2 Bilgisayari Birbirine Baglamak
Iki bilgisayar nasil baglanir?
Iki bilgisayari ethernet karti olmadan birbirine baglayabilirsiniz. Ihtiyaciniz olan tek sey bir laplink kablosu:
Kabloyu iki bilgisayarin yazici girisine takin. Program Ekle-kaldir'da, Windows Kur'dan Dogrudan Kablo Baglantisi'ni (Direct Cable Connection) yükleyin. Bu sirada bilgisayarin Hizmet Veren (server) mi, Hizmet Alan (client) olarak mi ayarlanacagi sorulacaktir. Birini server birini de client olarak ayarlayin. Ag (network) ayarlarindan Dosya ve Yazici Paylasimi'ni (File and Printer Sharing) etkinlestirin. Ayni ayarlarda Ag Kimligi (network id) menüsünde Bilgisayar Adi'na bir ad ve hemen altindaki calisma Gurubu'na da(Workgroup) ortak bir ad yazin. Son bir isiniz kaldi. Windows Gezgini'nde C:\ sürücüsünü sag tiklayip Paylasim (sharing) sözcügünü tiklayin. Buradan paylasimi isaretleyin.
Bu islemler sirasinda bilgisayariniz **sansürlendi** **sansürlendi** kapatilip acilacaktir. Simdi sira baglantiyi yapmaya geldi. Her iki bilgisayarda da Donatilarda önce server bilgisayarda, sonra da client bilgisayarda 'Dogrudan Kablo Baglantisi'ni acin. Baglanti tamamlandi, yazisini gördükten sonra Windows Gezginini acin. Windows Gezgini'nde Ag Komsularini tiklayin, baglanacaginiz bilgisayarin adini göreceksiniz. Bunu da tikladiginiz zaman C:\ sürücüsü görünür. Bundan sonra istediginiz islemi yapabilirsiniz.
Ethernet kartiyla daha kolay.
Bize göre ag icin ethernet karti kullanin. Bu kartlar oldukca ucuzladi. Gerekli malzeme her bilgisayara bir kart ve bunlari birlestirecek 2-3 metrelik bir kablo. Burada kablonun yapisi önemli; cünkü arada HUB kullanilmayacak. Normal baglanti kablolarinda teller karsilikli olarak ayni yere baglanirken, bizim önerdigimiz baglanti seklinde cAPRAZ BAGLANTILI (CROSSOVER) kablo kullaniliyor. http://www.incenter.net/incentre/frame/ethernet.html adresinde de anlatildigi gibi 1-3 ile, 2-6 ile, 3-1 ile yer degistiriyor. Yani bir ucta 1. sirada olan tel diger ucta 3. sirada oluyor. Hepsi bu kadar.
Bundan sonrasi yukarda oldugu gibi bilgisayarlara ortak bir ag adi ve her bilgisayara ayri bir ad vermekle devam ediyor. Bir de her ikisinin ag özelliklerinden NETBEUI protokolunu yüklemeyi unutmamak gerek. Internet paylasimi icin Windows98 SE, Millennium, 2000 ve XP'nin Internet Paylasim özelliginden yararlanabilirsiniz. Son bir hatirlatma: capraz kablo ile baglanan iki bilgisayarin arasindaki mesafe 8 (sekiz) metreden fazla olmamali.
Bilgisayarlari Birbirine Baglamak Icin Alternatif Yöntemler!
Iki bilgisayari birbirine baglamak icin ille de bir ag ortami olmasi gerekmiyor. Eger acil bir isiniz varsa ve iki bilgisayar arasinda dosya transferi yapmaniz gerekiyorsa paralel kablo, USB ve modem kullanarak bu isi nasil basaracaginizi ögreneceksiniz.
ag ortami olusturmadan acil ve kisa boyutlu isler söz konusu oldugunda iki bilgisayari hemen birbirine baglamak ve dosya aktarmak icin neler yapilacagi konusunda idi. cogu okurumuz bu isin paralel veya seri kablo ile halledildigini duymus, ancak bunun nasil yapildigini bilmiyor. Bu yüzden bu yazida ana fikri "iki bilgisayari birbirine baglamanin alternatif yöntemleri" seklinde olan bir konu hazirlamaya ve bu konudaki bilgi eksikligini gidermeye karar verdik.
öncelikle, bu yazimizda kullanilacak olan yöntemlerin "ag" kavrami ile örtüsmedigini belirteyim de rahatlayayim. Yani ag ortaminin getirdigi "ortak calisma", "kaynak paylasimi" gibi güzellikleri bu alternatif baglanma yöntemlerinde kullanamiyorsunuz. Bu basit yöntemler genelde iki bilgisayar arasinda dosya aktarimini mümkün kilmak ve disket ile gönderilemeyecek kadar büyük olan dosyalari iki bilgisayar arasinda hizli tarafindan aktarmak üzerine egiliyor.
Bu konuda üc alternatifiniz bulunuyor. Bu alternatifler söyle:
1)Iki bilgisayar arasinda paralel kablo ile baglanti kurmak (ki buna literatürde "laplink kablosu" adi veriliyor)
2) Iki bilgisayarda da USB portu bulunuyorsa özel bir USB kablosu ile bilgi aktarmak
3) Iki bilgisayarda da modem bulunuyorsa telefon hatti üzerinden baglanti kurmak
Burada hemen bilgili okurlarimiz cikip "ayni is seri kablo ile de yapiliyor" diyeceklerdir. Bu yazida benim de zamaninda kullandigim ve acisini cektigim seri kablo yönteminden bahsetmek istemiyorum. cünkü yavastir, Windows 98 dogru dürüst desteklemez, ayni paraya paralel kablo almak ve kullanmak daha akillicadir, ki paralel kablonun veri transfer hizinin da pek parlak olmadigi asikar laf aramizda.
Bu tür alternatif hizli baglantilarda öncelikle bir bilgisayar alici digeri de sunucu konumunda oluyorlar. Ve ister paralel port baglantisi, ister modem baglantisi ister USB kablosu olsun, iki bilgisayarda da birer özel programin yüklü olmasi gerekiyor. Iki bilgisayarda da ayni programin olmasi gerekli. Bu programlar yükleniyor, aradaki baglanti gerceklestiriliyor ve bu programlardan biri dosyayi gönderiyor, digeri de dosyayi aliyor. Windows'un dosya yöneticisi veya yeni adi ile gezgin'ine benzer bir arabirim kullaniliyor genelde.
Denemelerimizde kullandigimiz USB DataBridge kablosu ile yazici paylasimi ve ag özelliklerinden yararlanmak mümkün degil. Netproxy, Wingate gibi programlarla iki bilgisayari tek modemle Internet'e cikarmak da öyle. Ancak yurtdisinda, özellikle bazi Tayvan sirketlerinin TCP/IP destekli USB cözümleri (özellikle USB hub'lari) cikardigini duyduk. Bunlarla kücük bir ag ortami olusturmak mümkün olur ama, 4 Mbit'lik bir performans ile bu pek önerilen bir sey degil.
Paralel Kablo ile Baglanti
Yaptigimiz denemelerde, performansi yüksek olmasa da üzerine Windows 98 yüklü iki bilgisayari birbirine baglamanin en pratik yolunun paralel port kablosu kullanmak oldugu ortaya cikti. Eger Windows 98 ile birlikte gelen "DIRECT CABLE CONNECTION" programini dogru dürüst calistirabilirseniz bu konuda sizden mutlusu yok. cünkü aynen bir ag ortamindaki gibi iki bilgisayar arasinda klasörleri paylastirarak veri transferi gerceklestirebiliyorsunuz. Hatta eger "host" konumundaki bilgisayarin iki tane paralel portu bulunuyorsa, yazicilari bile paylastirmak olasi. Elbette performans gercek bir ag ortami ile karsilastirilamayacak kadar düsük, ancak yine de dosya transfer islemini basari ile gerceklestirebiliyorsunuz. Ag ortami olmayan ancak iki bilgisayar arasinda dosya alip vermek isteyen bilgisayar kullanicilari icin paralel port kablosu cok iyi bir secenek olarak karsimizda duruyor.
Simdi gelelim paralel port baglantisinin yapisina. öncelikle iki bilgisayarin paralel portlarini birbirine kavusturacak bir "paralel kablo" gerekecek. Bu kabloya bilgisayar bakkallarinda "abi laplink kablosu var mi? Yoksa yapar misiniz?" diye aglayarak erismeniz mümkün. Bu tür kablolarin fiyati oldukca ucuz ve elinden lehim isi gelen herhangi bir orta düzey bilgisayarci size bu kabloyu gözü kapali yapacaktir.
Paralel port kablosunu bir sekilde elde ettikten sonra iki bilgisayari yan yana getirin, paralel portlara kabloyu takin. Artik isin donanim tarafi tamam, sira yazilim ayarlarini yaparak bilgisayarlarin isletim sistemlerinin kablo üzerinden birbirleri ile konusmalarini saglamaya geldi.
Bu baglanti icin Windows 98 ile birlikte gelen ancak atil kalan ve kullanilmayan Direct Cable Connection (dogrudan kablo baglantisi) sistem eklentisini kullanacagiz. Bu eklentiyi kullanmak icin önce sisteme kurmalisiniz. Asagidaki adimlarda yapilanlari birbirine bagli olan iki bilgisayarda da gerceklestirmelisiniz.
Bunun icin START (BASLAT) menüsünden SETTINGS (AYARLAR) * CONTROL PANEL (DENETIM MASASI) komutunu calistirin. Ekrana gelecek olan denetim masasi penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine cift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP (WINDOWS KUR) bölümüne gelin. Buradaki listede sisteminize yüklenmis olan Windows eklentilerini göreceksiniz. Listede COMMUNICATIONS (ILETISIM) secenegini aktif hale getirin ve DETAILS (DETAYLAR) dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu icerisinde DIRECT CABLE CONNECTION (DOGRUDAN KABLO BAGLANTISI) secenegini aktif hale getirin. OK (TAMAM) dügmesine basin. Windows gerekli yazilimlari sistem yükleyecektir.
Bundan sonra yapacaginiz islem daha önceden yapilmamissa ag ayarlarinizi yapmak olacaktir. Bunun icin yine Denetim masasi penceresinde NETWORK (AG) simgesine cift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu icerisinde FILE AND PRINTER SHARING (DOSYA VE YAZICI PAYLASIMI) dügmesine basin. Acilacak olan penceredeki iki secenegi de aktif hale getirin ve OK (TAMAM) dügmesine basin.
Son olarak da kablo üzerinden iki bilgisayarin anlasmasini saglayacak olan protokolü yüklemeniz gerekiyor. Bunun icin yine ag ayarlari penceresinde ADD (EKLE) dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda PROTOCOL üzerine cift tiklayin. Sol taraftaki listeden MICROSOFT üzerine tiklayin, sag taraftan da IPX/SPX secenegini aktif hale getirin. Windows yine sisteminize bir dizi program yükleyecektir. Islem bitince iki bilgisayari da kapatip acin. Artik baglanti safhasina gecebilirsiniz.
Bilgisayariniz acildiginda önce iki bilgisayarda da paylasim icin masaüstünde birer klasör olusturun. Bu klasörlere ben genel olarak ORTAK adini veriyorum, siz de öyle yapabilirsiniz. ORTAK klasörünü olusturduktan sonra klasörün üzerine sag fare dügmesi ile tiklayin, ekrana gelecek olan menüden SHARING (PAYLASIM) komutunu calistirin. Acilacak olan pencerede SHARED AS secenegini aktif hale getirin. Alt tarafta ACCESS TYPE (ERISIM TüRü) ayarini FULL (TAM) olacak sekilde ayarlayin ve OK (TAMAM) dügmesine basin. Kisa bir süre bekleyin, klasörlerin üzerine bir el simgesi gelecektir. Artik iki bilgisayar bu klasörleri kullanarak birbirleri ile bilgi alisverisinde bulunabilirler. Birbirlerine gönderecekleri dosyalar bu klasörler icerisine kaydedilecektir.
Paylasim ayarlarini da böylece yaptiktan sonra artik baglantiyi gerceklestirebiliriz. Paralel port baglantisinda bir bilgisayar HOST (sunucu) digeri de CLIENT (istemci) durumunda calisir. Bir bilgisayarda dogrudan kablo baglantisi programini sunucu konumunda calistirip beklersiniz, diger bilgisayar CLIENT konumunda bu bilgisayara baglanti yapmaya calisir. Bunun icin önce HOST durumunda bekleyecek olan bilgisayarin basina gecin. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * COMMUNICATIONS * DIRECT CABLE CONNECTION komutunu calistirin. Ekrana asagidaki gibi bir diyalog kutusu gelecektir.
Burada HOST secenegini aktif hale getirin ve NEXT dügmesine basin. Ikinci adimda PARALLEL CABLE ON LPT1 secenegini aktif hale getirin ve NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda da FINISH dügmesine bastiginizda bilgisayariniz bekleme durumuna gececektir. Artik öbür bilgisayarin basina gecebilirsiniz.
Istemci konumunda olacak yani baglantiyi yapacak olan bilgisayarda da dogrudan kablo baglantisi programini calistirin. Burada ilk ekranda GUEST secenegini aktif hale getirin. NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda HOST bilgisayarda yaptiginiz gibi PARALLEL CABLE ON LPT1 secenegini aktif hale getirin ve yine NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda da FINISH dügmesine basin. Ekranda baglantinin kurulmakta olduguna dair bilgi veren bir diyalog kutusu ile karsilasacaksiniz. Eger her sey yolunda giderse asagidaki gibi bir diyalog kutusu ekrana gelecek. Bu ekrana eristiginizde baglantiyi basari ile saglamis oldugunuzu görecek ve huzura ereceksiniz. Bu diyalog kutusu icerisinde karsidaki bilgisayarin adini yazin (Bir bilgisayarin ag adini bilmiyorsaniz masaüstündeki AG KOMSULARI simgesine sag fare dügmesi ile tiklayarak ekrana gelecek olan diyalog kutusundan ögrenebilirsiniz). OK (TAMAM) dügmesine basin.
Baglanti basari ile saglandiginda asagidaki gibi bir diyalog kutusu ile karsilasacaksiniz. Burada VIEW HOST dügmesine bastiginizda ekrana gelecek olan klasör penceresi icerisinde karsidaki bilgisayarin size paylastirmis oldugu ag kaynaklarinin listesini tabak gibi görebilirsiniz. Bu klasörlerin icerisine girip dosya alisverisi yapabilirsiniz artik. Yavas ancak basarili bir ag kurmus oldunuz, tebrikler...
Daha önceden de degindigimiz gibi, paralel port kablosu, diger bir deyisle de laplink kablosu ile baglanti kurmak son derece ucuz bir yöntem. Herhangi bir bilgisayarcidan bu kabloyu alabilir veya yaptirabilirsiniz. Veri transfer hizi yüksek olmamakla birlikte ev icinde arkadas arasinda veri transferi söz konusu oldugunda en iyi alternatiftir. Ayrica hem defter bilgisayari olan hem de evinde PC kullananlar icin isten eve evden ise dosya transferi icin kullanilacak en pratik yöntemdir.
USB Data Bridge ile Baglanti
Yeni anakartlarin tümünde USB portu bulunuyor. Bunun anlami, hemen hemen bütün bilgisayarlarda da USB portu var demek. Bildigimiz gibi, USB kabaca klasik seri ve paralel port baglantilarina göre cok daha yüksek hizlarda veri transferini mümkün kilan bir baglanti cesidi. Piyasada USB portunu kullanarak bilgisayariniza baglayabileceginiz sayisal kamera, yazici, tarayici gibi bir dizi ürün bulunuyor. USB, kurulumunun kolay olmasi ve yüksek performansi ile ilgi ceken bir standart olarak taniniyor.
USB'in veri transfer performansinin yüksek olmasi bilgisayarlar icin ek donanim üreten ve bu pazarda oldukca basarili oldugu gözlenen Camtel'in dikkatini cekmis. Firma yememis icmemis, iki bilgisayari birbirine USB portlarindan baglayarak veri transferini mümkün kilacak bir baglanti kablosu gelistirmis. özel bir yazilimi kullanarak iki bilgisayar arasinda dosya transferi yapabiliyorsunuz.
Transfer Hizi 4 to 6 megabit per second
Uyumlu Isletim Sistemleri Windows 98 Gold, Windows 98 SE, Windows 2000, Mac O/S 8.6
Kablo Uzunlugu 6 ft (180 cm)
Disketin icerisindeki dokümanda kurulumun nasil yapilacagi adim adim anlatiliyor. Hemen hemen bütün USB aygitlarda oldugu gibi, kabloyu bilgisayariniz acikken uygun bir USB portuna takiyorsunuz, bilgisayariniz otomatik olarak kendisine yeni bir aygit takildigini anliyor ve yeni donanim bulundu diyerekten ekrana bir diyalog kutusu getiriveriyor. Burada standart sürücü yükleme prosedürünü kullanarak (ve de sürücünün diskette oldugunu Windows'a söyleyerek) aygiti Windows'a tanitiyorsunuz.
Camtel USB Data Bridge disketi icerisinde Windows 98 ve 95 sürücüleri geliyor. Biz denemelerimizde Windows 98 kullandik ancak USB'yi iyi destekleyen Windows 95 OSR 2.1 ile de bu aygitin sorunsuz calisacagini tahmin ediyoruz.
Sürücü disketini kullanarak aygiti sisteme tanittiktan sonra (boot etmeniz gerekmiyor) disketteki SETUP.EXE programini kullanarak USB kablosu üzerinden veri transferini gerceklestirecek olan dosya yöneticisi türevi uygulamayi sisteminize kurmaniz gerekiyor. Bu programi kurarken de herhangi bir sorun cikmiyor, sadece kurulum sihirbazina NEXT üzerine NEXT demek yeterli oluyor.
Elbette iki bilgisayar arasinda veri transferi söz konusu oldugundan bu anlattigimiz islemi (sürücü yükleme ve program kurma) iki bilgisayarda da aynen gerceklestiriyorsunuz. Daha sonra iki bilgisayarda da Camtel USB Data Bridge uygulamasini calistiriyorsunuz. Iki program USB hatti üzerinden birbirleri ile iletisim kuruyorlar. Hem sizin bilgisayarinizda, hem de karsidaki bilgisayarda sabit diskler ve CD-ROM'larin icerigi tabak gibi beliriveriyor.
Artik burada bir pencereden digerine dosya veya klasör sürükleyip birakaraktan istediginiz islemi gerceklestirebiliyorsunuz. Sizin bilgisayarinizin icerigi LOCAL MACHINE, diger bilgisayarin icerigi ise REMOTE MACHINE adi altinda bir pencerede görünüyor.
USB Data Bridge bu yazimizda anlattigimiz alternatif baglanti yöntemleri arasinda en hizli olani. Veri transfer hizi saniyede 4 megabit'e kadar cikabiliyor. Bu arada laf aramizda en pahali olani. Teorik olarak iki modem bir USB kablodan daha pahaliya geliyor, ancak artik Internet'in popülerligi sayesinde her bilgisayarda modem oldugunu varsayiyoruz. Kurulumu ve kullanimi son derece kolay ve sorunsuz olan bu yöntemi bütcesi genis ve USB'li bilgisayarlari olan arkadaslara hararetle tavsiye ediyoruz.
Modem üzerinde Baglanti Kurmak
Söyle bir durum düsünün. Isyerinizde bir bilgisayar var, bir de evinizde bilgisayariniz bulunuyor. Isten eve, evden ise dosya yollamak istiyorsunuz. Veya iki arkadassiniz ve araniza Internet filan gibi can sikici seyler sokmadan direkt olarak bilgisayardan bilgisayara veri transfer etmek istiyorsunuz. Ancak tesadüfe bakiniz ki biriniz Istanbul'da digeriniz Konya'da oturuyor. Yani arada bir paralel kablo baglayip veri transfer etmeniz oldukca zor.
Bu gibi durumlarda Windows 98 ile birlikte gelen cEVIRMELI AG SUNUCUSU özelliginden yararlanarak iki bilgisayar arasinda telefon hatti üzerinden bir ag kurabilirsiniz. Böylece evden ise, isten eve dosya yollarken, veya arkadasinizla bilgi alisverisinde bulunurken bir bilgisayarin diger bilgisayari telefonla aramasini ve ag ortamini olusturup bilgi aktarimini gerceklestirmesini saglayabilirsiniz.
Bunu yapmak icin daha önceden de belirttigim gibi Windows 98'in DIAL UP SERVER yani cEVIRMELI AG SUNUCUSU özelligini kullanmaniz yeterli. Elbette iki bilgisayarda da bir modem bulunmasi ve bu modemlerin telefon hattina baglanmasi gerekli. Artik Internet'in popülerligi göz kamastirdigi icin hemen hemen bütün bilgisayarlarda iyi kötü bir modem bulunuyor ne de olsa.
Modemden modeme veri transferi söz konusu oldugunda Windows 98'in cevirmli ag sunucusu yazilimini bilgisayarlardan birinde yüklemek ve calistirmak yeterli. önce bu bilgisayarda yapilmasi gereken ayarlari anlatayim. Elbette yazinin bundan sonrasi icin iki bilgisayarda bir modem bulundugunu, modemlerin telefon hattina bagli oldugunu varsayiyorum.
Aramalara cevap verecek olan bilgisayarin karsisina gecin, Denetim Masasi uygulamasini calistirin. Ekrana gelecek olan program penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine cift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP bölümüne gelin. Buradaki listeden COMMUNICATIONS (ILETISIM) seceneginin üzerine cift tiklayin. Listeden DIAL UP SERVER (cEVIRMELI AG SUNUCUSU) secenegini aktif hale getirin ve OK dügmesine basin. Gerekli yazilimlar sisteminize kopyalanacak, duruma göre bilgisayariniz yeniden baslatilacaktir.
Simdi bilgisayari aramalara duyarli bir hale getirmek gerekli. Bunun icin MY COMPUTER (BILGISAYARIM) simgesine cift tiklayin. Buradan DIAL UP NETWORKING (cEVIRMELI AG) üzerine cift tiklayin. Internet'e baglanmak icin kullandiginiz cevirmeli ag simgelerinin bulundugu bir pencere acilacak.
Burada CONNECTIONS (BAGLANTILAR) menüsünü acin. Bu menünün icerisinde DIAL UP SERVER (cEVIRMELI AG SUNUCUSU) komutunun bulundugunu göreceksiniz. Bu komutu calistirin. Ekrana basit bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu icerisinde ALLOW CALLER ACCESS secenegini aktif hale getirin. Daha sonra da APPLY (UYGULA) dügmesine basin. Diyalog kutusu icerisinde STATUS bölümünde MONITORING yazacaktir.
Su anda bu bilgisayar cagrilara cevap vermek üzere ayarlanmistir. Artik diger bilgisayarin basina gecip gerekli ayarlara devam edebilirsiniz.
Telefonu arayip diger bilgisayarla baglanti kuracak olan bilgisayarin basina gecince MY COMPUTER (BILGISAYARIM) simgesine cift tiklayin. Buradan DIAL UP NETWORKING (cEVIRMELI AG) üzerine cift tiklayin. Ekrana gelecek olan pencere icerisinde MAKE NEW CONNECTION (YENI BAGLANTI) üzerine cift tiklayin.
Ekrana baglanti ayarlarlarini adim adim yapmaniza yardimci olacak bir sihirbaz gelecektir. Burada ilk önce baglantiya bir ad verin. Daha sonra NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda alan kodu ve telefon numarasi bölümlerini arayacak oldugunuz bilgisayarin bagli oldugu telefon hattinin numarasi seklinde ayarlayin. Bir sonraki adimda FINISH dügmesine bastiginizda DIAL UP NETWORKING (cEVIRMELI AG) penceresi icerisinde yaratmis oldugunuz yeni baglanti sizi kuzu kuzu bekliyor olacak.
Aynen Internet'e baglanirmis gibi bu simgenin üzerine cift tiklayin. Acilacak olan pencerede CONNECT (BAGLAN) dügmesine basin. Bilgisayariniz modem yardimi ile karsidaki bilgisayari arayacak ve "cijüüüüvttt, coba coba coba" seklinde sesler cikacak, herhangi bir sorun cikmazsa baglanti kurulacaktir.
Baglanti kuruldugunda karsi taraftaki bilgisayarin cevirmeli ag sunucusu penceresinde baglanmis olan kullanicinin ismi ve baglanti saati yazacaktir. örnek icin asagidaki ekran görüntüsüne bakabilirsiniz.
Bundan sonra diger bilgisayarin icerigini görmek icin masaüstündeki ünlü NETWORK NEIGHBORHOOD (AG KOMSULARI) simgesine cift tiklamaniz yeterli olacaktir. Pencere icerisinde kisa bir süre sonra diger bilgisayarin simgesi görünecektir. Bu simgenin üzerine cift tiklayarak karsi taraftaki bilgisayardaki paylastirilmis kaynaklara (klasörlere) ulasabilir, dosya verip alabilirsiniz.
Ayrica, karsi taraftaki bilgisayarin basindaki kullanici da ayni sekilde kendi masaüstündeki NETWORK NEIGHBORHOOD (AG KOMSULARI) simgesine cift tiklayarak sizin bilgisayarinda paylastirmis oldugunuz ag kaynaklarina erisebilirler.
Araya Internet katmadan, birbirinden uzak diyarlardaki iki bilgisayar arasinda modem üzerinden bilgi transfer etmek isteyen kullanicilar icin gayet uygun bir yöntem olan cevirmeli ag sunucusu ayni sekilde Windows 95'lerde de (biraz debelenmek kaydiyla) gerceklestirilebilmektedir. Ancak yine de aklinizda olsun, telefon hattinin hizi ile sinirlisiniz, ayrica telefon da Internet gibi degil, aynen görüsme gibi yaziyor. Kisacasi ay sonunda babaniz bir elinde balta digerinde telefon faturasi ile odaniza girdiginde size yardimci olamayiz netekim.
Iki Modemi Kabloyla Baglamak
yan yana duran iki bilgisayardaki iki modemi arada telefon hatti olmadan direkt olarak telefon ara kablosu ile baglayarak veri transferinin mümkün olup olmadigi . Mümkündür, ancak bunun icin iki modemin de leased-line (kiralik hat) calismayi desteklemesi gerekir. Ayrica, bu tür bir islemi destekleyen modemlere sahip olsaniz bile, iki modemin birbirlerini numara cevirmeden görmeleri ve el sikisip baglanti kurmalarini saglamasi icin bir dizi modem ayarinin (ki her modem modelinde bu ayarlar degisiktir) yapilmasi gerekiyor. Bütün bunlara ek olarak, baglanti saglansa bile performanstan memnun kalmayacaksiniz.
Bunun icin akillica olan yol, hazir yan yana gelmis iki makineyi modemleri filan karistirmadan üc bes milyonluk bir paralel port kablosu ile baglamak ve veri transferini huzur icerisinde gerceklestirmek. Hem performansindan memnun kalacaksiniz hem de bir dizi ayar yapmaktan kurtulacaksiniz. Modeminizin NVRAM ayarlarini da rahat birakmis, moralini bozmamis olacaksiniz
2 PC yi Birbirine Baglamanin Yollari
- Mighty Mouse
- Kilobyte1
- Mesajlar: 204
- Kayıt: 16 Mar 2006, 01:08
üstadim siz hic ,paralel port kablosu takilmis iki bilgisayarla quake yada delta force oynadinizmi,paralel kablonun bu sekilde kullanimida vardi,ayni odada iki bilgisayar hoparlöründen gelen sesler beni mest ederdi,int.cafe den daha zevkli oldugunu söyleyebilirim,güzel günlerdi yaaa(bugulandim yine) :D