Gelecek yılın amiral gemisi akıllı telefonları, şu anda satışta olan cihazlardan daha az bellekle piyasaya sürülebilir. Daha da kötüsü, şu anda kullandığınızdan daha az RAM'e sahip bir telefon için aynı miktarda -hatta daha fazla- para ödemeniz istenebilir ve bunların hepsi yapay zeka sayesinde olacak.
Süregelen küresel bellek kıtlığı iyi bir şekilde belgelenmiştir. Şimdiye kadar çoğu üreticinin yanıtı fiyatları artırmak oldu, ancak bu durum sürdürülemez hale geldiğinde ne yapılır? Güney Koreli teknoloji sızıntıcısı Lanzuk'a göre, bir sonraki adım bellek kapasitesini azaltmak olabilir.
Sızıntıyı yapan kişi, 12 GB belleğe sahip akıllı telefonların üretiminin önemli ölçüde düşeceği ve 4 GB RAM'e sahip daha düşük segmentteki telefonların bu boşluğu dolduracağı bir gerçekliğe çok yakın olduğumuza inanıyor. 16 GB belleğe sahip üst düzey modeller nadir hale gelebilir ve piyasada kalan modellerin fiyatlarının neredeyse kesin olarak artacağı tahmin ediliyor.

Bellek kıtlığıyla başa çıkmak için bellek özelliklerinde ayarlamalar yapılması yalnızca akıllı telefonlarla sınırlı değil. TrendForce, işletim sistemi sınırlamaları ve işlemci eşleştirme ihtiyaçları nedeniyle giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda 8 GB RAM'in kısa vadede daha da azaltılmasının zor olacağını belirtirken , orta segmentteki sevkiyatların giderek 8 GB'ı istisna olmaktan ziyade norm haline getirdiğini kaydediyor. Üst segmentte ise modellerin 32 GB veya hatta 64 GB yerine 16 GB belleği tercih etmesini bekleyebiliriz.
Süregelen kıtlık nedeniyle bellek fiyatları hızla yükseldi ve bu zamlar tüketici ürünlerine de yansımaya başladı.

Örneğin, DDR5 bellek kitleri son zamanlarda özellikle büyük bir darbe aldı. 2023 yılının tatil döneminde son bilgisayarımı toplarken, 48 GB'lık Patriot Viper Elite DDR5-6000 kiti için 150 dolardan daha az ödedim. Bugün, benzer bir kitin fiyatı 450 dolara yaklaşıyor.
Mevcut piyasa koşulları göz önüne alındığında, arz istikrara kavuşana ve fiyatlar astronomik seviyelerden düşene kadar yeni bir telefon, dizüstü bilgisayar veya bilgisayar belleği satın almayı ertelemek muhtemelen en iyisi olacaktır.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110603-ai ... phone.html