Bugüne kadar müzik dinlemek, fotograf ve video çinekmek, gibi sayisiz alanda kullanilan cep telefonlari, bir kaçin yil içininde kimlik olarak kullanilabilecek.
Mobil imza gelistirici firmalarindan Valimo'nun genel müdürü Tapio Vailahti, konuyla ilgili sorulari yanitladi. Islak imza yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasina yönelik elektronik imzanin, yerini daha kullanisli olan mobil imzaya birakmaya basladigini anlatan Vailahti, mobil imzanin bir çinok kisi ve kurum tarafindan gelistirildigini söyledi.
Kendilerinin Finlandiya merkezli bir sirket oldugunu anlatan Vailahti, İsveçin, Almanya, Fransa ve Türkiye'de is ortaklari ile mobil imza çinalismalari yaptiklarini anlatti.
Mobil imzanin yayginlasmasi ile kimlik yerine kullanilabilecegini belirten Vailahti, sunlari kaydetti:
''2008 ya da 2009 yillari, mobil imza konusunda kirilma noktasi olacak. Önümüzdeki iki sene içinerisinde sokaktaki herkes bu teknolojiyi tanimis olacak. 2010 yilindan itibaren de cep telefonlari kimlik yerine kullanilabilecek. Türkiye'nin bir çinok Avrupa ülkesinden farkli olarak bu konuda liderlik yaptigini düsünüyoruz. Türkiye'deki is ortagimiz Turkcell, gerekli teknik altyapiyi kurdu ve bu yilin basindan beri bu hizmeti veriyor. Diger operatörlerin de bu konuda çinalismalari var.
Türkiye, dogru zamanda dogru hareketleri yapti. Bundan 2 yil öncesine kadar Türkiye'nin bu kadar basarili olabilecegini kimse düsünmüyordu ve Türkiye simdi bir çinok Avrupa ülkesi içinin de model olmus durumda.''
ONLİNE KİMLİK KONTROLÜ
Tapio Vailahti, mobil imzanin elektronik imzaya alternatif olarak çiniktigini belirterek, elektronik imza içinin bir bilgisayar, bilgisayara bagli bir kart okuyucu ve uygun yazilim gerektigini, oysa mobil imzada cep telefonlarinin yeterli olduguna dile getirdi.
Vailahti, söyle konustu:
''Her yerde interneti ve elektronik imza içinin gerekli donanimi bulamayabilirsiniz ama cep telefonunuz her zaman yaninizda. Sabah evden çinikarken bilgisayarinizi yaniniza alamayabilirsiniz ama cep telefonunuzu unutmazsiniz.
Cep telefonlari biliyorsunuz çinok amaçinli kullaniliyor. Mesela; kamera, takvim gibi... Artik ödeme cihazi olarak kullanilacak. Online dünya olarak kullanilacak, kredi kartinin görevlerini üstelenecek, sinema ya da toplu tasim içinin kullanilabilecek. Sürücü belgesi, pasaport gibi kimliginizi ispat noktasinda online olarak kullanilabilecek.
Cep telefonlarinin kimlik olarak kullanilabilmesinin ardindan, örnegin yolda polis sizden kimlik istedigi zaman, kendi dizüstü bilgisayarindan sizin cep telefonunuza bir SMS atacak. Siz de cep telefonunuza gelen mesaji, sifrenizini girerek geri göndereceksiniz. Bu sekilde, polis sizin 'siz' oldugunu anlayacak.''
Tapio Vailahti, mobil imza uygulamalarinin ''hükümetlerin basarisinda bir gösterge'' olacagini ifade ederek, ''Finlandiya İletisim Bakani Suvi Lindén, 'bu hükümet döneminde mobil imzayi ülke geneline yayamazsak, bu, hükümetimizin basarisiz oldugunu gösterir' seklinde bir açiniklamasi oldu. Bu çinok önemli bir sey'' dedi. Vailahti, Finlandiya'da yaklasik 5,5 milyon kisinin yasadigini ve kisa bir süre zarfinda tüm vatandaslarin mobil imza kullanabilecegini söyledi.
