Intel'in en gelişmiş üretim teknolojisi olan yeni nesil 18A süreci, beklenenden daha yavaş gelişiyor. Yüksek hacimli üretime ulaşana kadar, şirketin yoğun olarak kullanılan Intel 7 hatları hem istemci hem de veri merkezi yongalarının üretimini kısıtlamaya devam edecek. Bu arada Intel, tedarik kısıtlamalarını dengelemek ve kârlılığı korumak için daha yüksek kâr marjlı sunucu işlemcilerine öncelik veriyor.
Intel'in üçüncü çeyrekteki çip talebindeki toparlanma, şirketin hem istemci hem de veri merkezi işlemcilerini sunma kabiliyetini sınırlamaya devam eden arz kısıtlamaları nedeniyle yavaşladı. CPU siparişleri birçok ürün grubunda güçlense de, Intel'in üretimi sınırlı üretim kapasitesi ve sektör genelindeki ambalaj malzemesi sıkıntısı nedeniyle darboğazda kalmaya devam ediyor.
Intel'in analistlerle yaptığı son kazanç görüşmesinde Mali İşler Direktörü David Zinsner, şirketin "özellikle Intel 10 ve Intel 7'de kapasite kısıtlamalarıyla" karşı karşıya kalmaya devam ettiğini belirterek , bu sorunların son çeyrekte hem istemci hem de veri merkezi ürünleri için çıktıları kısıtladığını kaydetti.
Intel'in mevcut üretim zorluklarının büyük bir kısmı , birkaç nesil önce piyasaya sürülen Intel 7 işlem düğümüne (eski adıyla 10nm Enhanced SuperFin) olan bağımlılığından kaynaklanıyor. Yaşına rağmen, bu düğüm Intel'in CPU serisinin merkezinde yer almaya devam ediyor ve Raptor Lake olarak bilinen 13. ve 14. Nesil Core işlemcilerin yanı sıra Xeon 6 "Granite Rapids" ve 5. Nesil Xeon Ölçeklenebilir "Emerald Rapids" yongalarının G/Ç kalıplarını da çalıştırıyor.

İlk olarak 2022'de piyasaya sürülen Raptor Lake, sürdürülebilir performansı ve geniş uyumluluğu sayesinde istemci bilişim pazarında güçlü bir satıcı olmaya devam ediyor. Ancak Intel'in eski işlemci düğümlerindeki üretim kapasitesini genişletmeme kararı, bu yongalar için arzı kısıtladı. Talep devam ettikçe, Raptor Lake işlemcilerinin fiyatları da buna bağlı olarak arttı.
Zinsner, Intel'in arz kısıtlamaları devam ederken "fiyatlandırma ve ürün çeşitliliğini ayarlamak da dahil olmak üzere mevcut çıktıyı en üst düzeye çıkarmak için müşterilerle yakın bir şekilde çalıştığını" belirterek bu zorluğun farkında olduğunu belirtti. Uygulamada bu, muhtemelen daha yüksek hacimli ve daha düşük maliyetli CPU'lar pahasına, üst düzey ürünlere ve daha üst düzey SKU'lara öncelik vermeye devam etmek anlamına geliyor.
Intel'in kısıtlı Intel 7 (7 nanometre sınıfı) üretim hatları, özellikle Xeon 6 serisi olmak üzere yüksek kâr marjlı veri merkezi ürünlerine yoğun olarak tahsis ediliyor. Bu işlemciler, Intel 7'de üretilen G/Ç kalıplarını kullanıyor ve çıktılarını doğrudan Raptor Lake'i destekleyen aynı üretim hatlarına bağlıyor.
Yönetim, her birimin birkaç bin dolara satılabildiği veri merkezi işlemcilerine (CPU) yonga kapasitesini yönlendirmeyi tercih etti. Bu, genellikle 600 doların altında perakende satış fiyatına sahip en pahalı istemci yongalarını bile geride bırakıyor. Zinsner, Intel'in mevcut çeyrekte Veri Merkezi ve Yapay Zeka Grubu sonuçlarında ardışık kazanımlar beklediğini, ancak bu ürün karması değişimi nedeniyle İstemci Bilişim Grubu gelirinin hafifçe azalacağını söyledi.
Intel'in üretim beklentileri, yonga kapasitesinin yanı sıra, CPU'ları paketleri içinde barındıran ve birbirine bağlayan ince malzemeler olan organik substratların sınırlı bulunabilirliği nedeniyle daha da zorlaşıyor. Bu kıtlık sektör genelinde yaygın olup, Intel'in tedarik zinciri yönetimine bir kat daha karmaşıklık katıyor. Bu malzemeler hem masaüstü hem de sunucu işlemcilerinin montajı için gerekli olduğundan, bu kısıtlama Intel'in CPU portföyünün tüm segmentlerini etkiliyor.
Intel, hem düğüm kapasitesi sınırlamaları hem de bileşen kıtlığı nedeniyle tedarik zorluklarının gelecek yıl da devam etmesini bekliyor. Şirket, 2026'nın ilk çeyreğinin bu kısıtlamaların zirvesi olabileceği ve sonrasında kademeli bir iyileşme beklendiği konusunda uyardı. Zinsner, şirketin 2025 sonuna kadar birikmiş envantere güvendiğini ve "fabrika ile üretimi mümkün olduğunca artırdığını" belirtti.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110004-in ... intel.html