Windows ve Linux u Aynı Bilgisayara Kurmak(resimli analtim)

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
burak_dalkir
Gigabyte2
Gigabyte2
İletişim:

Windows ve Linux u Aynı Bilgisayara Kurmak(resimli analtim)

Mesaj gönderen burak_dalkir »

Linux kurmak isteyip, Windows'u çok ararım ben diye korkanların en büyük sorunu "aynı bilgisayara Windows ve Linux kurulur mu" olmustur. İste cevap, EVET KURULUR, hemde sorunsuz çalısır. Hatta açık kaynaklı muhtesem boot yükleyici yazılım "GRUB" sayesinde bilinen tüm linux dagıtımlarını ve windows'u aynı bilgisayara yükleyebilirsiniz. Yeterli alanınız varsa bu mümkün. Tabi biz simdilik abartmadan, bir adet Windows ve bir adet Linux dagıtımını aynı bilgisayara nasıl yüklüyoruz ona bakalım. Linux dagıtımı olarak Ubuntu ve Suse'yi seçtim. İlerde baska bir dagıtım da popülerlesirse onu da anlatırım ancak unutmayın temelde yapacaklarımızın birbirinden farkı yok.
Temel olarak Windows kurulu bir bilgisayara, ikinci bir isletim sistemi kurabilmek için, windows'un kurulu oldugu bölüm dısında farklı bir bölüme ihtiyacımız var. Windows'un C:'ye kurulu oldugunu varsayarak, C: dısında bir bölümü Linux için seçmeliyiz. Burdaki bilgilerin yok olacagını unutmayın.
Burada F: Sürüsücüsüne kuracagız.

Resim

Windows içerisinden,
start>mycomputer[sagtus]>manage
baslat>bilgisayarım[sagtus]>yönet
diyoruz

Resim

Karsımıza Bilgisayar Yönetimi "computer management" çıkıyor.

Resim

Burada, soldaki menüden Disk Yönetimi "Disk Management" ın üzerine bir kez tıklıyoruz ve sag tarafta mecvcut disklerim görüntüleniyor. Bakın burada C: F: ve D: (CD ROM) görünüyor. Biz F:'ye linux kuracaktık.

Resim

Bu yüzden F: diskinin üzerine sag tıklıyoruz ve "delete partition" bölümü sil diyoruz. Dikkat: Bu diskteki bütün veriler kaybolur

Resim

Netekim Windows'da soruyor, Bu diskteki veriler silinecektir, devam etmek istiyor musunuz? Evet diyoruz. Çünkü bu bölümdeki verileri yedekledik ve ya zaten hiçbir veri yoktu. Linux kuracagız o bölüme.

Resim

simdi karsımıza su görüntü çıkıyor. Türkçesi, eskiden F: olan bölümüüz su an "bos alan" olarak görünüyor.

Resim

Windows üzerinde yapacaklarımız bu kadar.

elelim Ubuntu'yu Windows'un yanına, Windows'a zarar vermeden nasıl kuracagımıza. Aslında çok basit. Ubuntu CD mizi Cd Rom'a takarak bilgisayarımızı yeniden baslatıyoruz ve normal kuruluma baslayın.
Ancak, kurulum esnasında"Diskleri Bölümleme" adımına geldigimizde, biz daha önce windows'dan bir bölümü sildigimiz için, artı bir seçenek çıkıyor karsımıza. "use the largest continuous free space" Yani en büyük bos alanı kullan, bizim daha önce Windows üzerinden sildigimiz bölümden bahsediyor. Onu silmemizle "free space/un allocated space" yani bos alan/bölümlenmemis alan olmustu.

Resim

Tabii ki bu seçenegi seçip, kurulumu Ubuntu Kurulumuna devam ediyoruz...
Kurulum tamamlandıgında bilgisayarımız su sekilde açılmaya baslayacak: Asagı yukarı ok tusları ile hangi isletim sistemini seçersek o açılacak.

Resim

Windows'un Yanına Suse kuralım simdi de. Aynen Ubuntu'da oldugu gibi Suse CD/DVD mizi takıp yeniden baslatıyoruz. Suse kurulum ekranı karsımıza çıkıyor. İkinci seçenek olan "installation" diyerek devam ediyoruz

Resim

Bir takım islemler yapıyor kendi kendine...

Resim

Dil seçimine geliyoruz. Türkçe ve ya istedigimiz baska bir dili seçiyoruz, ve ileri diyoruz.

Resim

Gene bir müddet bir takım islemler yapıyor kendi kendine ve "kurulum ayarları" bölümüne geldiginde duruyor. Bu bölümde kurulum sonrası kullanacagımız Suse için, paket seçiminden donanım ayarlamalarına kadar her türlü ayarı yapmamız mümkün. Biz simdilik sadece bölümlendirmeye bakacagız ve Windows'un yanına Windows'a zarar vermeden kurulmasını saglayacagız. Fare ile "bölümlendirme" yazısının üzerine tıklıyoruz.

Resim

Önerilen bölümlendirme ayarları çıkıyor. Suse'nin önerilen bölümlendirmesi Windows'u silmeye yöneliktir. Suse'de suç aramayın, bütün isletim sistemlerini varsayılan kurulum ayarları böyledir. Asagıdaki seçeneklerde varsayılan olarak "accept proposal" isaretlidir. Biz son seçenek olan, "create custom partition setup" yani bırak da biz ayarlayalım nasıl kurulacagını seçenegini isaretliyoruz ve ileri diyoruz.

Resim

Bu bölümde karsımıza hard disk durumuz çıkıyor. Unutmayın burda karsımıza sadece fiziksel hard disklerimiz çıkar. Yani bilgisayarınızda kaç bölüm oldugu degil, kaç adet fiziksel harddisk varsa onlar çıkar. Biz sildigimiz bölüm hangi harddsikde ise onu seçiyoruz. Burdaki makinada zaten bir adet harddisk oldugu için, onu seçiyoruz. ve İleri diyoruz

Resim

Kilit soru burada karsımıza çıkıyor. Akıllı Suse bu harddisk üzerinde bos alan oldugunu (En basta Windows üzerinde sildigimiz bölüm) anladı ve oraya kurulayımmı diye soruyor. Evet diyoruz.

Resim

Kurulumun geri kalanı, kendi kendine sonlanıyor. Sadece arada ileri tusuna basmak ve bazı basit ayarları yapmak kalıyor. Ve bilgisayarımız gene Grub adı verilen açılıs yöneticisi ile baslıyor. İstedigimiz isletim sistemini seçerek açıyoruz.

Resim

DİKKAT: Eger bir sebeple Windows'un yanına kurdugunuz Linux'u kaldırmak isterseniz, en basta anlattıgımız Windows Disk yönetiminden linux kurulu bölümleri silebilirsiniz. Ancak açılıs yöneticisi "grub" da silinieceginden bilgisayarınız açılmayacktır. Bir adet Windows XP Cd si ile bilgisayarı açıp, ilk ekranda "r" tusuna basarak tamir etmeniz ve windows açılıs yöneticisini tekrar yüklemeniz gerekmektedir. R ye basıp açacagınız tamir konsılunda girmeniz gerekn komut önce hangi isletim sistemini tamir etmek istediginiz: muhtemeln bir adet Wİndows kurulu oldugu için "1" daha sonraki tamir komutu "fixmbr" dir. Bunu yaptıktan sonra windows sorunsuz açılacaktır.

saygilarimla
Kullanıcı avatarı
burak_dalkir
Gigabyte2
Gigabyte2
İletişim:

Linux u Silmek!!!

Yani, Windows ve linux kurulu bilgisayarınızdan linux u kaldırmak için, Windows'dan
Bilgisayarım>sagtık yönet>disk yönetimi
Linux kurulu partisoyna sagtık> bölümü sil

Bundan sonra daha önce Linux kurlu olan bölüm, disk yönetiminden "free space" olarak görünceketir. Burdan bir mantıksal sürücü olusturmak için zaten size formatlayacaktır kendisi..
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4

Mesaj gönderen Squirrel »

Anlatim içinin tesekkürler ben de ayni sekilde pardusu kurmaya çinalitim hddmin sata olmasindan dolayi kurmak istedigim partisyonu göremiyom sadece hdd yi görüyom

bu esnada

Resim

hddemde bu sekilde

Resim

ne yapmaliyim yardim lütfen
Kullanıcı avatarı
burak_dalkir
Gigabyte2
Gigabyte2
İletişim:

sata oldugundan dolayi sanirim raid driverlarini anakartinizin icerisinden manuel olarak yuklemeyi deneyebilirsiniz
Kullanıcı avatarı
mavigece
Megabyte1
Megabyte1
İletişim:

Mesaj gönderen mavigece »

ellerine emegine saglık.
güzel bir anlatım olmus..
Kullanıcı avatarı
N2O
Megabyte2
Megabyte2