Alman astronomlar yeni gezegen keşfetti

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Re@lite
Kilobyte3
Kilobyte3

Alman astronomlar yeni gezegen keşfetti

Mesaj gönderen Re@lite »

Resim

Alman astronomları, ilk kez bir günes sisteminde hala olusum asamasında bulunan bir yeni dogmus gezegen kesfettiler.

Heidelberg'deki Max Planck Astronomi Enstitüsü tarafından yapılan ve ayrıntıları Nature dergisinde yayımlanan kesifte gözlenen gezegenin, Jüpiter'den 10 kat daha hacimli ve sadece 8 ila 10 milyon yasında oldugu tahmin edilen TW Hydrae adlı genç bir yıldızın çevresinde döndügü belirtildi.

Arastırmanın basında yer alan Johnny Setiawan ve meslektasları, yıldıza 6 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve sistemin tozlu diskinin içindeki yörüngeyi 3,56 günde dolasan yavru gezegenin kesfinin, bir yıldız filizlenmeden önce nasıl gezegen olusumunun çevresindeki gaz ve toz bulutundan temizlendigini gösterdigini belirttiler.

Bilim adamları makalelerinde, kesiflerinin, gezegenlerin 10 milyon yıl içinde, disk yıldız rüzgarları ve radyasyon tarafından dagıtılmadan önce olusabildigini ortaya koydugunu kaydettiler.

Gözlemlerinde sili'deki Güney Avrupa Gözlemevinde bulunan 2,2 metrelik Max-Planck-Gesellschaft teleskobunu kullanan Alman gökbilimciler, TW Hydrae yıldızının Hydra takımyıldızına 182 ısık yılı uzaklıkta bulundugunu belirttiler.

Gezegenlerin, gelisimini tamamlamakta olan yıldızların çevresinde dönen toz ve gaz disklerinin içinde olustugunu düsünen bilim adamları, çok genç örnekleri gözlemlemenin, Günes Sistemi'nin de dahil oldugu gezegen sistemlerinin dogusu ve gelisimini anlamaya yardımcı olacagını belirtiyorlar.

Kaynak:CNN
Kullanıcı avatarı
Unde®minE
Kilobyte1
Kilobyte1

Mesaj gönderen Unde®minE »

tamamiyle aynı degil biliyorum ama konular aynı..ek bilgi olarak kalsın bari burada.. :)

viewtopic.php?t=27326
Kullanıcı avatarı
Re@lite
Kilobyte3
Kilobyte3

Mesaj gönderen Re@lite »

UnDe®MiNe yazdı:tamamiyle aynı degil biliyorum ama konular aynı..ek bilgi olarak kalsın bari burada.. :)

viewtopic.php?t=27326
benim verdigim kaynak sitede bugünün haberi olarak geçiyor
:wink:

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön