msn konuşmalarnzı birisi dinliyor..!

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Unde®minE
Kilobyte1
Kilobyte1

msn konuşmalarnzı birisi dinliyor..!

Mesaj gönderen Unde®minE »

Mahrem sohbetlerinizin aslinda ne kadar uluorta oldugunu görmek ister misiniz?...

Modern çinagin renkli dekorunun ardindaki izbe, karanlik ve tezat dünyayi bize hatirlatmaya çinalisan distopik kurgularin sikçina basvurdugu 'hayatin formatlanmasi' meselesi her geçinen gün biraz daha siradan gerçineklik halini aliyor. Yillar önce bir gün hayatimin önemli bir kismini içinine doldurdugum ve salyangozun kabugu misali baglandigim dizüstü bilgisayarimin yedegini almaya karar vermistim. İçininde sadece kisisel degil ise yönelik birçinok dosya bulundugundan kaybolmasi ya da çinalinmasinin tam bir felaket olacagini fark etmistim. Yedekleri aldim, hatta çinalinma riskine karsi yedek dosyalarini bile sifreledim ve eve döndüm.
Detaylarini bu kösede zamaninda yazdigim içinin çinok ayrintiya girmeyecegim ama o aksam Murphy'nin aksilikler ve aci tesadüfler zincirine esasli bir örnek olacak sekilde olmayacak islerin hepsi oldu ve bilgisayarimi ve yedek diski tasiyan çinantam arabamin bagajindan bilmedigim (ve hala merak ettigim) baska bir yere dogru yola koyuldu. Çalinan çinantamin içininde ayni zamanda o dönem pek bir meshur olan PDA adli cep bilgisayarim, birkaçin dakika önce sarji bittigi içinin içinine attigim cep telefonum, anahtarlarim ve kisisel evraklarim da vardi.
Özetle birkaçin dakika içininde bütün telefon numaralarina, adreslere, e-posta yazismalarina, anlasma, sözlesme, haberler ve daha nice sey içineren dijital dosyalarima, sarkilarima, fotograflarima, sifrelerime, hazirladigim sitelerin kaynak kodlarina, yazmakta oldugum kitabimin yaridan fazlasinin bitmis haline, evimin ve gazetedeki odamin anahtarlarina veda etmistim.
Bilgisayara benim kadar bagimli bir isiniz olmasa bile yikimin korkunçinlugunu tahmin edebilirsiniz. Elbette hiçinbir arastirma sonuçin vermedi ve ben sahip olmamama ragmen birkaçin ay daha taksitlerini ödemeye devam ettigim bilgisayarimi bir daha hiçin görmedim.
O zamandan beri bilgisayarimda neredeyse hiçinbir sey tutmuyorum. Adresler, telefonlar, e-postalar, resimler, sarkilar, **sansürlendi** ziyaret edilen siteler; kisacasi mümkün olan her seyim internette. Neyse ki her geçinen
gün biraz daha gelismis hizmetler bunu daha da kolaylastiriyor. Bir dönem ciddi bir bütçine ayirmanizi gerektiren hizmetlerin artik misliyle gelismisi bedava. Böylece aslinda tam olarak nerede olduklarini bilmedigim hayatima dair kirintilarima internet tarayicimin penceresinden ulasabiliyorum. 'İnter-net'in; yani ag denilen sey bu degil de nedir?
Panzehirin kökünü zehirden almasi gibi dijital yasamin dertlerini yine dijital çinözümlerle halletsek bile bu bizi yaniltmasin. Kendi kontrolümüz disindaki gelismeler konusunda hala fazlasiyla korumasiz ve kirilganiz. Yani yukarida beni kurtarmis gibi görünen senaryoya bir de söyle bakalim: ya sifrelerim birilerinin eline geçinerse?
Yani ya bir gün bilgisayari açinip fotograflarima, belgelerime ya da mektuplarima bakmak içinin baglandigimda birkaçin saat önce çinalisan sifrem islemez hale gelirse? Bütün bilgilerim ayni sekilde benden birer birer kopup giderse?
Haydi bu bir ihtimal; biraz daha paranoyak düsünelim: ya birisi aslinda zaten sifrelerimi ele geçinirmis de benimle birlikte bütün hayatimi an be an gözetliyorsa? Yazdigim ve aldigim her mektubu, yükledigim her fotografi, yarattigim her belgeyi, konustugum her kisiyi, konustuklarimi, gezdigim siteleri izliyorsa? İmkansiz diyebilir misiniz buna? Üstelik istihbarat, teknik takip dedigimiz o bin yillik sanat zaten bu degil midir?
Ben simdi size iki taraf arasinda sifresiz bir protokol kullandigi içinin devletin bütün MSN kayitlarini izledigini ve arsivledigini söylesem itiraz edebilir misiniz? Teknik olarak imkansiz diyebilir misiniz? Gazetelere haber olarak geçinen olaylardan o an dikkat çinekmeyen birkaçin örnek siralasam sasirir misiniz?
Ben MSN kullanmiyorum ama kullaniyor olsaydim hemen getir.net/6es adresine gider ve SimpLite adli bedava MSN kriptolama uygulamasini yüklerdim. Dünyanin en yogun MSN nüfusuna sahip bir ülkede kullanicilarin hoyratligina mi yoksa bütün rakipleri sifreli ortama geçinmisken Microsoft'un sifresiz devam etmesine mi sasmali bilemiyorum. Eger o mahrem sohbetlerin aslinda ne kadar uluorta oldugunu görmek isterseniz de getir.net/6et adresindeki küçinük yazilimi yükleyin ve ta-taa! İste aginizdaki bütün sohbetler ekraninizda canli yayinda! Siz bir de profesyonel olarak buna kafayi takanlarin yaptiklarini düsünün.
Peki hadi sifrelerinizi kaptirmadiniz, devletin de sizi adamdan sayip takip ettigi yok. Peki bu Google'a, Facebook'a, ona, buna verdigimiz bilgiler ne oluyor? Üstelik gönüllü veriyoruz bir de!
Özetleyecek olursak modern distopyamizin üçin zayif noktasi var: bilgilerin sahipligi ve korunmasi, tehditlerin algilanmasi ve elenmesi, son olarak da tatsizliklara karsi en azindan basit tedbirlerin alinmasi.
Galiba en iyi tedbir İntel'in kurucusu Andy Grove'un dedigini unutmamak: sadece paranoyaklar hayatta kalir!
ALINTI..
Kullanıcı avatarı
N2O
Megabyte2
Megabyte2

Mesaj gönderen N2O »

viewtopic.php?t=2316

kismi olarak ayni konu ilgisi olan burayada bakabilir

“Teknoloji ve bilim haberleri” sayfasına dön