2025 Nobel Fizik Ödülü, yalnızca üç ABD'li bilim insanının yaratıcılığını değil, aynı zamanda çalışmalarının hâlâ geliştirilmekte olan teknolojiler için attığı temelleri de takdir ediyor. İlk gösterilerinden kırk yıl sonra, öngördükleri kuantum devreleri, kuantum teorisini bilginin işlenme ve ölçülme biçimini değiştirebilecek pratik cihazlara dönüştürme yolundaki bilimin devam eden çabalarının merkezinde yer almaya devam ediyor.
Üç Amerikalı fizikçi, kuantum mekaniksel olguların pratik elektronik devrelerde nasıl kullanılabileceğini ortaya koyan ve gelecekte hesaplama, algılama ve şifreleme alanlarında ilerlemelerin önünü açan öncü çalışmaları nedeniyle 2025 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den John Clarke; Yale Üniversitesi ve UC Santa Barbara'dan Michel Devoret; ve UC Santa Barbara'dan John Martinis, 1,17 milyon dolarlık ödülü paylaşacaklar. İlk olarak 1980'lerin ortalarında ortaya konan keşifleri, maddenin kuantum ölçeğindeki mantık dışı davranışının, avuç içine sığacak kadar küçük devrelerde nasıl gözlemlenebilir ve kontrol edilebilir hale getirilebileceğini gösterdi.
Stockholm'de ödülü duyuran İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, üç araştırmacının deneylerinin kuantum mekaniğini teori alanından çıkarıp mühendislik sistemlerine taşıdığını belirtti. Araştırmacılar, parçacıkların normalde aşılmaz olan bariyerlerden geçtiği bir süreç olan kuantum tünelleme gibi etkilerin süperiletken malzemelerden yapılmış devrelerde meydana gelebileceğini gösterdi.
Bu malzemeler, ultra düşük sıcaklıklara soğutulduğunda dirençsiz bir şekilde elektrik iletir ve elektronların serbestçe ve tutarlı bir şekilde akmasına olanak tanır. Elde ettikleri sonuçlar, atom dünyasını yöneten temel yasaların makroskobik cihazlarda uygulanabileceğini ve klasik ve kuantum fiziği arasında etkili bir köprü kurabileceğini ortaya koymuştur.
Ekip, 1984'teki çığır açıcı deneylerinden birinde, Josephson bağlantıları olarak bilinen ince yalıtkan katmanlarla kesintiye uğrayan bir süperiletken döngü içinde kuantum tünellemenin nasıl meydana gelebileceğini araştırdı. Bu bağlantılar, süperiletkenler arasında kuantum mekaniksel bir bağlantı oluşturarak, sözde süper akımın bariyerden tünellemesine olanak tanır. Bu davranış, elektrik akışında tam bir blokaj öngören klasik fizik mantığına aykırıdır. Bu gösteri, devrelerin kuantum sistemleri gibi davranacak şekilde tasarlanabileceğini ve kuantum hesaplamanın temel bileşenleri olan süperpozisyon ve dolanıklık gibi hassas kuantum durumlarını koruyabileceğini kanıtladı.
Nobel komitesi, "Bu keşifler, kuantum dünyasının tuhaf özelliklerinin elimizde tutabileceğimiz sistemlerde somutlaştırılabileceğini gösterdi," dedi. Komite başkanı Olle Eriksson, bu çalışmayı, yüzyıllık bir alanın nasıl evrimleşmeye devam ettiğinin bir örneği olarak övdü ve "kuantum mekaniğinin tüm dijital teknolojinin temeli olduğunu" belirtti.
Deneyler, günümüzde süperiletken kuantum teknolojisi olarak bilinen, tasarlanmış elektrik devrelerinden kübitler üretmeyi amaçlayan aktif bir araştırma alanının kapısını açtı.

Bu çalışmanın etkileri bugün fizik ve mühendislikte yankı bulmaya devam ediyor. Clarke, Devoret ve Martinis tarafından ilk kez incelenenlere benzer süperiletken devreler, günümüzde önde gelen araştırma grupları ve teknoloji şirketlerinin pratik kuantum bilgisayarları inşa etme çabalarının merkezinde yer alıyor . Ödül sahiplerinin ilk deneylerinde ortaya koydukları ilkeler, hesaplamanın ötesinde, hassas algılama ve iletişim alanlarında da ilerlemelere öncülük ediyor. Süperiletken devrelerle inşa edilen kuantum sensörleri, küçük manyetik alanları, kütleçekimsel değişimleri ve hatta yeraltı yapılarını tespit etmek için geliştiriliyor. Bu arada, kuantum durumlarının kırılganlığına dayanan kuantum şifreleme yöntemleri, tespit edilmeden yakalanamayan iletişim sistemleri için umut vadediyor.
Açıklama sırasında Stockholm seyircisiyle telefonda konuşan Clarke, bu takdir karşısında "tamamen şaşkına döndüğünü" söyledi. "Bunun bir Nobel Ödülü'nün temeli olabileceği hiç aklıma gelmemişti," dedi.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/109776-th ... ering.html