Nvidia GeForce RTX 3060 8GB neden ALINMAZ

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21563 kez

Nvidia GeForce RTX 3060 8GB neden ALINMAZ

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Nvidia'nın harika bir grafik kartı olmasına rağmen adının doğru olmadığını söyleyerek bir ürünü "Piyasaya sürmediği" zamanı hatırlıyor musunuz?... " yaklaşık iki ay önce 12GB RTX 4080'in " lansmanından" bahsediyoruz . Nvidia en son GeForce 40 serisini duyurduğunda bunu üç ürünle yaptı:
RTX 4090 - Amiral gemisi
RTX 4080 16GB
RTX 4080 12GB

Sorun, iki RTX 4080 varyantının çok farklı olması ve farklılıkların bellek kapasitesiyle sınırlı olmamasıydı.

Resim

Bunun nedeni, daha düşük yoğunluklu yongalar kullanmadan bellek kapasitesini azaltmak için bellek veri yolu genişliğini de azaltmanız gerekmesidir. Önemli ölçüde farklı performansla sonuçlanacak farklı silikon kullanmak iyi bir hareket değildi, ancak bu tür tehlikeli davranışlar daha önce örneğin GeForce GT 1030'un DDR4 versiyonuyla da yapıldı.

En büyük hata, Nvidia'nın yıllardır düzenlediği en büyük etkinlikte RTX 4080 12GB'ı ve o özel tüketici karşıtı hamleyi dünyaya duyurmaktı. Geleneksel olarak tehlikeli ürün sürümlerini daha sonraki bir tarihte sessiz bir lansman yoluyla gizlice sonlandırıyorlar ve insanlar farkına bile varmıyor.

Resim

Eh, GeForce RTX 3060'ın 8GB varyantı ile yaptıkları tam olarak buydu . İronik bir şekilde, kafa karıştırıcı bir isme sahip olduğu için 12GB 4080'i piyasaya sürdükten sadece 12 gün sonra, 27 Ekim'de bu ürünü piyasaya sürdüler.

RTX 3060'ın hem 8GB hem de 12GB varyantlarının GA106 silikon tabanlı olduğu doğru olsa da - yani teknik olarak aynı GPU'dur - değişiklikler yine de bellek kapasitesinde yapılan bir ayarlamanın çok ötesine geçiyor. 8GB modelinin bellek alt sistemi büyük ölçüde azaltıldı, L2 önbelleği, veri yolu genişliği gibi 12GB model için %50 daha büyük. Sonuç olarak, bant genişliği, 360 GB/sn üreten orijinal RTX 3060 modelinde %61 daha fazlayken, "yeni" 8GB varyantı yalnızca 224 GB/sn'ye indirildi - RTX 3050 ile aynı bant genişliği .

Sonuç olarak, bu, 8GB RTX 3060'ın 12GB modelden daha yavaş olacağı anlamına geliyor -- ve spoiler uyarısı, ortalama olarak ~%15 daha yavaş -- ancak bazı durumlarda %30'un üzerinde marjlar görüyoruz, bu yüzden dikkatli olun.

Resim

Ek bir not, Nvidia MSRP'lerde herhangi bir resmi ayarlama yapmadı, bu nedenle 8GB RTX 3060 hala 330 dolardan geliyor. Newegg'e baktığımızda, 12GB RTX 3060'ın 350 $ 'dan başladığını ve 350 $ ile 380 $ arasında bir dizi modelin mevcut olduğunu görebiliriz. Bu arada, en uygun fiyatlı 8GB varyantı Inno3D'den geliyor ve 385 dolardan başlıyor, ancak bazı Asus modelleri 360 dolardan ve 370 dolardan ön siparişte. Mesele şu ki, fiyatlandırma açısından, orijinal 12GB modeller ile bu yeni 8GB'lık versiyonlar arasında hiçbir ayrım yok.

Avustralya'da, orijinal 12GB sürümünü %10 indirimle bir Galax modelini satın aldık ve "Pekala, sorun değil" diye düşünebilirsiniz, ama öyle değil. GeForce RTX 3060 neredeyse 2 yıl önce piyasaya sürüldü, herkes onun nasıl performans gösterdiğini biliyor ve bilmeyenler de çok sayıda çevrimiçi karşılaştırmalı değerlendirmeye başvurabilir. Bu arada, bir inceleme programı olmadığı için bu yeni 8GB modeli hiçbir yerde bulunamıyor, kartı satın almak ve tüketicileri bilgilendirmek gözden geçirenlere kalmış.

Aslında, 8 GB'lık bir sürüm olduğunu bile bilmiyor olabilirsiniz veya RTX 3060'ın tıpkı 3060 Ti'de olduğu gibi yalnızca 8 GB VRAM ile geldiğini varsayabilirsiniz . Buradaki tuzak, şüphelenmeyen tüketicilerin, önemli ölçüde daha yavaş olan bir ürün için RTX 3060 12GB para ödemeye veya buna çok yakın bir şekilde tuzağa düşürülebilmeleridir.

Resim

Nvidia'dan 8GB sürümünün neden piyasaya sürüldüğü hakkında resmi bir yanıt istedik ve bunun müşterilere daha fazla seçenek sunmak olduğunu söylediler. Ayrıca 12GB sürümünün paralel olarak sunulmaya devam edeceğini de belirttiler. Ve açık olmak gerekirse, bu Nvidia onaylı bir üründür ve ortakları dolandırıcı değildir, daha ziyade olası ortaklar onu üretmekle yükümlüdür.

Nvidia, alt uç Ampere GPU envanterlerini temizlemek istiyor gibi görünüyor ve bunu yaparken de karlarını en üst düzeye çıkarmaya çalıştıklarından hiç şüphe yok. Bu aynı zamanda kusurlu GA106 silikonu RTX 3050 olarak satacaklarından çok daha fazlasına satmalarına da olanak tanır. Sorunumuz elbette şu anda "GeForce RTX 3060" adlı iki ürünümüz var ve bunlar aynı düzeyde performans sağlamıyor ve çoğu durumda bu ürüne yaklaşamıyor bile. Ve 8GB VRAM arabelleğini aşmada olduğu gibi, bellek sınırlama testinden bahsetmiyoruz, 8GB arabellek içinde kalan performanstan bahsediyoruz.

Şimdi buna bir göz atalım, birkaç oyunun üzerinde deneyeceğiz ve sonra size 12 oyun ortalamasını göstereceğiz. Bu sonuçları toplamak için, en yeni ekran sürücülerini kullanan hem 12 GB hem de 8 GB RTX 3060 kartlarıyla yeni veriler kullandık . Karşılaştırma amacıyla diğer GPU'lar dahil edilmiştir.

Cyberpunk 2077 ile başlayarak , 12GB modelinin 1080p'de yeni 8GB modeline kıyasla %13 daha hızlı olduğunu görüyoruz, çok büyük bir fark değil ama kesinlikle dikkate değer.

Resim

Bu marj 1440p'de %18'e çıkıyor ve şimdi orijinal 12GB modeliyle iki farklı performans katmanı ve fark edilir derecede daha iyi bir oyun deneyimi arıyoruz.

Resim

Resim

Dying Light 2'ye geçerken, burada açıkça belleği ağır olan bir oyunumuz var ve bu nedenle 8GB modeli, RTX 3060 GPU'nun performansını sınırlıyor.

Resim

Devamı için bakınız :
https://www.techspot.com/review/2581-nv ... -3060-8gb/
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2768 kez

Re: Nvidia GeForce RTX 3060 8GB neden ALINMAZ

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Beni ilgilendiren GeForce RTX 3050 (4 GB) ekran kartının performans grafik değerleri
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10626 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Bilerek Kalitedenmi kısıyorlar? Yoksa maliyetimi düşürmeye çalışıyorlar? Bilemiyorum. Gözüme çarpan ilgin bir detay var.
Normal 3060 Gpu , 3060 Ti dan baya baya geride kalmış. Bu durum can sıkıcı o kadar fark olmasa iyi olurmuş.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:20 Bilerek Kalitedenmi kısıyorlar? Yoksa maliyetimi düşürmeye çalışıyorlar? Bilemiyorum. Gözüme çarpan ilgin bir detay var.
Normal 3060 Gpu , 3060 Ti dan baya baya geride kalmış. Bu durum can sıkıcı o kadar fark olmasa iyi olurmuş.
Evet o ayrıntıya bende dikkat ettim ama kafam basmadı malum donanım bilgimiz yazılım kadar derin ve geniş değil..... :(
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Cpu Gpu farketmez her yeni nesilde Teoride Daha fazla performans vermesi lazım. Tabikide kullandığı güç İşte ne bileyim Frekans hızı falan,
Bunlar değişebilirde, Yeni sayılabilecek bir kartın oyunlarda o fps leri vermemesi lazım. Yani daha fazla vermesi lazım. Çünkü Yeni nesil yani.
Teoride işler böyle ama pratikte ne olur nasıl olur bilemiyorum. Kullandığımız sistemler zaten Topal ördek. :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:26 Cpu Gpu farketmez her yeni nesilde Teoride Daha fazla performans vermesi lazım. Tabikide kullandığı güç İşte ne bileyim Frekans hızı falan,
Bunlar değişebilirde, Yeni sayılabilecek bir kartın oyunlarda o fps leri vermemesi lazım. Yani daha fazla vermesi lazım. Çünkü Yeni nesil yani.
Teoride işler böyle ama pratikte ne olur nasıl olur bilemiyorum. Kullandığımız sistemler zaten Topal ördek. :-D
Evet haklısın örneğin benim yeni sistemin RTX 3050 kartı bile arasıra ufak takıntılar oluyor oyun için halbuki oyun 2005 yapımı (eski oyun) çok nadir oluyor.... toplasan %1 bile etmez takılmaların sayısı
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Oyunlar eski olduğu için olabilir. O zamanın donanım ve yazılımlarıyla şuanki donanım ve yazılımlar aynı değiller.
Belki sağlıklı çalışmıyordur. Bilemiyorum birşeyler demek güç.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:30 Oyunlar eski olduğu için olabilir. O zamanın donanım ve yazılımlarıyla şuanki donanım ve yazılımlar aynı değiller.
Belki sağlıklı çalışmıyordur. Bilemiyorum birşeyler demek güç.
Çok sık olmuyor işi 60 Mhz hız aşırtma ile kapatıyorum (GPU Çekirdek ve RAM hızını 60 MHz sabitledim_ Isınma 40 santigrat derece de sabitlendi ve GPU kullanım %56-69 arasında)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Ekran kartım 2015 te yandı. O zaman bu zaman oyun oynayamıyorum. O yüzden çok tavsiye veremem malesef.
Ama ben olsam güç modunu yüksek performansa alıp öyle bir denerdim. Overclock olabildiğince yapmazdım. Donanımlar yeni çünkü.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:37 Ekran kartım 2015 te yandı. O zaman bu zaman oyun oynayamıyorum. O yüzden çok tavsiye veremem malesef.
Ama ben olsam güç modunu yüksek performansa alıp öyle bir denerdim. Overclock olabildiğince yapmazdım. Donanımlar yeni çünkü.
Evet ona dikkat ediyorum

GPU Saat limit 3000 MHz
GPU RAM Saat limit 2000 MHz

Ben sadece bunların %0.0001 'ini kullanıyorum 60Mhz....

Yüksek güç modunda...
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Isıyı takip etmek lazım ama. Malum laptoplar ısıya halen çok daha fazla dayanıklı değiller. Ben oyun oynamadığım halde hep dengelide bende.
Ben birde en yüksek işlemci durumu ayarını % 50 ile sınırlandırdım. Hiçbir sorun sıkıntı yok. Sıcaklıklarım 20 ila 60 arasında gidip geliyor.
Şuan mesela değerler böyle:
Resim
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:37 Ekran kartım 2015 te yandı. O zaman bu zaman oyun oynayamıyorum. O yüzden çok tavsiye veremem malesef.
Birşey soracam "Ekran Kartının" yandığı nasıl anlaşılır.Allah göstermesin ama öğrenmekte gerekiyor bunu daha önce deneyimlemiş (olumsuz olarak) birinden....
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 06 Ara 2022, 23:47 Isıyı takip etmek lazım ama. Malum laptoplar ısıya halen çok daha fazla dayanıklı değiller. Ben oyun oynamadığım halde hep dengelide bende.
Ben birde en yüksek işlemci durumu ayarını % 50 ile sınırlandırdım. Hiçbir sorun sıkıntı yok. Sıcaklıklarım 20 ila 60 arasında gidip geliyor.
Şuan mesela değerler böyle:
Resim
Bende sistemin normal hali

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Bende şöyle oldu. Yazın işte Nisan ayıydı. Hava biraz sıcaktı ama çok değil. Oyun oynamazken kart yandı bende.
Araştırdıgımda bütün casper laptoplarda bunun olduğunu gördüm. Aimp Açıktı yanlış hatırlamıyorsam Motörehad Overkill çalıyordu Ful seste.
Neyse çok yüksek ıslık gibi cızıltılı bir ses gelmeye başladı bir anda ve pc dondu kaldı. Ya bu ne ne oluyor falan derken baktım hiçbirşey çalışmıyor.
Reset bile atamadım. Batarya falanda bozuldu benim. Sonra şarj aletinin kablosunu söktüm pc kapandı. Açma düğmesine bastım.
Win 7 deki o klasik siyah beyaz kurtarma ekranı geldi. Normal moddan devam et dedim. Sonra ilerledi Ekranlar yazılar geldi geçti.
Tam açılacağı yerde artık masaüstünü göstereceği yerde, Çat diye reset attı kendi kendine. Sonra yine açmaya devam ettiğimde.
Bu kısır döngü devam etti. İşte o zaman anladım Ekran kartının gümlediğini. Sonra aldığım mağazaya götürdüm adamlara durumu anlattım.
Oyun bile oynamıyordum dedim. Ama pc ısısı yüksekti. Muhtemelen ısıdan çip zarar gördü. Kuzey köprüsü yada güney köprüsümüydü adı,
Tam hatırlamıyorum galiba onlardan biri yandı yada ekran kartı çipi yandı galiba dedim. Aldım yerde bir acayip yok yanmamıştır.
Yok işte Windows çökmüştür dedi. Sonra eski mahallemden çocukluk arkadaşım vardı o geldi. Dedi ben yardımcı olayım kardeşim.
Adama anlattım durumu, Ben seni bizim bi servis var ona göndereyim dedi. Sonra tarif ettiği yeri bulup gittim. Adamlara durumu anlattım,
Yok yanmamıştır yok Windows çökmüştür aynı şekilde ısrar ediyorlar. Dediler sen bırak git telefonunu ver bizi sizi ararız.
Sonra servisten çıktım. Tanıdığım bi mekan var park oraya gittim. Teyzemi gördüm falan konuştuk. İşte tam bu sırada servisçiler aradı.
Evet siz haklıymışssınız Ekran kartınız yanmış dediler. Tam Windows kuruyoruz çöküyor. Tam driver kuruyoruz çöküyor falan dediler.
Neyse gittim dükkana e dedim ne yaparız. Adamlar dedi ki birşey yapamayız. Ekran kartı anakarta lehimli (Harbidende araştırdım öyle)
Bunu değiştirme şansımız yok. Ya böyle kullanacaksınız, Tabi harici ekran kartını devre dışı bırakarak Yada anakart bulcaksınız ve bize getireceksiniz,
Bizde takabilirsek takacağız dediler. Kendi servisi olan caspera gittim durumu anlattım. Koymuşlar bir kadın hiç bir şey bilmiyor.
Sorumlumuz bilmemne bey burada değil falan diyor. Ben size vereyim telefonu konusun dedi. Adama anlattım durumu. Olabilirde,
Olamayabilirde diyor. Garantisi yok diyor. Ondan sonra pes ettim zaten. Adamlar hem ilgili değil Hemde ellerinde yedek parça yok.
Daha önce batarya sormuştum ellerinde o bile yok. Bende uğraşmaktan vazgeçtim. Netten arayıp taradım ama, Boş durmadım. Anakart var olmasına,
Varda Ya çok pahalı yada çalışırmı çalışmaz mı şüpheli? O yüzden birdaha uğraşmadım.İlk baktığımda Anakartın fiyatı 175 Tl falandı.
En son baktığımda ise 350 Tl ye çıkmıştı. Zaten Pc yi satmak istesem ne kadar edecek ki dedim. Birdahada uğraşmadım.
O gün bugündür laptoplara artık mesafeliyim. Tamam bendede Hata var hiç termal macun yenilememiştim Ama,
Cpu dada termal macun yenilememiştim ve Cpu da yanmamıştı mesela? Niye çünkü kaliteli yani İntel. Bunları yaşadıktan sonra bir daha laptopmu?
Yok dönüp bakmam. Alabiliyorsam Masaüstü alır geçerim. Laptop almak zorunda kalırsamda, Casper asla almam. Ati Amd Gpu lu laptopta almam.
O yüzden dikkatli olmak lazım iyi araştırmak lazım. Tabi ben laptopu apar topar aldım. Daha doğrusu babam yüzünden böyle oldu.
Alelacele aldık. Başka ürünlere bakamadım. Tabi o zaman elimde telefon tablet pc internet araştıracak hiçbirşeyde yok.
Tabi taksitleride biraz fazla olunca bizimkisi alalım işte uğraştırma beni dedi durdu. O yüzden laptopta çok oyun falan önermem.
Oyun oynanacaksa Masaüstü alınmalı. Laptop alınacaksada Alienware Gigabyte Aero Serisi Msi Asus falan alınmalı bence. Bunlar en iyisi bana göre.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1

burak35 yazdı: 07 Ara 2022, 00:09 Bende şöyle oldu. Yazın işte Nisan ayıydı. Hava biraz sıcaktı ama çok değil. Oyun oynamazken kart yandı bende.
Araştırdıgımda bütün casper laptoplarda bunun olduğunu gördüm. Aimp Açıktı yanlış hatırlamıyorsam Motörehad Overkill çalıyordu Ful seste.
Neyse çok yüksek ıslık gibi cızıltılı bir ses gelmeye başladı bir anda ve pc dondu kaldı. Ya bu ne ne oluyor falan derken baktım hiçbirşey çalışmıyor.
Reset bile atamadım. Batarya falanda bozuldu benim. Sonra şarj aletinin kablosunu söktüm pc kapandı. Açma düğmesine bastım.
Win 7 deki o klasik siyah beyaz kurtarma ekranı geldi. Normal moddan devam et dedim. Sonra ilerledi Ekranlar yazılar geldi geçti.
Tam açılacağı yerde artık masaüstünü göstereceği yerde, Çat diye reset attı kendi kendine. Sonra yine açmaya devam ettiğimde.
Bu kısır döngü devam etti. İşte o zaman anladım Ekran kartının gümlediğini. Sonra aldığım mağazaya götürdüm adamlara durumu anlattım.
Oyun bile oynamıyordum dedim. Ama pc ısısı yüksekti. Muhtemelen ısıdan çip zarar gördü. Kuzey köprüsü yada güney köprüsümüydü adı,
Tam hatırlamıyorum galiba onlardan biri yandı yada ekran kartı çipi yandı galiba dedim. Aldım yerde bir acayip yok yanmamıştır.
Yok işte Windows çökmüştür dedi. Sonra eski mahallemden çocukluk arkadaşım vardı o geldi. Dedi ben yardımcı olayım kardeşim.
Adama anlattım durumu, Ben seni bizim bi servis var ona göndereyim dedi. Sonra tarif ettiği yeri bulup gittim. Adamlara durumu anlattım,
Yok yanmamıştır yok Windows çökmüştür aynı şekilde ısrar ediyorlar. Dediler sen bırak git telefonunu ver bizi sizi ararız.
Sonra servisten çıktım. Tanıdığım bi mekan var park oraya gittim. Teyzemi gördüm falan konuştuk. İşte tam bu sırada servisçiler aradı.
Evet siz haklıymışssınız Ekran kartınız yanmış dediler. Tam Windows kuruyoruz çöküyor. Tam driver kuruyoruz çöküyor falan dediler.
Neyse gittim dükkana e dedim ne yaparız. Adamlar dedi ki birşey yapamayız. Ekran kartı anakarta lehimli (Harbidende araştırdım öyle)
Bunu değiştirme şansımız yok. Ya böyle kullanacaksınız, Tabi harici ekran kartını devre dışı bırakarak Yada anakart bulcaksınız ve bize getireceksiniz,
Bizde takabilirsek takacağız dediler. Kendi servisi olan caspera gittim durumu anlattım. Koymuşlar bir kadın hiç bir şey bilmiyor.
Sorumlumuz bilmemne bey burada değil falan diyor. Ben size vereyim telefonu konusun dedi. Adama anlattım durumu. Olabilirde,
Olamayabilirde diyor. Garantisi yok diyor. Ondan sonra pes ettim zaten. Adamlar hem ilgili değil Hemde ellerinde yedek parça yok.
Daha önce batarya sormuştum ellerinde o bile yok. Bende uğraşmaktan vazgeçtim. Netten arayıp taradım ama, Boş durmadım. Anakart var olmasına,
Varda Ya çok pahalı yada çalışırmı çalışmaz mı şüpheli? O yüzden birdaha uğraşmadım.İlk baktığımda Anakartın fiyatı 175 Tl falandı.
En son baktığımda ise 350 Tl ye çıkmıştı. Zaten Pc yi satmak istesem ne kadar edecek ki dedim. Birdahada uğraşmadım.
O gün bugündür laptoplara artık mesafeliyim. Tamam bendede Hata var hiç termal macun yenilememiştim Ama,
Cpu dada termal macun yenilememiştim ve Cpu da yanmamıştı mesela? Niye çünkü kaliteli yani İntel. Bunları yaşadıktan sonra bir daha laptopmu?
Yok dönüp bakmam. Alabiliyorsam Masaüstü alır geçerim. Laptop almak zorunda kalırsamda, Casper asla almam. Ati Amd Gpu lu laptopta almam.
O yüzden dikkatli olmak lazım iyi araştırmak lazım. Tabi ben laptopu apar topar aldım. Daha doğrusu babam yüzünden böyle oldu.
Alelacele aldık. Başka ürünlere bakamadım. Tabi o zaman elimde telefon tablet pc internet araştıracak hiçbirşeyde yok.
Tabi taksitleride biraz fazla olunca bizimkisi alalım işte uğraştırma beni dedi durdu. O yüzden laptopta çok oyun vs önermem.
Oyun oynanacaksa Masaüstü alınmalı. Laptop alınacaksada Alienware Gigabyte Aero Serisi Msi Asus falan alınmalı bence. Bunlar en iyisi bana göre.
Teşekkürler öğrendim sayende ekran kartı yanma belirtisini

Islık gibi yüksek bir ses..
Donma
Açılmama
Kendini resetleme