Yeni veriler, Amerikan masaüstü ortamının nasıl değiştiğini ortaya koyuyor. Linux, Amerika Birleşik Devletleri'nde masaüstü işletim sistemi pazar payı için %5 bariyerini ilk kez aşarak yeni bir dönüm noktasına ulaştı. İşletim sistemi artık ülkedeki masaüstü pazarının %5,03'üne sahip ve bu, açık kaynaklı bilişim yolculuğunda önemli bir dönüm noktası teşkil ediyor.
StatCounter'ın Haziran 2025 Küresel İstatistikleri'ne göre, Windows pazarın %63,2'sine hakim olarak açık ara lider konumunu koruyor , ancak son on yılda yaklaşık %13 puan kaybederek istikrarlı bir düşüş yaşadı. Apple'ın varlığı, OS X'in %16,57'si ve macOS'un %7,72'si ile toplamda yaklaşık %24'lük bir paya sahip. "Bilinmeyen" işletim sistemi kategorisi %4,76'lık bir paya sahipken, Chrome OS masaüstü ekosisteminin %2,71'ini oluşturuyor.
Linux'un yüzde beş sınırını aşması, açık kaynak topluluğu ve uzun süredir daha geniş bir kullanım için çabalayan savunucuları için sembolik bir eşik olan "Bilinmeyen" kategorisini ilk kez aştığı anlamına geliyor. Bu eğilim, Amerikalı bilgisayar kullanıcılarının ana akım platformlara alternatifler arama konusunda artan ilgisini gösteriyor.
Linux için bu yenilenen ivmeyi birkaç faktör tetikledi. Bunlardan biri, kullanıcıların Microsoft ekosisteminden duyduğu memnuniyetsizlik. Windows 10'un yaklaşan kullanım ömrü sonu, eski donanım sahiplerini yükseltmeyi yeniden değerlendirmeye yöneltti; çünkü Windows 11'in gereksinimleri genellikle yeni donanım satın alımlarını gerektiriyor. Ayrıca, devam eden gizlilik endişeleri, zorunlu sistem güncellemeleri, reklam yazılımları ve Microsoft'un yapay zeka veri toplama yaklaşımı, birçok kişiyi açık kaynaklı platformları keşfetmeye teşvik etti.

Grafik kaynağı :
https://gs.statcounter.com/os-market-sh ... of-america
Oyun sektörü de Linux'un yükselişine katkıda bulundu. Linux tabanlı bir işletim sistemi üzerinde çalışan Valve'ın Steam Deck'inin popülaritesi, Linux'un esnekliğini ve özelleştirme olanaklarını yeni nesil oyunculara sunarak, platformun çekiciliğini geleneksel teknoloji meraklısı kullanıcıların ötesine taşıdı.
Linux'un gelişimi, yükselen profiline katkıda bulunmuştur. Ubuntu ve Linux Mint gibi dağıtımlar, son yıllarda kullanılabilirlik konusunda önemli iyileştirmeler sağlayarak, teknik olmayan kullanıcıların sistemi kurma ve sürdürme engellerini azaltmıştır. Açık kaynaklı gizlilik ve kontrol anlayışı, eski bilgisayarlara modern ve verimli Linux dağıtımlarıyla yeni bir soluk getirme avantajının yanı sıra, etkisini sürdürmektedir. Wine gibi projeler ve genişletilmiş donanım desteği sayesinde, çok çeşitli uygulamalarla uyumluluk iyileştirilmiştir.
Topluluk içinde, Linux'un gerçek pazar payının eksik bildirilmiş olabileceği konusunda da tartışmalar var. Gizliliğe önem veren birçok Linux kullanıcısı, kullanıcı aracılarını değiştirmek veya web sitesi izleyicilerini engellemek gibi önlemler alıyor ve bu da onları web analitiğine dayalı ölçümler açısından görünmez hale getirebiliyor. StatCounter raporunda sistemlerin %4,76'sı "Bilinmeyen" kategorisinde yer aldığına göre, bu cihazların bir kısmı Linux çalıştırıyor olabilir, ancak tespit edilemiyor olabilir.
Açık kaynak meraklıları, Linux ve Chrome OS arasındaki ilişkiyi de vurguluyor. Pazarın %2,71'ini oluşturan Google'ın işletim sistemi, Linux çekirdeği üzerine kurulu. Bir araya geldiklerinde, bazen "Linux ailesi" olarak da adlandırılan bu iki işletim sisteminin toplam pazar payı %7,74'e ulaşıyor ve bu da Linux türevi sistemlerin ABD masaüstü pazarındaki artan etkisini daha da belirginleştiriyor.
Linux'un gidişatı, yavaş başlangıçların ardından istikrarlı bir ivmelenmeyle ilerledi. Veriler, Linux'un pazar payını Nisan 2021'e kadar yüzde birden yüzde ikiye çıkarmasının sekiz yıl sürdüğünü gösteriyor. Ancak, sadece üç yıl sonra dört katına çıkarak yüzde 5'e ulaştı.
Kaynak :
https://www.techspot.com/news/108701-li ... first.html