Bu arada Sysadminlik neden iyi meslek deniyor?
- Temhem
- Kilobyte1

- Teşekkür etti: 119 kez
Bu arada Sysadminlik neden iyi meslek deniyor?
Araştırdım bana uygun böyle server işi yapıyormuşuz daha çok deneyim+sertifika önemli bunlar neden fazla kazanıyor anlamıyorum?
- TRWE_2012
- Exabyte4

- Teşekkür etti: 2427 kez
Re: Bu arada Sysadminlik neden iyi meslek deniyor?
Birincisi, talep hiç bitmiyor. Sistem yöneticiliği modaya bağlı bir iş değil. Şirketler kapanabilir, yazılım dilleri popülerliğini yitirebilir ama sunucular, ağlar, yedekler, güvenlik ve süreklilik her zaman olmak zorunda. Bulut çıktı diye sysadmin bitti sanıldı ama aslında iş şekil değiştirdi: artık Linux + ağ + sanallaştırma + güvenlik + otomasyon bilen adam daha da kıymetli.Temhem yazdı: 08 Şub 2026, 15:52 Araştırdım bana uygun böyle server işi yapıyormuşuz daha çok deneyim+sertifika önemli bunlar neden fazla kazanıyor anlamıyorum?
İkincisi, gerçek ve elle tutulur bir güç alanı. Sysadmin sistemin kalbinde durur. Sunucu çalışmıyorsa, mail gitmiyorsa, ERP çökmüşse herkes sana bakar. Kod yazan çoktur ama sistemi ayakta tutan azdır. Bu yüzden iyi sysadmin “görünmez kahraman”dır; fark edilmez ama yokluğu felakettir.
Üçüncüsü, Linux ve açık kaynak avantajı. Sysadminlik özellikle GNU/Linux tarafında, diplomadan çok beceriye bakılan nadir alanlardan biri. Evde kurduğun bir lab, yazdığın bir bash script, yönettiğin bir sunucu CV’den daha çok konuşur. Bu, kendi kendini yetiştiren insanlar için büyük bir kapı.
Dördüncüsü, uzaktan çalışma ve global iş imkânı. Sistemler internet üzerindeyse, senin de orada olman yeterli. İyi bir Linux sysadmin için ülke sınırları ciddi anlamda silikleşiyor. Zaman farkı bile bazen avantaj sayılıyor.
Beşincisi, yaşla birlikte değer kaybetmeyen nadir IT işleri. Birçok alanda “gençlik” avantaj sayılırken sysadminlikte tecrübe altın değerindedir. Çünkü kriz anında panik yapmayan, log’u kokusundan tanıyan adam aranır. Bu da yaş aldıkça işten düşmek yerine, daha sakin ve stratejik rollere geçebilmeni sağlar.
Altıncısı, her şeye temas etmesi. Sysadminlik sana şunları öğretir: ağ, güvenlik, işletim sistemi, donanım, bulut, otomasyon, yedekleme, felaket senaryoları. Yani tek bir alana hapsolmazsın. İstersen DevOps’a, ister güvenliğe, ister buluta evrilebilirsin.
Ama dürüst olayım:
İyi meslek denmesinin bir bedeli var. Gece çağrısı olur, sorumluluğu ağırdır, “çalışıyorken kimse fark etmez, bozulunca herkes sana bakar...” Bu işi sevenler genelde şunu sever: düzen, kontrol, sistemin sessizce tıkır tıkır çalışması.
Ben yapmam zaten , yaşım buna müsait de değil.
Sysadminlik iyi meslektir , öğreticidir, sınır tanımaz . Ama, herkes de yapamaz ama yapanı da kolay kolay işsiz kalmaz.
- Temhem
- Kilobyte1

- Teşekkür etti: 119 kez
Tam benlik hocam.TRWE_2012 yazdı: 08 Şub 2026, 16:01Birincisi, talep hiç bitmiyor. Sistem yöneticiliği modaya bağlı bir iş değil. Şirketler kapanabilir, yazılım dilleri popülerliğini yitirebilir ama sunucular, ağlar, yedekler, güvenlik ve süreklilik her zaman olmak zorunda. Bulut çıktı diye sysadmin bitti sanıldı ama aslında iş şekil değiştirdi: artık Linux + ağ + sanallaştırma + güvenlik + otomasyon bilen adam daha da kıymetli.Temhem yazdı: 08 Şub 2026, 15:52 Araştırdım bana uygun böyle server işi yapıyormuşuz daha çok deneyim+sertifika önemli bunlar neden fazla kazanıyor anlamıyorum?
İkincisi, gerçek ve elle tutulur bir güç alanı. Sysadmin sistemin kalbinde durur. Sunucu çalışmıyorsa, mail gitmiyorsa, ERP çökmüşse herkes sana bakar. Kod yazan çoktur ama sistemi ayakta tutan azdır. Bu yüzden iyi sysadmin “görünmez kahraman”dır; fark edilmez ama yokluğu felakettir.
Üçüncüsü, Linux ve açık kaynak avantajı. Sysadminlik özellikle GNU/Linux tarafında, diplomadan çok beceriye bakılan nadir alanlardan biri. Evde kurduğun bir lab, yazdığın bir bash script, yönettiğin bir sunucu CV’den daha çok konuşur. Bu, kendi kendini yetiştiren insanlar için büyük bir kapı.
Dördüncüsü, uzaktan çalışma ve global iş imkânı. Sistemler internet üzerindeyse, senin de orada olman yeterli. İyi bir Linux sysadmin için ülke sınırları ciddi anlamda silikleşiyor. Zaman farkı bile bazen avantaj sayılıyor.
Beşincisi, yaşla birlikte değer kaybetmeyen nadir IT işleri. Birçok alanda “gençlik” avantaj sayılırken sysadminlikte tecrübe altın değerindedir. Çünkü kriz anında panik yapmayan, log’u kokusundan tanıyan adam aranır. Bu da yaş aldıkça işten düşmek yerine, daha sakin ve stratejik rollere geçebilmeni sağlar.
Altıncısı, her şeye temas etmesi. Sysadminlik sana şunları öğretir: ağ, güvenlik, işletim sistemi, donanım, bulut, otomasyon, yedekleme, felaket senaryoları. Yani tek bir alana hapsolmazsın. İstersen DevOps’a, ister güvenliğe, ister buluta evrilebilirsin.
Ama dürüst olayım:
İyi meslek denmesinin bir bedeli var. Gece çağrısı olur, sorumluluğu ağırdır, “çalışıyorken kimse fark etmez, bozulunca herkes sana bakar...” Bu işi sevenler genelde şunu sever: düzen, kontrol, sistemin sessizce tıkır tıkır çalışması.
Ben yapmam zaten , yaşım buna müsait de değil.
Sysadminlik iyi meslektir , öğreticidir, sınır tanımaz . Ama, herkes de yapamaz ama yapanı da kolay kolay işsiz kalmaz.
- Kayserilifatih
- Petabyte4

- Teşekkür etti: 861 kez
Şirketlerin her daim sistem yöneticilerine ihtiyacı vardır. Bütün işletmenin kalbi onlarda atar. Tüm sunucularını yapılarını vs. işletmenin sistem adminleri yönetir o yüzden işletmelerin gizli kahramanları gibidirler fakat bu iş bazen zorlayıcı olabilir sabırlı ve dayanıklı olmakta fayda vardır.
- burak35
- Zettabyte3

- Teşekkür etti: 10105 kez
Bilişim kaybetmez. Sebebi sürekli gelişen teknoloji.