Sıklıkla duyduğumuz “Uyku modu donanıma zarar verir, ömrünü kısaltır” endişesini, bilakis verilerle çürütüyorum. İşte sistemimi uykuya yatırmadan önceki ve uykudan uyandıktan hemen sonraki (9 saat 18 dakika arayla) kaydettiğim değerler ve bu değerlerin donanım ömrüne olan etkilerine dair resmi ve samimi tavsiyem:
1. İşlemci (CPU) – coretemp-isa-0000
Uyku Öncesi: Paket sıcaklığı 37.0°C / Çekirdekler ~36-32°C
Uyku Sonrası: Paket sıcaklığı 29.0°C / Çekirdekler ~29-25°C
Değişim: Ortalama 8°C düşüş.
Yorum: İşlemcinin kritik eşik değeri (crit) 100°C'dir. 37°C zaten serin bir değerken, 29°C’ye inmek termal genleşme ve büzülme döngüsünü minimize eder. Transistörlerdeki kaçak akımı (leakage) azaltarak, işlemcinin yıllar içinde performans kaybı yaşamasını engeller.
2. Anakart ve Çevre Birimleri (ACPI) – acpitz-acpi-0
Uyku Öncesi: 39.0°C
Uyku Sonrası: 31.0°C
Değişim: 8°C düşüş.
Yorum: Anakart üzerindeki yonga setleri (chipset) ve güç dağıtım VRM'leri bu sıcaklıktan doğrudan etkilenir. 8 derecelik bir düşüş, anakart üzerindeki küçük kondansatörlerin ve lehim bağlantılarının ömrüne doğrudan olumlu yansır.
3. NVMe SSD (M.2 Disk) – nvme-pci-e100
Uyku Öncesi: Kompozit sıcaklık 27.9°C
Uyku Sonrası: 20.9°C
Değişim: 7°C düşüş.
Yorum: Bu SSD’nin üst sıcaklık sınırı (high) 80.8°C, kritik sınırı (crit) ise 86.8°C’dir. Uyku modu, denetleyici (controller) ve NAND flash belleklerin üzerindeki termal baskıyı ciddi oranda azaltır. Bilindiği üzere NAND hücreleri sıcakta daha hızlı aşınır; bu 7°C’lik avantaj, SSD’nin yazma dayanımını (TBW) korumak için büyük bir kazançtır.
4. Mekanik Disk (HDD) – Özel Sistem Notum
Bu nokta en can alıcı olanı. İşletim sistemimin kurulu olduğu mekanik disk, uykudan önce 38°C iken, uykudan hemen sonra 28°C’ye kadar soğumuş.
Değişim: Tam 10°C düşüş.
Yorum: Mekanik diskler, içinde dönen plakalar ve hareketli okuma kafası bulunduran hassas cihazlardır. Bu 10 derecelik soğuma demek; motor yataklarındaki yağlayıcının (lubricant) ömrünün uzaması, plakaların termal genleşmeden kaynaklı sapmalarının azalması ve kafa mekanizmasının daha az strese girmesi demektir. Uyku anında disk plakaları durur ve kafa park pozisyonuna geçer. Bu, mekanik diskin en çok yıprandığı açılış-kapanış anlarına göre çok daha güvenlidir.
5. Pil ve Güç Tüketimi – BAT1-acpi-0
Uyku Öncesi: 12.27 V
Uyku Sonrası: 12.26 V (neredeyse sabit) ve güç tüketimi (power1) 0.00 W.
Yorum: Uyku modu, pili neredeyse hiç zorlamaz. Gerilimdeki 0.01V’luk bu ihmal edilebilir fark, pil kimyasının (li-ion) sağlıklı bir şekilde dinlendiğini gösterir. Pilleri en çok yoran şey yüksek sıcaklık ve sürekli şarj/deşarj döngüsüdür. Uyku, her ikisini de engeller.
6. Kablosuz Ağ (WiFi) – iwlwifi_1-virtual
Değer: N/A (Uykuda devre dışı).
Yorum: WiFi kartı uyku ile birlikte pasif hale gelir. Bu da gereksiz yere enerji çekmesini ve ısınmasını engeller.
Değerli sordum forum üyeleri ve ziyaretçileri, işte karşınızda çarpıcı bir tablo: Tüm kritik bileşenlerim (CPU, Anakart, NVMe SSD ve özellikle mekanik HDD) uyku modunda 7 ila 10 derece arasında soğuyor.
Elektronik devrelerin en büyük düşmanı ısıdır ve bu ısıyı düşürmek, donanım ömrünü doğrudan uzatır. “Uyku sırasında aç-kapa termal döngü olur” endişesine gelince; 8-10 derecelik bu değişim, bilgisayarı oyun oynarken 70°C'den boşta 35°C'ye düşürmekle kıyaslandığında yok denecek kadar küçüktür. Ayrıca uyku, soğuk başlatmaya (tam kapanıp açılmaya) göre çok daha az ani akım çekişi yaşatır.
Tavsiyem şudur: Özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları ve bünyesinde mekanik disk barındıran sistem sahipleri, uyku modunu (Suspend / S3) gönül rahatlığıyla kullansın. Sık sık kapatıp açmak yerine, gün içinde işiniz bittiğinde sistemi uykuya gönderin. Bu alışkanlık;
Elektrik faturasına katkı sağlar,
Fan ömrünü uzatır (toz çekmez, sürtünme azalır),
Mekanik diskinizin erken ölmesini engeller,
SSD’nizin sıcaklık stresini minimuma indirir.
Kendi 9 saatlik uyku testimde diski 38°C'den 28°C'ye indirdim. Bu veri, benim için tüm teorilerin önüne geçen somut bir kanıttır. Siz de içiniz rahat olsun; bilgisayarınızı uykuya yatırmak, ona iyilik yapmaktır. Sakın vazgeçmeyin! (bunu kullanıcı alışkanlığı haline getirin)
Eski sistemimi de böyle kullandım.Tam 17 sene boyunca..Uyku modunun donanıma bir gram zararını görmedim...
GNU/Linux'ta Uyku Modu Komutu :
Kod: Tümünü seç
systemctl suspend1. Adım: .desktop dosyasını oluşturun
nano ~/.local/share/applications/uyku.desktopKod: Tümünü seç
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Uyku Modu (Sistem Suspend)
Comment=Donanımı dinlendir, uykuya yatır (systemctl)
Exec=systemctl suspend
Icon=system-suspend
Terminal=false
Categories=System;Utility;
StartupNotify=false
X-MATE-Use-Panel=true2. Adım: Dosyayı kaydet ve çalıştırılabilir yapın
nano içinde kaydetmek için Ctrl + X’e basın, sonra Y (Evet) tuşlayın, ardından Enter’a basın.
Şimdi bu dosyaya çalıştırma izni verelim. Terminale şunu yazın:
chmod +x ~/.local/share/applications/uyku.desktopMasaüstüne koymak isterseniz: Dosyayı direkt ev dizinindeki Masaüstü (Desktop) klasörüne kopyalayın. Terminalden şu komutla halledebilirsiniz:
cp ~/.local/share/applications/uyku.desktop ~/Masaüstü/4. Adım: Bu Kısayolun Mükemmel Bir Avantajı Var
Bu kısayolu oluştururken Terminal=false dedik. Yani buna tıkladığında arka planda kara bir ekran açılmadan, hiçbir komut gözüne çarpmadan direkt olarak sistem uykuya geçecek. Ekran kararacak, fanlar duracak, diskler ve işlemci serinleyecek.
Tekrar uyandırmak için yapmanız gereken tek şey: Güç tuşuna basmak veya klavyeden herhangi bir tuşa dokunmak yada hafif fare'yi haraket ettirmek.... Uyandığında, sensör verilerine tekrar bakarsanız,sıcaklıkların nasıl düştüğüne şahit olacaksınız....
Ben faydasını görüyorum sizde görün...