Google Chrome, sizden izin almadan cihazınıza 4 GB'lık bir yapay zeka modeli yüklüyor

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19703 kez

Google Chrome, sizden izin almadan cihazınıza 4 GB'lık bir yapay zeka modeli yüklüyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Google, OpenAI gibi popüler yapay zeka tabanlı rakiplerinden gelen tehditlere yanıt olarak geçen yıl dünyanın en popüler web tarayıcısı Chrome'u yapay zeka tarayıcısına dönüştürmeye başladı. Son raporlar, bu geçişin bilinmeyen ancak potansiyel olarak önemli sayıda cihaza sessizce büyük bir yapay zeka ağırlığı önbelleği yüklemeyi içerdiğini ortaya koydu.

Google Chrome kullanıcıları, olağandışı disk etkinliği veya açıklanamayan depolama alanı düşüşleri fark etmişlerse, Chrome dizinlerinde "OptGuideOnDeviceModel" adlı bir klasör aramalıdırlar. Bu klasör, Google'ın Gemini Nano LLM cihazına ait yaklaşık 4 GB'lık veriyi içerir ve bu veriler tarayıcı tarafından kullanıcının izni olmadan indirilmiştir.

Klasörü silmek kalıcı bir çözüm sunmuyor; Chrome onu tekrar indirecektir. Windows 11'de klasör :

Kod: Tümünü seç

%LOCALAPPDATA%\Google\Chrome\User Data\OptGuideOnDeviceModel
konumunda bulunuyor. Apple Silicon ve Ubuntu işletim sistemlerinde de bu durum doğrulandı.

Chrome'u tamamen kaldırmak, gereksiz yüklerden kurtulmanın en etkili yoludur. Ancak, tarayıcıyı kullanmaya devam etmek isteyenler, adres çubuğuna "chrome://flags" yazarak, "Enables optimization guide on device on Android (Android'de cihazda optimizasyon kılavuzunu etkinleştirir)" seçeneğini bulup yanındaki açılır menüden "Devre dışı" seçeneğini seçerek indirmeyi devre dışı bırakabilirler. Kullanıcılar ayrıca cihazlarının bu özellik için uygun olup olmadığını da bu şekilde belirleyebilirler.

Bilgisayar bilimci ve avukat Alexander Hanff'ın macOS çekirdek dosya sistemi günlüğündeki davranışı doğrulayan açıklamasına göre , kullanıcılar yaklaşık bir yıldır otomatik indirmelerden bahsediyor . Bu durum, geçen sonbaharda Chrome'da kullanıma sunulan yazma yardımı, yapay zeka özetleri ve otomatik tarama gibi yapay zeka özellikleriyle aynı zamana denk gelebilir .

İndirilen dosyalar dikkat çekici bir ironi içeriyor: Chrome'un en görünür yapay zeka özelliği olan, adres çubuğuna ve Google Arama'ya entegre edilmiş yapay zeka modu, yerel olarak depolanan dosyalarda değil, Google'ın sunucularında çalışıyor. 4 GB'lık klasör yalnızca yazma yardımı ve birkaç menü derinliğinde erişilebilen diğer birkaç özellik için kullanılıyor. Chrome'un milyarlarca kullanıcısı göz önüne alındığında, etkilenen cihazların toplam sayısı ve tüketilen bant genişliği önemli olabilir. Hanff, yüz milyonlarca veya milyarlarca cihaza 4 GB veri göndermenin, birkaç eksabayt veri aktarımına ve potansiyel olarak 6.000 ila 60.000 metrik ton CO2 emisyonuna yol açacağını tahmin ediyor.

Ancak toplam sayıyı belirlemek zor. Bu editör, birkaç yıllık iki Windows 11 cihazında yapay zeka ağırlıklarını aradı ve ikisinin de uygun olmadığını gördü; bu nedenle Google, LLM'yi yalnızca daha modern makinelere yaymaya çalışıyor olabilir. Hanff, Google'ı kullanıcıları bilgileri veya rızaları olmadan önemli miktarda veri indirmeye zorlayarak Avrupa gizlilik düzenlemelerini ihlal etmekle resmen suçladı.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/112309-go ... model.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 929 kez

Re: Google Chrome, sizden izin almadan cihazınıza 4 GB'lık bir yapay zeka modeli yüklüyor

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Ben artık Google Chrome kullanmıyorum kafam rahat çünkü ağırlığı ve hantallığı benim gibi sakinleştirici almış gibi aşırı sakin bir mizaçtaki birini bile çıldırtabiliyorsa normal insanların ruh halini hayal bile etmek istemiyorum
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19703 kez

Re: Google Chrome, sizden izin almadan cihazınıza 4 GB'lık bir yapay zeka modeli yüklüyor

Mesaj gönderen velociraptor »

Zaten biraz agresif bir yapım var. Bu Google Chrome Beni sinir ediyor resmen, :pckir: