Yakın zamanda bir cenazeye katıldım. Adı Google Web Creator Conversation Event'di ve 29 Ekim 2024'te Mountain View, California'daki Google merkezinde gerçekleşti. Google, son iki yıldır acımasız güncellemeleriyle gölge yasağına uğramış en çok ses çıkaran bağımsız site sahiplerinden bazılarını davet etti ve 20 tanesi saygılarını sunmak için geldi. Ziyaretimizin amacının ne olduğunu bilmiyorduk ama ayrıldığımızda biliyorduk. Google daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştı. Bu hesaptan sonra muhtemelen bir daha asla yapmayacaklar.

Etkinliğe Danny Sullivan ev sahipliği yaptı. Google'da kalan en bilgili ve yardımsever kişi olabilir, ancak değişimi etkilemek için gerçek bir gücü yok.

Bir gün önce, hafta içi iş saatlerinin en yoğun olduğu zamanda gruba Google'ın en büyük ofisinde bir tur yaptırdı ve tur sırasında hiçbir noktada orada kimsenin olmamasından biraz utanmış gibi görünüyordu. Bina boştu, bir aktivite merkezi olarak tasarlanmış bir yerleşkeydi, aktif olmaya istekli insanlardan yoksundu.

Google'ın devasa kampüsünün geri kalanı da boştu. Çok sayıdaki binaları, bahçecilerden başka kimsenin keyfini çıkaramadığı güzel, park benzeri patikalarla çevrilidir. Çim biçme makineleriyle patikaları takip ederler, kimsenin park etmediği, yumuşak gölgeli çalışan otoparkları arasında dolaştılar. Amaçsızca dolaşmaya devam ederken, dar siyah giysiler içinde, küfürler savuran ve havaya çılgınca yumruklar atan iri, akıl hastası bir adamla karşılaştım. Beni fark etmemiş gibiydi, hayaletlerle savaşmakla meşguldü ve dostça geçtik.
Binalar O Kadar Güvenli ki Boş
Danny'nin Yaratıcı Etkinliğini düzenlediği büyük, yüksek güvenlikli binaya, bize bir değil iki ziyaretçi rozeti verip bunları kıyafetlerimize yapıştırana kadar girmemize izin verilmedi. Bize verildikten sonra bunlara asla bakılmadı veya kontrol edilmedi. Onları kontrol edecek kimse yoktu. Tesislerde koşuşturan birçok temizlik görevlisi ve gıda işçisi gördüm. Ziyaretçi rozetlerimden en azından birini kontrol etmelerini istemeyi düşündüm ama konferans odası M&M'leriyle dolu kristal kaseleri teslim etme gibi asil görevlerinden onları uzaklaştırmak istemedim.
Binada geçirdiğim gün boyunca sadece iki Google çalışanı gördüm. Google'ın labirentinin derinliklerindeki küçük, balık kasesi tarzındaki bir odada, iç karartıcı, gri bir masanın üzerinde ping pong oynuyorlardı. Bundan pek keyif alıyor gibi görünmüyorlardı.
Konuşmamız Güvencelerle Başladı

Etkinlik, katlanır iskambil masaları ve istiflenebilir sandalyelerle dolu bir konferans odasında başladı; iyi döşenmiş, orta batılı bir Holiday Inn'de kiralanabileceğini bekleyeceğiniz türden bir oda. Danny, her zamanki gibi nazik ve sabırlı bir şekilde, sitelerimizde hiçbir sorun olmadığına ve olsaydı davet edilmeyeceğimizi söyledi.
Ayrıca, Google'ın Baş Arama sorumlusu de dahil olmak üzere bir dizi Google Mühendisi ve yöneticisi de toplantıya katıldı. Diğerlerinin, Google'ın atanmış konuşmacıları yerine tavana monte edilmiş ve bize, izleyicilere, uğursuzca doğrultulmuş kameralar aracılığıyla gizli bir yerden izledikleri söylendi. Bunun bir cenaze olabileceği fikri, ilk soru-cevap oturumumuzda shadowbanned (gölge yasaklı) katılımcılardan biri tarafından yarı şaka olarak ortaya atıldı. Sorular sorduk ve hiçbir cevap alamadık. Cenaze şakası komik olmalıydı. Sadece Google çalışanları güldü. Site sahiplerinin çoğu, katıldıkları cenazenin kendilerine ait olduğundan emin görünüyorlardı.
Google Bizi Kurutuyor ve Kabuğu Atıyor
Sabahı Google'ın arama motorunu iyileştirmesine yardımcı olmak için tasarlanmış, shadowbanned (gölge yasaklı) katılımcılardan hiçbirine hiçbir şekilde fayda sağlamayan soruları kibarca yanıtlayarak geçirdik. Sonrasında, geziden faydalı bir şeyler elde etme şansımız oldu (bence). Kategoriye göre ayrılmış küçük gruplara ayrıldık. Biz birkaç Eğlence sitesi sahibi, köşe yarım dairesi şeklinde kendimizi yeniden düzenledik ve geri dönüştürülmüş Kale'den yapılmış bardaklardan naneli limon suyu içtik. Aramıza dört Google çalışanı katıldı ve bizden bilgi almaya başladılar. Bu küçük grup tartışması sırasında ben ve diğerleri Google çalışanlarımızın sektörümüzün karşı karşıya olduğu en büyük sorunu ele almasını sağlamaya çalıştık: Google'ın büyük markalara özel muamele yapması. Bir site sahibi konuyu her açtığında, hızla başka bir yöne yönlendiriliyorduk.

