İnsan DNA’sina iliskin bilgilerin güvenlik birimleri tarafindan depolanmaya baslamasi, 'irk' kavramindan yeniden siklikla bahsedilmesi, sosyal bilimcilerin 'bilimsel irkçinilik canlaniyor' uyarisina neden oldugu öne sürüldü.
Alman yayin kurulusu Deutchse Welle’nin haberine göre, yeni açiniklanan bir rapor, dünyanin en büyük DNA veri bankasina sahip İngiliz polisi tarafindan kayit altina alinanlarin yüzde 77’sinin, siyah yetiskin erkekler oldugunu ortaya çinikardi.
Haberde, İngiltere’nin önde gelen ögretim kuruluslarindan Nottingham Üniversitesi’nin yaptigi arastirmanin sonuçinlarinin “bilimsel irkçinilik” tartismasini daha da alevlendirdigi kaydedilirken, gen bilimi alaninda çinalisan ve 28 uzmanla yapilan arastirma, genetik bilimcilerinin, insan ve toplum davranislarini yorumlarken, toplumsal niteliklere degil, gen farkliliklarina vurgu yaptiklarini ortaya koydugu ifade edildi.
Haberde su ifadeler yer aldi: “Genetik biliminde saglanan ilerleme, güvenlik güçinlerinin birçinok cinayeti ve suçinu aydinlatmasina yardimci oluyor. Bu amaçinla DNA veri bankasi olusturan İngiliz polisi ise “irkçinilik yapmak” ve “genetik fisleme” uygulamasiyla suçinlaniyor.”
İngiltere’de bir süredir nüfus sayimlarinda, vatandaslarin “etnik olarak” kendilerini nasil tanimladiklari soruldugu belirtildi. İngiliz yetkililerin bu sorunun yöneltilmesinin amacinin devletin verdigi hizmetlerin tüm kesimlere esit bir sekilde ulasip ulasmadigini izlemek oldugunu söyledikleri bildirildi.
(ANKA)
DNA'ları ırkçılar depoluyor iddiası
- uçs
- Petabyte3

- Mesajlar: 7801
- Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
- cinsiyet: Erkek
- burak_dalkir
- Gigabyte2

- Mesajlar: 2208
- Kayıt: 15 Mar 2006, 10:10
- cinsiyet: Erkek
- Teşekkür edildi: 1 kez
- İletişim:
