Gelisen teknolojinin ürünü bilgisayar, internet ve cep telefonu kullaniminin artmasinin, bayramlarda ve özel günlerde mektup ve kartpostal gönderimini bitirme noktasina getirdigi belirlendi.
Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doçin. Dr. Zerrin Asan yönetimindeki bir grup ögrenci, “İnsanlarin Teknoloji Kullanimi” konulu bir anket yapti. Yrd. Doçin. Dr. Asan’in verdigi bilgiye göre, ankete 18-28 yas arasinda 52’si erkek, 48’i kadin olmak üzere 100 kisi katildi.
“En fazla hangi iletisim araçinlarini kullaniyorsunuz?” sorusuna 39 kisi “televizyon”, 32 kisi “internet”, 21 kisi “telefon”, 8 kisi “radyo” cevabini verdi.
Arastirmaya katilan 46 kisi “Uzaktaki akraba ve arkadaslarinizla görüsmek içinin en çinok hangi iletisim aracini kullaniyorsunuz?” sorusuna “msn”, 45’i “telefon”, 9’u da “mektup veya kartpostal” yanitini verdi.
Anket sonuçinlarina göre 34 kisi haberleri en çinok gazetelerden takip ederken, 33 kisi interneti, 25 kisi televizyonu, 8 kisi de radyoyu tercih ediyor.
67 kisi “Birisine acil olarak ulasmak istediginizde en çinok hangi iletisim aracini kullaniyorsunuz?” sorusuna “cep telefonu”, 27 kisi “ev telefonu”, 6 kisi “internet” diye yanit verdi.
“Bir gün içininde en çinok kullandiginiz iletisim araci nedir?” sorusu üzerine 39 kisi “televizyon”, 28 kisi “internet”, 27 kisi “cep telefonu”, 6 kisi de “radyo” cevabini verdi. Ankete katilan 60 kisi “interneti hangi siklikla kullaniyorsunuz?” sorusuna “her gün”, 19 kisi “haftada 3-4 gün”, 15 kisi “isim oldugunda”, 6 kisi de “ayda 1 kere” diye yanitladi.
“TEKNOLOJİ İLETİsİMİ GELİsTİRDİ Mİ?”
“Yazili basinin internet üzerinden yayimlanmasina katiliyor musunuz?” sorusuna 62 kisi “katiliyorum”, 38 kisi katilmiyorum” cevabini verdi.
Ankete katilanlardan 55 kisi mektup veya kartpostali hiçinbir zaman kullanmadigini söylerken, 35 kisi yilda 1-2 kere, 8 kisi ayda 1-2 kere, 2 kisi de haftada 1-2 kere kullandigini belirtti.
Ankete katilan 75 kisi “Bir günde cep telefonunu ne kadar kullaniyorsunuz?” sorusuna “1-5 saat”, 16 kisi “5-10 saat”, 9 kisi de “10 saat ve üzeri” diye yanitladi.
“Bir günde internette ne kadar zaman geçiniyorsunuz?” sorusuna 66 kisi “1-5 saat”, 11 kisi “5-10 saat”, 4 kisi “10 ve üzeri”, 19 kisi de “hiçin” cevabini verdi.
“Teknoloji iletisimi gelistirdi mi?” sorusuna arastirmaya katilanlarin 84’ü “evet”, 16’si da “hayir” yanitini verdi.