4090 GPU Dolandırıcılığı

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19101 kez

4090 GPU Dolandırıcılığı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Başlıkta da belirttiğim gibi, ikinci el ekran kartı alırken her şeyi doğru yaptığımı sanıyordum, yine de dolandırıldım.

Kijiji'de 11 yıldır satışta olan ve iyi bir yorumu bulunan, güvenilir görünen bir satıcı tarafından ilan edilmiş bir Gigabyte 4090 Windforce V2 buldum. Fiyatı 1500 dolardı , pazarlıkla 1400 dolara indirdim ve buluşmak üzere anlaştık (ve fiyatlandırmanın şüpheli olduğunu söylemeden önce, bunun daha düşük seviye bir kart olduğunu ve bu yüzden daha ucuz olacağını varsaydım, çünkü benim bölgemde insanlar Asus Strix gibi üst düzey modelleri 1800 - 2000 dolara satıyorlar). Buluşmadan önce satıcı bana bir sürü video ve fotoğraf gönderdi. Sadece kısa klipler de değildi. Seri numarası fotoğrafları, benchmark görüntüleri ve kartın sorunsuz çalıştığına dair görüntüler vardı.

Ancak beni asıl etkileyen kanıt oldu.

Bana, kartın çalıştığını gösteren çok sayıda kesilmemiş performans testi videosu ve e-posta yoluyla resimler gönderdi ; ayrıca üzerinde adım ve tarih yazılı bir kağıt da verdi ve performans testi videosunun ortasında seri numarasını da göstererek , testin gerçekten o kart tarafından yapıldığını kanıtlamaya çalıştı. Daha önce çevrimiçi pazar yerlerinden (farklı ödeme yöntemleriyle de olsa) alışveriş yapma deneyimime dayanarak, insanların genellikle kendilerine ait olduğunu ve ürünün çalıştığını kanıtlamak için bir kağıda kullanıcı adlarını ve tarihlerini yazdıklarını gördüm, bu yüzden tuzağa düştüm.

Evime birkaç dakika uzaklıktaki bir Pizza Spot'ta buluştuk . Kartı bizzat inceledim. Herhangi bir sorun görünmüyordu ve adam da oldukça nazikti (işte sizi böyle etkiliyorlar), çünkü ona ameliyatımdan, kendimi iyi hissetmediğimden bahsettim ve kartı bana teslim etti. Buluştuğumuzda (her ne kadar "işleri" yüzünden geç kalsa da) kartı kontrol ettim ve belirgin bir hasar, garip bir işaret veya endişe verici bir şey görmedim. Sanırım daha önce hiç 4090 numaralı kartım olmadığı ve bir önceki gün yirmilik dişlerimi çektirdiğim ve ilk 2 gün yemek yemediğim için biraz halsizdim, bu yüzden o an bana ağır geldi. İşlemi hemen orada yaptık. Telefonumu ona verdim, böylece Interac e-transferine kendi bilgilerini girebildi, parayı gönderdim ve yollarımız ayrıldı.

Ekran kartını hemen takmadım. Diğer bilgisayar parçalarını bekliyordum, bu yüzden 4090 birkaç gün evde bekledi.

Sonunda montaj günü geldi, parçaları bir araya getirdim ve birkaç saatimi montajla geçirdim. Bilgisayar açıldı, ancak ekran kartı hiç sinyal üretmedi ve bu bana garip geldi çünkü parçaların çoğu eski sistemimden aktarılmıştı. RAM'i yeniden takmak, güç kablolarını kontrol etmek, farklı çıkışları denemek gibi gerekli sorun giderme işlemlerini yaptım ve sorunun anakarttan, RAM'den veya güç kaynağından kaynaklanmadığından emin oldum.

Bilgisayar kasamın fanlarının bilgisayarımın açılmasını engellemesi nedeniyle saatlerce sorun giderme yaptıktan sonra, olası diğer tüm sorunları eledim, taktım ama yine de çalışmadı. Çok daha yeni olan kardeşimin bilgisayarına götürüp test etmeye karar verdim ve orada da hiçbir şey çalışmadı, ancak DisplayPort kablosunu anakartına takınca sinyal vardı. İnternette biraz daha araştırma yapmaya karar verdim ve insanların VRAM ve çekirdeği çıkarıp test etmenin yollarından, örneğin plastik bir kartı içinden geçirmek veya kartın içine bakmak gibi yöntemlerden bahseden başka bir Reddit gönderisine rastladım.

İşte o zaman midem alt üst oldu.

İçine bir göz attım ve içi boş görünüyordu . GPU çekirdeğinin soğutucuya bastırılması gerekiyordu, ancak kartın bazı kısımlarını neredeyse görebiliyordum. VRAM ile temas etmesi gereken termal pedler, hiçbir şeye temas etmeden öylece duruyor gibiydi ve 3070 ekran kartımı elime aldığımda daha düşük seviye bir karttan daha hafif hissettim.

Bu yüzden en büyük korkumu doğrulayan bir sonraki adımı attım: İnternette araştırma yaptım ve tarttım, sonra da diğer insanların bildirdiği olması gereken ağırlıkla (yaklaşık 2,08 kg civarı) karşılaştırdım. Benimki mutfak terazisinde yaklaşık 1,3841 kg geldi, bu da olması gerekenden yaklaşık 619 ila 620 gram daha hafifti .

O noktada zaten biliyordum ama inanmak istemiyordum, ancak birkaç saat oturup düşündükten sonra riski göze alıp kartı açtım çünkü seri numarası hala garanti kapsamında olduğunu gösteriyordu ve üretici etiketi (üzerinde "Gigabyte Kalite" yazan) hala üzerindeydi. (Ayrıca internette biraz daha araştırma yaptıktan sonra insanların bu etiketleri sipariş edebildiğini öğrendim, bu yüzden bir anlamı yok.)

İçerisi, asla görmek istemeyeceğiniz türden bir yerdi.

GPU çekirdeği gitmişti . VRAM yongaları da gitmişti . Değerli bileşenlerin lehimlerinin sökülüp çıkarıldığı, geriye sadece termal pedler ve bir sürü macun bulunan, çizilmiş ve boş bir PCB kaldığı anlaşılıyordu .

Bunu yapmış olabileceğine dair iki yol düşünebiliyorum:

1. Söküp yeniden yapıştırma: Buluşmadan kısa bir süre önce aynı kartı açıyor, çekirdeği ve VRAM'i söküyor, ardından dokunulmamış gibi görünmesi için sahte "kurcalama" etiketleri kullanarak tekrar yapıştırıyor.

2. (En olası yöntem) İki bilgisayar: Bir bilgisayarında normal şekilde açılan, ancak içine sökülmüş bir ekran kartı takılı (yani her şey "açılıyor" ve normal görünüyor) ve ikinci bilgisayarında ise gerçek bir 4090 ekran kartı ile performans test görüntüleri çalıştırılıyor. Dolayısıyla tüm "kanıt" sekansı baştan sona kurgulanmış durumda.

Aldatmacayı daha da artırmak için bana bir Newegg fişi de gönderdi ki, şimdi bunun sahte olduğuna kesinlikle inanıyorum.

Normal anlamda kızgın bile değilim. Hayal kırıklığına uğramış, utanmış ve dürüst olmak gerekirse sadece üzgün hissediyorum. Son derece temkinli bir insanım ve dolandırılmamak için elimden gelen her şeyi yaptım, ancak bu kişi beni her açıdan alt etmiş gibi görünüyor, çünkü yaptığı her şey bu olaydan önce benim için duyulmamış şeylerdi. Bu kartı almak ve bilgisayarımı yükseltip keyfini çıkarmak için sayısız 12 saatlik vardiya çalıştım, hatta fırtınada tek başıma çalıştım. Bunun yerine, beni kandırmak için yapılmış 1400 dolarlık bir kağıt ağırlığına bakıyorum.

Burada elektronik transferler, diğer kişi parayı yatırdıktan sonra geri alınamaz (bu dolandırıcı otomatik para yatırma özelliğini açık bırakmıştı), ancak en azından bir tür iz var, çünkü nakit ödeme yapsaydım gerçekten başım büyük belaya girerdi. Bankamı aradım ve onlarla konuştum ve ihtimal düşük olsa da, bir dolandırıcılık davası açtılar ve dolandırıcılık davası nedeniyle bu kart iptal edildiği için yeni bir kart almam gerekiyor. Ayrıca burada polise de şikayette bulundum ve banka, memurun rozet numarasını ve dava numarasını aldıktan sonra geri arayıp durumu bildirmemi söyledi, çünkü memur bu davayı soruşturmaya yardımcı olmak için daha fazla bilgi (örneğin, nedense telefonumdaki bankacılık uygulamasında bana sansürlenmiş olan Interac elektronik transfer onay numarası gibi) isteyebilir.

Banka hesabı açmak için elbette bir tür resmi kimlik ve kişisel bilgilere ihtiyacınız var, bu yüzden bankaların arka ofislerinde çalışanların paranın hangi hesaba gönderildiğini takip edebilmelerini ve böylece dolandırıcının kimliğini ortaya çıkarabilmelerini umuyorum.

Önerim şu: İkinci el kart satın alacak diğer kişiler için şunları tavsiye ederim :

1. Eğer mümkünse, PayPal'ın ürün ve hizmetlerini kullanarak size gönderilmesini sağlayın (ben 2022'de bunu yapmıştım ve başkaları 800-1000 CAD'den fazla fiyata satarken ben bir şekilde 350 CAD'ye 3070 FE ekran kartı almıştım, lol). Böylece hem işlem ücretleri hem de kargo masrafları karşılığında korunmuş olursunuz ve gönderim konusunda isteksiz olmayan birini bulmanız gerekir.

2. Önünüzde test edebileceğiniz bir yere gitmek (ya kendiniz bir test düzeneği kurarak ya da bir bilgisayar tamircisine gidip onlardan yardım isteyerek, belki de yardım karşılığında 20 dolar gibi bir şey teklif ederek).

Polis karakoluna gidebilirsiniz ama açıkçası, özellikle 4080, 5080 gibi aranan üst düzey modeller için, kartı test edemediğiniz kıyaslama testlerine (yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı) güvenmezdim.

Özetle: Gigabyte 4090 Windforce V2 ekran kartını şahsen ve sağlam kanıtlarla satın aldım, ancak parçalar henüz gelmediği için birkaç gün bekledikten sonra dolandırıldığımı anladım. Montaj gününde çalışmadı, kart içi boş gibiydi, beklenenden çok daha hafifti ve açtıktan sonra GPU çekirdeğinin ve VRAM'in sökülmüş olduğunu doğruladım.

Okuduğunuz için teşekkürler arkadaşlar, kendinize iyi bakın.

Düzenleme: Tamam, bu yorumlardan bazılarını okuduktan sonra, insanların aynı şeyi tekrar tekrar yazmaması için bazı noktalara dikkat çekmek istedim.

Evet, satın almadan önce test etmeliydim (muhtemelen yakındaki bir bilgisayar dükkanında), ancak evimde bu kartı takabilecek bir bilgisayarım veya onu barındıracak bir güç kaynağım olmadığı için test edemedim (bu yüzden yeni parçalar sipariş ettim). Ayrıca yabancıların evime girmesini istemiyorum ve bunu satan dolandırıcı da aynı hakka sahip. Ama bilgisayar dükkanı meselesi tamamen benim aptallığım.

Bazı cümleleri düzeltmek için biraz yapay zeka kullandım ama bazı kişiler bundan şikayet edince her şeyi kendim yeniden yazdım, hatta tersine çevirdim. Bu yüzden lütfen gönderinin asıl noktasına odaklanın. (ve eğer bu yeterli değilse özür dilerim sanırım)

EVET, BEN DE KLASİK "GERÇEK OLAMAZ KADAR İYİ" ŞEYİNE KALDIM.

Ve eğer buraya sırf ne kadar aptal olduğumu ya da bu hataların ne kadar aptalca olduğunu (ki bunu zaten biliyorum) yorumlamak için gelmiş iğrenç bir pislikseniz, defolun gidin ve sayfayı kaydırmaya devam edin, gereksiz yorumlarınıza ihtiyacımız yok.

Güzel sözler bırakan herkese teşekkür ederim. Bu paylaşımı, farkındalık yaratmak ve umarım birilerine yardımcı olmak için yaptım; böylece benim yaptığım şeyleri (örneğin kıyaslama istemek gibi) yapmadıkları için kendilerini kötü hissetmek zorunda kalmasınlar.

Artık her zamankinden daha motiveyim ve bir dahaki sefere işleri doğru yapmaya çok istekliyim, hedefim hayalimdeki kartı almak ve ucuza kaçmamak. Babamın tavsiyesine uyarak bunu çok pahalı bir ders olarak görüyorum ama bana uzun vadede fayda sağlayacak şeyler öğretti.

Kaynak :
https://www.reddit.com/r/gpu/comments/1 ... _gpu_scam/
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 861 kez

Re: 4090 GPU Dolandırıcılığı

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Dolandırıcılıklarda dikkatli olmak lazım malum her satıcı iyi niyetli olmayabiliyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Re: 4090 GPU Dolandırıcılığı

Mesaj gönderen burak35 »

Kesin reddittir diyecektim. Ve evet. Redditmiş.