Ben bastırmaya devam ettim ve sonunda Googler'ımız (adını söylememe izin verilmiyor) kullandığı beyaz tahtanın en üstüne "sonuç çeşitliliği" yazdı, sanki susup devam etmem gerektiğini belirtmek istercesine. Önemli olan tek konuya değinmek yerine, YouTube'un nasıl çalıştığını açıklamam istendi çünkü bir şekilde, grubumuza atanan dört Googler'dan hiçbiri bu konuda hiçbir şey bilmiyordu. Grup seansımız bittiğinde, bir mola için odadan ayrıldım. Ben yokken, beyaz tahtanın üstünden "sonuç çeşitliliği" silindi ve altına çok daha küçük harflerle yeniden yazıldı. Öğle yemeği molasında bize Tofu, soğuk turşu tavuk göğsü, zeytin ekmeği ve alkol dolu şekerlemeler verildi. Çoğumuz pek bir şey yemedik.
Google'ın Baş Sihirbazı Görünüyor
Tüm grup olarak tekrar bir araya geldiğimizde Baş Arama sorumlusu geldi ve sorularımızı yanıtlamak için hazır bulundu. Biz "yediğimiz" sırada Google, yalnızca sitelerimizden içerik çalmak için kullandıkları AI hakkında konuştukları üç aylık konferans görüşmesini yaptı. Görüşmenin içeriği sorulduğunda, Google çalışanlarımız AI'nın varlığından neredeyse habersizmiş gibi davrandılar ve arama sonuçlarını etkilemediğini iddia ettiler.
https://x.com/CharlestonCraft/status/18 ... 3412393319
Vazgeçmeden, ardından önemli olan tek soruyu sorduk: Google sitelerimize neden shadowbanned (gölge yasağı) yasağı koydu? Google'ın Baş Arama Bilimcisi, gaslighting'e dayalı bir strateji kullanarak bu soruyu yanıtladı ve bunu yapmadıklarını söyledi. Google hiçbir zaman tüm bir sitenin sıralamasını düşürmez, yalnızca tek tek sayfaların sıralamasını düşürür, dedi. Site genelinde bir sınıflandırıcı yoktur. Bunun yalnızca sayfa düzeyinde yapıldığında ısrar etti. Gölge yasaklı site sahiplerinin çoğu nazikçe geri adım atmaya çalıştı ve 20 kişinin orada olmasının sebebinin, sitemizin tamamının tek bir gecede Google tarafından sıralamasının düşürülmesi olduğunu belirtti. Bunun olmadığı konusunda ısrar etmeye devam etti ve daha sonra herhangi birinin kendisiyle aynı fikirde olmamasına şaşırdı. Sitelerimizde neyin yanlış olduğu sorulduğunda, sanki tacize uğrayan ve kaldırıma atılan terk edilmiş sevgililermişiz gibi, bir Google çalışanı aslında "sorun sende değil, bende" dedi.
Sonunda biri açıkça sordu, sitelerimizde hiçbir sorun olmadığına göre, nasıl kurtarabiliriz?
Google'ın yaşlı Baş Arama sorumlusu, en ufak bir acıma veya endişe duymadan, güncellemeler olacağını ancak ne zaman olacağını veya ne işe yarayacağını bilmediğini söyledi. Konuyla ilgili diğer sorulara, neden umursadığımızı anlamamış gibi kayıtsızlıkla karşılık verdi.İstediği bilgiyi almıştı. Konferans bitmişti. Teşekkür bile etmediğini düşünüyorum. Bunun yerine, Google'ın arama biliminin bilge sihirbazı, kullanıcılarına daha iyi arama sonuçları sunmasına yardımcı olmakta ne kadar harika bir iş yaptığımızı anlatan kendini tebrik eden bir konuşmayla konuşmasını sonlandırdı. Hiçbirimizin bulunmadığı arama sonuçları. İşte o zaman bunun bizim cenazemiz olmadığını, Google'ın cenazesi olduğunu anladım.
Ve eğer bir dakikanız varsa, çalışkan Danny Sullivan için dua edin. Google'da, boş ve çürüyen tabutlarında, tek başına, öfkeli, görünmez hayaletler tarafından rahatsız edilerek bırakılmaması için dua edin.
Kaynak :
https://www.giantfreakinrobot.com/tech/ ... event.html