkları neden durmadan yüzüyor'' seklindeki soruya, ''Köpekbalıklarının çogu iki nedenden ötürü durmadan yüzerler; solunum yapmak ve batmamak için'' diye karsılık verildi.
FIRTINADA TEDİRGİNLİK
Bir kisinin de siteye ulastırdıgı, ''Fırtınalı havalarda, evin içinde de olsam, telefondaysam ya da dustaysam, beni yıldırım çarpabilecegini duydum, bu dogru mu?'' sorusu da ''Yıldırım son derece güçlü ve tehlikeli bir kuvvet. Evet, telefonda konusuyorsanız ya da suyla ilgili bir seylerle ugrasıyorsanız, evin içinde de olsanız sizi çarpabilir'' seklinde cevaplandı.
İLGİNÇ SORULAR VE CEVAPLARDAN BİR BÖLÜM
Soru: ''Yılanlar ve kertenkeleler, niçin sürekli dillerini dısarıda tutar?''
Cevap: ''Dil dısarıda tutulmaz, sürekli olarak dısarıya uzatılıp, içeriye geri alınır. Özellikle yılanlar ve kertenkelelerde görülen bu davranısın esas nedeni, çevreden duyum almaktır.''
Soru: ''Balıkların hafızasının kısa süreli oldugu nasıl bir testle anlasılmıstır.''
Cevap: ''Balıklar yalnızca içgüdüleriyle hareket eden basit canlılar degil, akıllı, sorunlarına zekice çözümler bulan, toplumsal zekaya sahip canlılar olarak kabul ediliyor.''
Soru: ''Kargaların ortalama ömrünün yaklasık 200 yıl oldugunu duydu. Dogru mudur?''
Cevap: ''Dogada vahsi olarak yasayan kargalar en fazla 13-14 yıl kadar yasarlar?''
Soru: ''Uzun bagırsak ve kısa bagırsagın uzunlugu kaç metredir?''
Cevap: ''Saglıklı bir eriskinde ince bagırsak boyu yaklasık 6-6,5, kalın bagırsak boyuysa yaklasık 1,5-2 metre.''
Kaynak: AA / Samanyoluhaber.com
TÜBİTAK'a sorulan ilginç sorular ve cevapları
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap