Bence Sorun yok. Diskler orta seviye biraz. O da normaldir. Laptop üreticileri hiçbir zaman laptoplara en üst seviye Ssd yada Hdd koymazlar zaten.
Oyun indirip kurup oynadıysan Ssd ye illaki yazma yapacak zaten. Tabikide Kısa sayılabilecek bir sürede sağlığın % 95 e düşmesi endişe verebilir.
Ama sağlık % 0 ada düşse çalışabilir. Buradaki en büyük sorun İşletim sisteminin kötü olması. Sürekli yoğun oku yaz yapmamalı bir işletim sistemi.
Ben Windows 10 a ilk geçtiğimde günlük yazılan veri miktarı biraz fazlaydı. Belki 4 5 Gb.
Tabi ben Windows 7 den Windows 10 a geçince Slimjet kullanmaya devam etmiştim.
Sonra slimjet in Ssd ye yazma yaptığını fark edince hemen silip arşivden çıkardım.
Sonrada ssd me yapılan günlük yazma miktarı günde 1 gb a kadar düştü. Hemen hemen herşeyi kapatmışsındır herşeyi durdurmuşsundur.
Buna rağmen günlük yapılan Yazma miktarını kontrol et. Günde 1 Gb yazsa normaldir hatta harikadır.
Ama günde 4 5 gb veri yazıyosa hatta daha fazla yazıyorsa, O zaman orada bir sorun vardır.
burak35 yazdı: 11 May 2023, 00:54
Bence Sorun yok. Diskler orta seviye biraz. O da normaldir. Laptop üreticileri hiçbir zaman laptoplara en üst seviye Ssd yada Hdd koymazlar zaten.
Oyun indirip kurup oynadıysan Ssd ye illaki yazma yapacak zaten. Tabikide Kısa sayılabilecek bir sürede sağlığın % 95 e düşmesi endişe verebilir.
Ama sağlık % 0 ada düşse çalışabilir. Buradaki en büyük sorun İşletim sisteminin kötü olması. Sürekli yoğun oku yaz yapmamalı bir işletim sistemi.
Ben Windows 10 a ilk geçtiğimde günlük yazılan veri miktarı biraz fazlaydı. Belki 4 5 Gb.
Tabi ben Windows 7 den Windows 10 a geçince Slimjet kullanmaya devam etmiştim.
Sonra slimjet in Ssd ye yazma yaptığını fark edince hemen silip arşivden çıkardım.
Sonrada ssd me yapılan günlük yazma miktarı günde 1 gb a kadar düştü. Hemen hemen herşeyi kapatmışsındır herşeyi durdurmuşsundur.
Buna rağmen günlük yapılan Yazma miktarını kontrol et. Günde 1 Gb yazsa normaldir hatta harikadır.
Ama günde 4 5 gb veri yazıyosa hatta daha fazla yazıyorsa, O zaman orada bir sorun vardır.
Günde 1 TB sınırında yazma yapmıyor Win11, sürekli yandan yandan KB seviyesinde SSD bindiriyor ve bunu sıcaklık artışından anlıyorum ama en kısa sürede bu Win11'den kurtulacağım (takviye süvariler yolda (yardım geliyor....))
Crucial p5 harika bir ssd. Testte kolay kolay ölmüyordu zaten. Micron Crucial ortak yapımı. Firmware Toolbox falanda var.
Windows 11 e gelince Arka planda çalışanlar azalmıyormu? Mesela zamanlanmış görevlere dalıp gerekliler haricinde ne var ne yok kapatsan?
Bende Windows 10 ilk geçtiğimde bilgisayar servisten yeni geldiği termal macun yenilendiği fan temizliği yapıldığı halde,
Bilgisayarı ilk açtığımda Isı 60 derece oluyordu. Sonra ben el atınca 35 e düşürdüm tabi. :) Arka planda gizlenmiş telemetrilerde vardı.
Kapanmayanda vardı bitane onuda elle zorlayarak kapatmıştım. Bunlar epey işe yaramıştı bende.
burak35 yazdı: 11 May 2023, 01:13
Crucial p5 harika bir ssd. Testte kolay kolay ölmüyordu zaten. Micron Crucial ortak yapımı. Firmware Toolbox falanda var.
Windows 11 e gelince Arka planda çalışanlar azalmıyormu? Mesela zamanlanmış görevlere dalıp gerekliler haricinde ne var ne yok kapatsan?
Bende Windows 10 ilk geçtiğimde bilgisayar servisten yeni geldiği termal macun yenilendiği fan temizliği yapıldığı halde,
Bilgisayarı ilk açtığımda Isı 60 derece oluyordu. Sonra ben el atınca 35 e düşürdüm tabi. :) Arka planda gizlenmiş telemetrilerde vardı.
Kapanmayanda vardı bitane onuda elle zorlayarak kapatmıştım. Bunlar epey işe yaramıştı bende.
Başlangıçta 180 tane arkaplan işlem vardı ve bunu ben aşağıdaki ayar verme yazılımları ile 135'e çektim ama nafile (anca kontrol altına aldım)
Bunları mutlaka edin inanılmaz işini kolaylaştırıyor.....
Hemen hemen çoğunu kapatmışımdır ben. Kapalı hizmet sayısı 120 şuan bende. Birde elle zorlayarak registryden kapattıklarımda var 4 5 tane.
26 tane zamanlanmış görev kapalı. Mağaza uygulamalalarının hemen hemen hepsini kaldırdım. Ayarlar arayüzünden hemen hemen herşeyi kapattım.
Buna rağmen sistem iyi çalışıyor. İlk Windows 10 a geçtiğimde arada bilgisayarı yeni açtığımda Wifi bile çalışmaz oluyordu.
Arada film izlerken donma oluyordu. Artık bunlarda olmuyor. Kapattıklarımın ve yaptığım registry değişiklerinin baya faydası oldu sanırım.
İlk Windows 10 u açtığımda Ram 1.7 1.8 bazen 2 gb oluyordu. Şuan 1 Gb ile açılıyor cihaz. Ama buna rağmen iyi çalışıyor. Arada sapıtıyorda.
Ama sonrada düzeliyor. Olsun artık o kadar. Sonuçta ilk zamanlara göre çok daha iyi. Tabi daha değiştirelebilecek olanlarda var.
Herşeyide değiştirmiyorum. Arada bilmediğim şeylerde karşıma çıkıyor. Onlarıda değiştirmeden pas geçiyorum direk.
Şu vatana bilgisayar hakkında pek iyi şeyler duymuyordum Türkiyede , bizzat bilgisayar piyasasında arkadaşlar ,tanıdık ve dostlarım vardır. Adamlar asla ürünlerine sahip çıkmıyormuş, hadi ondan vazgeçtim en basitinden onların fiyatının 500-600 TL düşüğüne aynı ürünü satanlar var , mesela
Amazon fiyatı - 1.814 TL https://www.amazon.com.tr/dp/B098WL46RS
Vatan da fiyat - 2.289 TL https://www.vatanbilgisayar.com/crucial ... l#yorumlar
Vatan teknosa gibi yerler mağaza olduğu için bi miktar fiyat artışı yapıyorlar. Bu belli bi miktara kadar bence kabul edilebilir.
Ama Türkiyede biraz fazla bu üste koydukları paralar. O yüzden indirim kovalayıp internetten daha ucuza almak daha iyi gibi sanki.
Yukarıda Linki verilen 2 Ssd arasında yaklaşık 500 küsür tl fark var. Bu bence fazla...
Şu listede adı geçmeyen ürünlerden kurtulmanızı tavsiye ederim.
Samsung magician ile bir bakın. Genelde sadece bench edebiliyor oem ürünlerde sağlık testleri çalışmıyor.