Bir süredir gözüm fena halde bunda. Şu windows 7 sonrası işletim sistemlerinin dandikliğinden bıkkınlık geldi. Her yerde kullanmadığım, gereksiz bloat.
AykutT yazdı: 10 Eki 2024, 14:35
Bir süredir gözüm fena halde bunda. Şu windows 7 sonrası işletim sistemlerinin dandikliğinden bıkkınlık geldi. Her yerde kullanmadığım, gereksiz bloat.
LTSB'yi kullanan var mı?
Ben bir keresinde bilgisayarıma kurmuştum latency dediğimiz gecikme tepki verme değerleri çok yüksekti normal Windows sürümüne geri dönmüştüm bu yüzden. Ltsb daha ziyade sunucularla çalışan işletmeler için olduğundan normal windows kullanıcılarına şahsen önermiyorum ama store olmadığı için hafif bir sistem diyebiliriz.
@AykutT Ltsb Ltsc sürümlerini bende kullanmadım. Ama önerebilirim. En azından bir kere olsun bence şans verilmeyi hakediyor.
Ltsb ve Ltsc sürümleri özellikle içinde gereksiz uygulamalar barındırmadığı için daha sade daha temiz sürümlerdir.
Bu sayede eski yeni birçok sistemde daha sorunsuz çalışıyorlar. Tek sıkıntısı lisans olayı. Lisanslama yapılmazsa 3 saatte bir reset atıyor.
Ama onuda bir şekilde aşarsınız. Ya lisansını satın alırsınız. Yada hwid gibi yollar denersiniz. Bence bi şekilde hallolur.
Öte yandan donanımlarınızı bilmemekle birlikte özellikle eski ve orta seviye cihazlarda daha iyi çalıştığı söylenir bu sürümlerin.
Acaba donanımlarınız nelerdir? Kullandığınız işlemci modeli ram miktarı ve disk türü yazarsanız sevinirim. Buna göre sistem tavsiye edebilirim.
Yada normal sürümlerde kullanabilirsiniz. Eski ve orta seviye cihazlar için 1607 ve 1909 arası sürümler önerebilirim.
Bunlar daha eski ve daha yeni sürümlere göre daha iyi çalışan ara sürümlerdir. Ben temmuz 2021 den beri 1709 kullanıyorum ve memnunum.
%100 ve win 7 stabilitesi kadar stabil olmasada yinede iyi çalışıyor ve işimide görüyor.
@burak35,
Sistemim çok yeni olmamakla birlikte windows 10'u kaldırıyor şu an için rahat bir şekilde. 8GB Ram, intel i5 2500k işlemci, 200gb ssd ve 1 tb hdd mevcut. 3 saatte bir reset attığından bahsetmişsiniz. Lisansı malum şekillerde bulmak mümkün oluyor mu? Çünkü parayla alsam servet veririm diye düşünüyorum (satın alma linki de bulamadım, bunu microsoft'un diğer windows sürümlerine yönelmeyi teşvik etmesiyle yorumlayabiliriz sanırım).
Şu an kullandığım normal sürüm. Performans sorunum yok. Herhangi bir spesifik windows sürümü de aramıyorum. Sadece gereksiz kalabalığından nefret ediyorum şu sistemlerin.
velociraptor yazdı: 10 Eki 2024, 15:11
Yıllar önce VHD lerden birine kurup denemiştim. Fena değildi lakin mağaza falan olmaması tuhaftı, sonradan silip Windows home kurmuştum
Sadece sistemde olmaması mı garip geldi yoksa ciddi ciddi microsoft store'u kullanıyor musun?
Ben bir keresinde bilgisayarıma kurmuştum latency dediğimiz gecikme tepki verme değerleri çok yüksekti normal Windows sürümüne geri dönmüştüm bu yüzden. Ltsb daha ziyade sunucularla çalışan işletmeler için olduğundan normal windows kullanıcılarına şahsen önermiyorum ama store olmadığı için hafif bir sistem diyebiliriz.
Gecikme sorunu sizin sisteminizle alakalı olabilir mi? LTSB ile ilgili birkaç video seyrettim, hiç gecikme var gibi durmuyordu açıkçası.
En son AykutT tarafından 11 Eki 2024, 22:32 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Sisteminiz güzel. İşlemciniz benimki gibi biraz eski. Ama olsun. Raminizin 8 gb olması ve ssd olmasıda güzel. İhtiyacınız yoksa,
Performans sorununuzda yoksa kurmayadabilirsiniz. Tercih sizin. İsterseniz Sanal makineye kurun deneyin. İsterseni vhd de deneyin.
İsterseniz disk alanı ayırıp 2 nci bir sistem gibi deneyin. Tercih size kalmış.
Ltsb ltsc sürümler 90 gün dolduktan sonra etkinleştirilmezse, kendi kendine 3 saatte bir reset atıyor diyorlar. Bunu önlemek için ya ilaç lazım.
Hwid falan büyük ihtimalle işe yarar. Yada sağlamlisans gibi sitelerdende orjinal lisans alabilirsiniz. En son baktığımda fiyatı 250 tl ye çıkmıştı.
Windows cidden dolu. Bende sizin gibi düşünüyorum. Wİndows 10 a geçer geçmez içinden kaldırabileceğim ne varsa bende kaldırdım.
Eskiden yaşadığım bikaç sorunuda böylelikle çözmüş oldum.
Yada fatih arkadaşın dediği gibi 1607 yide kullanabilirsiniz. Kendisi bir süre kullandı. Vede çok memnun kaldı tabi.
Ben 1709 kullanıyorum. Ama ilerde 1803 kuracağım. Geçen gün forumdan bi arkadaşımıza 1803 önerdim. O da kurdu kullanıyor ve memnun kaldı.
AykutT yazdı: 11 Eki 2024, 22:22
Gecikme sorunu sizin sisteminizle alakalı olabilir mi? LTSB ile ilgili birkaç video seyrettim, hiç gecikme var gibi durmuyordu açıkçası.
Dell inspiron 3521 3337U 1.80 turbo 2.7 ghz 4+4 gb ram 1 tb Samsung qvo ssd + 500 gb Seagate 5400 rpm hard diskim var özelliklerde ama normal Windows sürümlerinde böyle bir gecikme değeri yaşamadım o yüzden yoksa kendime Windows 10 22H2 ve Windows 11 24H2 pro sürümden store ve store programları kaldırılmış sistem yaptım gecikme değeri olmadan kullanıyorum ama ltsb ve ltsc lerde de öyle lite dediğimiz sadece updatenin bırakıldığı sistem yapmıştım fakat anlamadığım bir şekilde yine yavaştı.
Yapılan işlemler belkide ltsb ltsc sürümlerde ters etki yaratmış olabilir. Bazen nadiren bu tarz durumlar oluyor.
Mesela ben reg tweak ararken bazen internet sitelerinde açıklamalar oluyor. Mesela adam demişki bu tweak i server sisteme uygulamayın.
Ters etki yapabilir yazmış. Belki böyle bir durum olmuştur.
Pek zannetmiyorum ama yine de muhtemel olabilir. Ama ltsb ve ltsc sistemlerin güncelleme alırken 5 yılda bir güncelleme alması ve sürekli 3 saatte bir reset atması benim için ayrı bir sıkıntıydı bazen lisanslama iptal oluyordu o zaman da sistem hazırlıyorum program ayarları uygulayıp sistem hazırlıyor ntlite ile o ara sistem kendiliğinden reset atıyordu dediğin gibi o yüzden de kolay vazgeçtim.
Ltsb nin şu amaçlarla da yavaş olabileceğini düşünüyorum.
1. **Güncellemeler ve Optimizasyon**: LTSB sürümleri, daha az sıklıkta güncellenir ve bu nedenle bazı performans iyileştirmeleri veya optimizasyonlar içermeyebilir. Normal Windows sürümleri, daha sık güncellemeler alarak performans ve güvenlik açısından iyileştirmeler yapabilir.
2. **Arka Plan Hizmetleri**: Normal Windows sürümleri, kullanıcı deneyimini artırmak için çeşitli arka plan hizmetleri ve uygulamaları çalıştırabilir. LTSB sürümleri, bu tür hizmetleri sınırlayarak daha stabil bir ortam sunmayı hedefler, ancak bu da bazı durumlarda ağ performansını etkileyebilir.
3. **Ağ Ayarları**: LTSB sürümleri, genellikle kurumsal ortamlarda kullanıldığından, ağ ayarları ve yapılandırmaları, performansı etkileyebilecek şekilde optimize edilmemiş olabilir. Kurumsal ağlar, güvenlik ve yönetim öncelikleri nedeniyle farklı yapılandırmalara sahip olabilir.
4. **Donanım Uyumluluğu**: LTSB sürümleri, genellikle daha eski veya belirli donanım yapılandırmalarıyla kullanılır. Bu durum, donanımın ağ performansını etkileyebilir.
5. **Kullanıcı Yapılandırmaları**: Kurumsal kullanıcılar, LTSB sürümlerini kullanırken belirli yapılandırmalar ve güvenlik önlemleri uygulayabilir. Bu tür yapılandırmalar, ağ trafiğini etkileyebilir ve gecikmelere neden olabilir ancak ben her durumda kullanıcı deneyimi ve ağ performansının, birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebileceğine de inanıyorum.
Güncelleme alması sistemin dengesini ve stabilitesini bozabilir. Buna katılıyorum. Zira çıkan güncellemeler sisteme ters etki yapabiliyor.
Bunu birçok sitede birçok kullanıcıda gördüm. O yüzden ltsb ltsc sürümleri kullanıp üstüne birde güncelleme aldırmamak gerekli.
Ne zaman güncelleme alsa sistemler sapıtıyor. Son zamanlarda yaşanan defender ve başlat sorunları zaten bu işin tuzu biberi oldu artık iyice.
O yüzden her zaman güncellemelerden uzak dururum. Heleki Windows 10 da. Aman kardeşim kalsın. Bana sorunsuz çalışan sistem lazım.
Durduk yere onun sorunu sıkıntısıyla uğraşamam. En basitinden bi kere seçme hakkım bile yok ki güncellemeleri ? Bu bile saçmalık zaten.
Oyun oynanmayacaksa ltsb ltsc sürümleri bence iyi tercih. Ama oyun oynanacaksa bence ltsb ltsc sürümleri tercih edilmemeli.
İçinde Xbox olmadığı için illaki sorun çıkaracaktır. Belki bir şekilde içine ilgili xbox hizmetleri indirilip kurulabilir ? Ama ne kadar sağlıklı çalışır ?
İşte burası muamma. Bence ltsb ltsc sürümlerine benzer boş bi sürüm çıkarılmalı. Ben dolu sistem kurup kullanmayı hiç istemem şahsen.
Win 7 bile fazla geliyordu bana. Ben ne yapayım windows 10 un içinde gelen bloatwareleri ? Allah aşkına ya ?