MOBİL İMZA NASIL ÇALIsIYOR
Mobil imza, 5070 sayili Elektronik İmza Kanunu'nda tarif edilen ve islak imza ile esdeger elektronik imzanin, GSM SİM kartlari ile kullanilabilen türü olarak tanimlaniyor. Bunun içinin ilk olarak anlasmali bankalardan birine ön basvuru yapilmasi gerekiyor. Ardindan, ilgili GSM operatörünün abone merkezine giderek ehliyet, nüfus cüzdani veya pasaport ile servis taahhütnamesi imzalaniyor.
Basvuruyu takip eden bir hafta içininde, GSM sirketi, kullaniciyi arayarak servisi baslatabilmek içinin bir baslatma kodu iletiyor. SIM karti kullanima açinildiginda, baslatma kodu girilerek sifre belirleniyor. Mobil imzanin kullanima hazir oldugu kisa mesajla kullaniciya bildiriliyor.
Mobil imzayi destekleyen bir uygulama üzerinde elektronik imza atmak istendiginde, uygulama ekranindaki ''imzala'' tusuna basiliyor ve bilgiler hazirlanarak, imzalanmak üzere kisinin SIM kartina gönderiliyor. İmzalama talebi SIM kartina geldiginde, telefon ekraninda, imzalanacak isleme ait açiniklama ''tamam''a basilarak onaylaniyor. Yapilan islem içinin üretilen kod, telefon ve bilgisayar ekranindan karsilastirilip ''tamam''a basiliyor, islemi imzalamak içinin sifre giriliyor ve tekrar ''tamam''a basiliyor. Yaklasik bir dakika içinerisinde örnegin belediyeye gitmeden abonelik basvurusu yapilabiliyor.
Kaynak: AA / samanyoluhaber.com
Cep telefonları kimlik olarak kullanılacak
PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Duyuru ve Uyarılar (Foruma üyelik)
- ↳ Forumla ilgili istek ve şikayetler
- ↳ Tanışma ve Kaynaşma
- ↳ Teknoloji ve bilim haberleri
- ↳ Cumhuriyet ve Atatürk
- ↳ Cep telefonları
- ↳ Bayanlar için + Aşk Sevgi ve Magazin
- ↳ Yemek Tatlı ve Pasta
- ↳ Kitap
- ↳ Yemek mekanları tanıtımı
- ↳ Elektrik ve elektronik
- İŞLETİM SİSTEMLERİ
- ↳ Windows 12
- ↳ Windows 11
- ↳ Windows 10
- ↳ Windows 8 ve 8.1
- ↳ Windows 7
- ↳ Windows Vista
- ↳ Windows XP
- ↳ Windows Server Ailesi
- ↳ Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri
- ↳ Genel bilgiler ve ipuçları
- ↳ Kendi ürettiğimiz programlar
- SOFTWARE & HARDWARE
- ↳ Yazılım (Freeware)
- ↳ H4NOK Software development
- ↳ Portable Programlar
- ↳ Hardware (Donanım)
- ↳ Ürün şikayetleri
- ↳ Internet ve Network
- ↳ PC güvenlik
- ↳ Chat Programları
- ↳ Microsoft Office
- WEB & PROGRAMLAMA & DİĞER
- ↳ Web design
- ↳ Photoshop
- ↳ Programlama ve Script dilleri
- ↳ Video sitelerinden paylaşımlar
- ↳ Türkçe müzik
- ↳ Yabancı müzik
- ↳ Belgeseller
- ↳ Türk Filimleri
- ↳ Faydalı ve Eğitim
- ↳ Komik ve İlginç
- ↳ Bilişim
- ↳ Freeware Oyunlar
- ↳ Görsel Dosyalar (Resim)
- ↳ Şifalı bitkiler ve Sağlık bilgileri
- ↳ Off topic (konu dışı)
- ↳ Özlü söz - hikaye
- ↳ Gerekli bilgi
- ↳ Tavsiye filimler

